Volledig scherm
PREMIUM
In de uitgaansbuurt Overpoort wil de politie de overlast aanpakken (archiefbeeld). © Wannes Nimmegeers

Dit zijn de prioriteiten van de Gentse politie van 2020 tot 2025

In het Zonaal Veiligheidsplan tekent de Gentse politie 58 prioriteiten uit die in de periode van 2020 tot 2025 extra aandacht zullen vergen. Verkeersacties en aandacht voor inbraken bijvoorbeeld staan net als elk jaar vermeld in het veiligheidsplan, naast specifieke uitdagingen voor problematiek die de komende jaren steeds belangrijker wordt. We zetten tien van de meest opvallende aandachtspunten even op een rij. Het hele plan kan u op de website van de Gentse politie raadplegen.

Overpoort

De regels in de uitgaansbuurt worden strenger om zo hopelijk overlast tegen te gaan. Daarvoor werkt de politie mee aan het stedelijk masterplan, het zogenaamde Overpoort 2.0. Dat houdt in dat er maatregelen kunnen komen zoals een vast sluitingsuur, een muziekverbod vanaf een bepaald uur en veiligheidsverlichting. De politie blijft inzetten op toezicht met camera’s en mogelijk bodycams. Wie herhaaldelijk amok maakt in de Overpoort moet een tijdelijk verbod kunnen krijgen om in de uitgaansbuurt te komen.

  1. Prijsstijgingen

    Prijsstij­gin­gen

    Ik heb de afgelopen week bijzonder genoten van de AVS-reportage over de nieuwe Gentse vuilniszakken. Onder een aangenaam winterzonnetje poseerde schepen Bram Van Braeckevelt in dat filmpje met een groene zak. Ik hoor u denken: “deze columnist gaat nu wel echt over de schreef bij het beschrijven van de groene fractie”, maar ik heb het wel degelijk over de nieuwe gifgroene vuilniszak. Bram, in zijn hoedanigheid van schepen van openbare netheid, bejubelde het plastic kleinood met enthousiasme. De zak zal niet enkel uw vuilnis bevatten, neen, hij zal fraude tegengaan, beter zichtbaar zijn voor de ophalers en kleiner dan zijn gele voorganger. In kleinere zakken kan minder vuilnis, zo wegen ze minder en dat komt ten goede aan de rug van de ophalers, er werd werkelijk aan alles gedacht bij het ontwerp. Ik onthoud vooral dat de nieuwe, kleinere zak 20% duurder wordt dan de oude. Volgens de schepen houdt dat geen prijsverhoging in, omdat er sinds enige tijd meer in de blauwe zak mag gegooid worden. Dat die blauwe dan logischerwijs sneller vol zit en dat we dan toch meer zullen betalen, dat had Bram nog niet berekend. De stad Gent en prijsstijgingen, dat klikt de laatste tijd wel. De Blauwe Kiosk op de Kouter, waar we met z’n allen op zondag zo graag een wijntje en een oestertje consumeren na het kopen van een tuil bloemen, wordt al sinds 1998 door dezelfde vriendelijke man uitgebaat. Voor de 5 vierkante meter die de kiosk beslaat, betaalt hij de stad jaarlijks net geen 7.000 euro huur, wat niet min is. Nu vraagt de stad ineens minstens (want er zal mogen geboden worden) 20.000 euro huur. Voor een kleine ondernemer is dat niet haalbaar. Ik vrees dat enkel grote ketens dat zullen kunnen ophoesten en dat er zo alweer een authentiek stukje Gent aan charme zal inboeten. Zou daar iemand in het stadhuis wakker van liggen?
  2. Niemand wil bubbels en oesters op Kouter kwijt: zelfs PVDA neemt het op voor Blauwe Kiosk nadat stad huurprijs verdrievoudigde

    Niemand wil bubbels en oesters op Kouter kwijt: zelfs PVDA neemt het op voor Blauwe Kiosk nadat stad huurprijs verdrievou­dig­de

    De communistische partij PVDA neemt het in de volgende gemeenteraad op voor de kleine handelaar, en de Gentenaars die graag genieten van bubbels op de Kouter. De stad wil namelijk de standprijs van de populaire Blauwe Kiosk verdrievoudigen, en dat ziet uitbater Peter Maximus niet zitten. “Alweer een stukje authentiek Gent dat zal verdwijnen”, zegt Tom De Meester (PVDA).