De grasmatten werden vrijdag geleverd.
Volledig scherm
De grasmatten werden vrijdag geleverd. © Wannes Nimmegeers

De leefstraten zijn terug... en de negatieve reacties ook

Vanaf dit weekend zijn de leefstraten terug in Gent. In plaats van enkel straten in te richten met graszoden worden nu ook leefpleinen, leeftuinen en zelfs een mobiele leefstraat ingepland. Ook terug van een jaartje weggeweest: de scherpe reacties van de tegenstanders.

 1. Man (56) in levensgevaar na aanrijding met bromfietser: dader pleegt vluchtmisdrijf

  Man (56) in levensge­vaar na aanrijding met bromfiet­ser: dader pleegt vluchtmis­drijf

  Bij een ongeluk op Zeeschipstraat in Wondelgem is donderdagavond een fietser levensgevaarlijk gewond geraakt. De 56-jarige man uit Gent reed op een elektrische fiets en wou links afslaan toen een bromfietser hem aanreed. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. “We voeren momenteel een onderzoek naar de feiten”, laat Dirk De Sutter, woordvoerder van de Gentse politie, weten.
 2. Noord-Franse gangsters ontsnappen na tot in detail gecoördineerde raid op gevangenentransport in Gentse binnenstad
  PREMIUM

  Noord-Fran­se gangsters ontsnappen na tot in detail gecoördi­neer­de raid op gevangenen­trans­port in Gentse binnenstad

  Met een tot in de details gecoördineerde raid slaagden twee Noord-Franse gangsters er in 2001 in om te ontsnappen aan een jarenlange gevangenisstraf, voor even toch. Die raid met machinegeweren en een riot gun wordt uitgevoerd in het midden van de stad. Ze laten een doorzeefde celwagen achter aan de Coupure en verdwijnen spoorloos. Na hun arrestatie zorgen ze voor een belegering van het justitiepaleis aan het Koophandelsplein. Dankzij het incident werden gevangenentransporten voortaan wel voorzien van kogelvrij glas en extra pantser.
 3. Na 30 jaar: laatste maand voor bekende patisserie Damme. “De klanten hebben al brieven, bloemen en tranen achtergelaten”

  Na 30 jaar: laatste maand voor bekende patisserie Damme. “De klanten hebben al brieven, bloemen en tranen achtergela­ten”

  Patisserie Damme in de Nederkouter zou eind juni de deuren sluiten, na 30 jaar een bastion te zijn geweest in Gent. De lockdown zorgde echter voor zo'n ongelooflijke boost in de verkoop, dat ze besloten om hun einddatum te verleggen. “De klanten hebben al getreurd en geweend dat we sluiten. Het is heel jammer, maar aan elk verhaal moet een einde komen. Als er geen tweede lockdown komt, doen wij eind september de boeken toe.”
 1. Mieke woont met haar gezin in een oude smidse met containerkamers: “Niets staat hier in steen gebeiteld. Het huis evolueert mee met ons leven”
  PREMIUM

  Mieke woont met haar gezin in een oude smidse met container­ka­mers: “Niets staat hier in steen gebeiteld. Het huis evolueert mee met ons leven”

  Het is mogelijk dat je al ontelbare keren door de Bomastraat hebt gewandeld of gereden, en dat het je nooit is opgevallen: twee opeengestapelde containers achter een grote bakstenen gevel. Erachter wonen Mieke De Maeyer en Ward Denys, beiden veertigers, met hun kinderen Warre (17) en Roos (15). De zeecontainers aan de straatkant zijn maar een deel van de site. Ernaast vind je ook een moderne woning, een zomerse achtertuin, een atelier en veel rust. “Hoewel we in het centrum van Gent zitten, horen we de geluiden van de stad niet.” Lees meer verhalen achter bijzondere gevels in onze zomerreeks ‘Wie woont daar?’.