Don Bosco Sint-Denijs maakt beschermkappen voor Sint-Lucas/
Volledig scherm
Don Bosco Sint-Denijs maakt beschermkappen voor Sint-Lucas/ © rv

Don Bosco Sint-Denijs maakt beschermkappen voor Gentse ziekenhuizen

Tien leerkrachten van Don Bosco Sint-Denijs maakten op twee dagen tijd 1.600 beschermkappen, bestemd voor het Sint-Lucasziekenhuis. Met de gelaatsschermen kunnen zorgverleners hun ogen, neus en mondmaskers beter beschermen tegen direct vuil.

De eerste technische school die beschermkappen begon te maken was het VTI in Deinze. De vraag van ziekenhuizen en rusthuizen was echter zodanig groot, dat zij een oproep deden aan andere scholen uit het Gentse om mee op de kar te springen. “Af en toe zijn we concurrenten van elkaar, maar het merendeel van de tijd zijn we collega’s”, zegt Mario Standaert, technisch directeur van Don Bosco Sint-Denijs. “Het VTI heeft meteen alle informatie doorgestuurd naar alle scholen van Oost-Vlaanderen. Zo wisten wij welke materialen we moesten gebruiken, en waar we die konden vinden. Wij gaven die kennis op onze beurt terug door aan andere scholen.”

De beschermen beschermen de ogen, neus en mondmaskers tegen direct vuil.
Volledig scherm
De beschermen beschermen de ogen, neus en mondmaskers tegen direct vuil. © rv

Zolang de voorraad strekt

De leerkrachten zijn dinsdag begonnen met de productie van 1.600 beschermkappen, en rondden dat proces vandaag af. “Nu is de voorraad folie waarmee we werkten op. Het gaat om oude montagevellen uit de grafische sector, die al tientallen jaren niet meer gebruikt worden. Voor de beschermkappen kunnen we geen ander materiaal gebruiken. Bovendien willen we geen wekenlang produceren, met het oog op besmettingsgevaar. We respecteren de afstand in onze technische lokale, en sommigen werken van thuis, maar we werken toch nog steeds samen in dezelfde ruimte.”

De beschermkappen die Don Bosco Sint-Denijs maakte werden overgebracht naar het AZ Sint-Lucas. Dat ziekenhuis zal functioneren als centraal depot en ook andere Gentse klinieken bedelen. De school hoefde dus niet zelf de keuze te maken aan wie ze de gelaatsschermen zouden uitdelen.

Op twee dagen maakten de leerkrachten 1600 beschermkappen.
Volledig scherm
Op twee dagen maakten de leerkrachten 1600 beschermkappen. © rv
"De folie knippen we met de lasercutter, de rest doen we met de hand", zegt Mario.
Volledig scherm
"De folie knippen we met de lasercutter, de rest doen we met de hand", zegt Mario. © rv
  1. Sandra met haar tien kinderen in quarantaine: “De meesten vragen of ik nog niet zot geworden ben. Maar ik mag absoluut niet klagen”

    Sandra met haar tien kinderen in quarantai­ne: “De meesten vragen of ik nog niet zot geworden ben. Maar ik mag absoluut niet klagen”

    Sandra Couck (41) brengt de lockdown door met haar tien kinderen, in hun knusse huis in Mariakerke. De leeftijden van de kinderen lopen van 3 tot 19 jaar, sommigen zijn dus zelfstandig en anderen hebben nog wat meer aandacht nodig. Omdat ze met zoveel zijn, houden de kinderen elkaar wel bezig, maar boodschappen voorzien en de televisie delen kan wel een uitdaging vormen. “We zitten een paar weken samen op een kleine oppervlakte, maar we maken er het beste van”, zegt Sandra gelaten.