Volledig scherm
Bij het ongeval vatten drie van de vier betrokken wagens vuur. © Dries Degraeve

E40 richting kust weer vrij na zwaar ongeval: drie auto's uitgebrand, tien kilometer file

De E40 in Drongen richting kust is opnieuw open na een ongeval met vier voertuigen. Drie wagens vatten vuur en brandden uit. Enkel de linkerrijstrook blijft voorlopig afgesloten wegens schade aan het wegdek. Enkele kinderen werden preventief naar het ziekenhuis overgebracht maar er vielen geen zwaargewonden bij de klap.  

Rond 12.30 uur mocht het verkeer tussen de plaats van het ongeval en de afrit Drongen wel verder rijden, maar de snelweg bleef afgesloten aan de afrit. Pas rond 14.20 uur werd de rijbaan weer vrijgegeven en kon het verkeer weer op gang komen. Enkel de linkerrijstrook blijft voorlopig afgesloten.

Rond 10.30 uur botsten vier voertuigen op elkaar op de E40 in Drongen net voorbij de afrit. “Drie wagens vatten vuur en de snelweg was volledig afgesloten”, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum eerder. “Bij het ongeval werd niemand lichamelijk gekwetst maar enkele kinderen waren wel erg geschrokken en preventief overgebracht naar het ziekenhuis”, meldt de federale wegpolitie. Zes mensen hadden ook nekklachten.

Geen doorgang voor hulpdiensten

Uiteindelijk ging het over een vrij banale kop-staartaanrijding in de file waarbij vier wagens waren betrokken. Dat er alsnog drie uitbrandden, wijt de brandweer aan het feit dat vandaag niemand nog spontaan plaats maakt voor de aankomende hulpdiensten. 

“Bij het ongeval vatte de derde wagen in de rij bijna onmiddellijk vuur onder de motorkap. Het vuur sloeg daarop over op de twee andere wagens. Dat ze alle drie uitbrandden, komt omdat het heel lang duurde voor onze mensen ter plaatse waren. Bijna niemand laat nog een vrije doorgang tussen linker en middenrijstrook voor de hulpdiensten", zegt Alisa Coessens van de brandweerzone Centrum. 

Een van de wagens was een auto op CNG gas. Maar ook die brandde gewoon uit en is niet ontploft. “Auto's op GNC of elektrische wagens zijn niet gevaarlijker dan voertuigen op conventionele brandstoffen", klinkt het. 

Volledig scherm
Bij een ongeval op de E40 in Drongen vatten drie van de vier betrokken wagens vuur. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Bij een ongeval op de E40 in Drongen vatten drie van de vier betrokken wagens vuur. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Bij een ongeval op de E40 in Drongen vatten drie van de vier betrokken wagens vuur. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Bij een ongeval op de E40 in Drongen vatten drie van de vier betrokken wagens vuur. © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken wordt allicht uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”
  1. Beton

    Beton

    Aan de rand van de Gentse kanaalzone liggen 2 straatjes gesandwicht tussen de drukke Evergemsesteenweg, de nog drukkere Zeeschipstraat, chemische fabrieken en een spoorweg. Tussen al dat vervuilend lawaai hebben de bewoners van dit Wondelgemse uithoekje een oase van rust en groen gemaakt. Ze engageren zich om hun haag pas te snoeien na de broedperiode om geen vogeltjes te storen, krijgen geregeld bezoek van een in de stad uiterst zeldzame bonte specht en ’s nachts zwerft er een vos in de buurt. In tijden waarin ecologisch goed menende politici oreren dat iedereen in de stad moet komen wonen om de natuur weer plaats te geven, kan je zeggen dan de bewoners van de Uitvangstraat en Stenen Kruis het voorbeeldig doen. Onlangs kregen de 33 gezinnen die daar wonen echter het bericht dat grote stukken van hun tuin zullen worden onteigend voor de aanleg van de ‘fietsostrade’ tussen Gent en Eeklo. Gras en bomen moeten plaats ruimen voor beton, de tuinhagen voor een 3 meter hoge stalen wand. De buurt kon een bezwaarschrift indienen tot eind september. Dat lijkt democratisch, ware het niet dat de definitieve plannen pas veel later zullen bekendgemaakt worden. De bewoners hebben een alternatieve route voor de fietsostrade bij hun bezwaren ingediend, eentje waarbij veel minder groen moet wijken, maar ze maken zich geen illusies. Wetend hoe het stadsbestuur omgaat met de protesten tegen onder meer de sluiting van camping Stropke en de invulling van de Sint-Annakerk, begrijp ik hun schrale hoop. Afgelopen week kondigde schepen Watteeuw nochtans een betonstop aan. In Gent mag voortaan niemand nog zijn eigen voortuin verharden om er een parkeerplaats van te maken. De bewoners van het verborgen stukje Wondelgem halen hoofdschuddend de schouders op. De bonte specht en de vos zijn al op zoek naar andere oorden.