Volledig scherm
Robin Gouwy (links) en Dries Van Langenhove (midden). © Jeroen Desmecht

Debat met Dries Van Langenhove mag niet doorgaan op UGent. Dan maar naar de Overpoortstraat

Dries Van Langenhove is maandagavond afgezakt naar de Overpoortstraat in Gent op uitnodiging van de conservatieve studentenvereniging KVHV. De club hekelt dat een debat of lezing met Van Langenhove niet kon plaatsvinden in de auditoria van de UGent. Rector Rik Van de Walle achtte het risico op ernstige verstoring van de orde te hoog. “Wij willen aan de Gentse student een platform bieden zodat ze op informele wijze met Dries het gesprek kunnen aangaan, aangezien andere fora ons die kans niet bieden”, klinkt het bij KVHV. En dus werd het de Overpoort.

Studentenverenigingen LVSV en KVHV kondigden beide aan Dries Van Langenhove als gast te hebben op hun openingsactiviteit. Maar dat ging niet door: althans niet in de gebouwen van de UGent. ”Uiteraard beschouwt de UGent het recht op vrije meningsuiting en spreken als een fundamenteel recht”, liet rector Van de Walle eerder optekenen in deze krant. “Het spreekt voor zich dat aan een pluralistische universiteit als de onze iedereen zijn of haar mening mag geven, óók als die mening stevig botst met de mening van anderen. Als rector ben ik evenwel verantwoordelijk voor de orde, rust en veiligheid binnen de UGent-gebouwen. Na afweging primeert voor mij in deze het risico op onrust en veiligheidsproblemen.”

De conservatieve Vlaamse studentenvereniging KVHV ziet dat anders en nodigde Van Langenhove maandagavond uit in The Place in de Gentse Overpoort. “Het is niet onze taak om de veiligheid te garanderen”, reageert Robin Gouwy van KVHV. “Zowel op de universiteit als in de Sint-Pietersabdij zijn we geweigerd. Wij willen aan de Gentse student een platform bieden zodat ze op informele wijze met Dries het gesprek kunnen aangaan, aangezien andere fora ons die kans niet bieden.”

Van Langenhove kwam rond 22 uur - een uurtje later dan gepland - ter plaatse. Demonstranten waren er bij zijn aankomst niet. Het ziet er voorlopig naar uit dat het evenement rustig zal verlopen. 

Volledig scherm
Heel wat sympathisanten zakten maandag laat af naar de Gentse Overpoort. © Jeroen Desmecht
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bpost-busje toont een sterk staaltje stapelkunst

    Bpost-bus­je toont een sterk staaltje stapel­kunst

    Nu de Sint in het land is en de kerstdagen in zicht zijn, hebben de postleveranciers de handen vol om tijdig alle briefjes en pakjes op het juiste adres af te leveren. Deze bestelwagen die vanochtend gespot werd op de R4 in Gent ter hoogte van Lochristi zit alvast aardig volgestouwd. De Zalando- en Bol.com-pakjes liggen kriskras door elkaar. Een sterk staaltje stapelkunst of gewoon in de bestelwagen gegooid? Benieuwd of alle pakjes heelhuids op hun bestemming aankomen...
  2. ‘Make Belgium Great Again’ levert Gents Rode Kruis twaalf nieuwe vrijwilligers

    ‘Make Belgium Great Again’ levert Gents Rode Kruis twaalf nieuwe vrijwilli­gers

    In de kantoren van het Rode Kruis aan het ICC werden vandaag 12 gloednieuwe vrijwilligers verwelkomd. Het resultaat van een oproep van het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ van Frances Lefebure. Alle kandidaten kregen vandaag een stek bij een organisatie die vrijwilligers kan gebruiken. Geen van hen wist echter waar ze precies gedropt zouden worden. Een soort blind date dus met liefdadigheidsinstellingen.