Volledig scherm
Gent, chaos van fietsen op het Maria Hendrikaplein © Wannes Nimmegeers

Dit jaar al 1.603 ‘weesfietsen’ opgehaald

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar zijn in totaal 1.603 zogenaamde ‘weesfietsen’ opgehaald. Dat zijn fietsen die achtergelaten worden in fietsrekken en lange tijd onaangeroerd blijven staan. “De Fietsambassade screent heel regelmatig. Op plekken waar een grote fietsparkeerdruk is doen we dat zelfs systematisch om de drie maanden”, zegt schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “Voor ons is een weesfiets een fiets die minstens drie weken blijft staan. In 2018 haalden we er zo 2.870 fietsen op. Tot eind april waren dat er al 1.603. We drijven het tempo dus op.” Wie merkt dat zijn fiets is meegenomen kan die nadien gaan ophalen bij de Fietsambassade. 

Recent hield het Gents Milieufront (GMF) een telling en zij kwamen tot de vaststelling dat het probleem van de weesfietsen elk jaar toeneemt. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) wou weten of die vaststelling klopt. Maar volgens Watteeuw klopte de manier van tellen van het GMF niet. “Zij beschouwden fietsen al na één week als weesfietsen. Dat is te snel”, aldus Watteeuw. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Industrieel gebouw in stationsbuurt wordt wooncomplex

    Industri­eel gebouw in stations­buurt wordt wooncom­plex

    Op de hoek van de Meersstraat en de Raketstraat (tegenover het Sint-Pietersinstituut) krijgt een oud industrieel pand de komende jaren een make-over. Projectontwikkelaars Fenixco en Noan Real Estate zullen er de vroegere fabriek van de firma Metagra verbouwen tot een wooncomplex ‘Ghandon’. Het binnengebied van dat gebouw zal gesloopt worden, maar de beschermde gedeelten, waaronder de gevel ontworpen door de bekende architect André Claessens, blijven zeker overeind.