Volledig scherm
250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten © Erik De Troyer

De 7.000 dominostenen krijgen een tweede leven na stunt in Gentbrugge en Ledeberg

De dominostunt die Ledeberg met Gentbrugge verbond lokte zaterdag duizenden toeschouwers. Het evenement dat ook wel een beetje een logistieke nachtmerrie was, verliep perfect. “Al die blokken krijgen een tweede leven”, zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). “Dat was een voorwaarde om de actie te mogen doen.”

Wat een drukte in Ledeberg en Gentbrugge zaterdagavond.  Een hele dag waren zo’n 250 vrijwilligers in de weer om de enorme logistieke operatie op poten te zetten.

Een dergelijk evenement vraagt heel wat planning. Eerder deze week werden langs heel het parcours snelbouwblokken op palletten geplaatst. Die moest één voor één overeind gezet worden. Geen makkelijke taak, zeker in gras waar er wat zand en wat houten blokjes aan te pas om ze toch staande te houden. Om de paar meter werd ook een blok plat gelegd om te voorkomen dat mensen met een slecht karakter de hele rij omver zouden duwen. 

Meelopende toeschouwers

De officiële eerste duw werd stipt om 17 uur gegeven in Ledeberg op de Standaertsite. Waar de organisatie geen rekening mee gehouden had was dat de toeschouwers massaal zouden meelopen om de domino-lijn te volgen. Meteen na de omgevallen domino’s volgde een rij joggende Gentenaars. 

Alles zien was gewoonweg onmogelijk. Van de Standaertsite ging het onder andere naar café Konyali in de Langestraat waar de stenen langs de voordeur binnen gingen, onder een tafel verdwenen en er langs de achterdeur buiten gingen. Iets verderop draaide de rij domino’s de pastorie in om dwars door de living van mijnheer pastoor te lopen. Vandaar ging het naar het Centrumplein en de Moskee Yavuz Sultan Selim waar een minaret uit Ytong-blokken werd opgetrokken.  Via Moscoubrug en de Priesterstraat kwam de dominorij dan weer aan in eindbestemming wijkpark De Porre.  Blokken werden er zelfs op het dak van de plaatselijke school geplaatst. Kunstenaar Julian Maynard Smith had er eerder deze week al constructies geplaatst - heel wat trappen - voor de apotheose. Het spektakel duurde uiteindelijk zo’n 40 minuten. 

Quote

Een groot aantal gaat bijvoor­beeld naar Kunsthal
in het vroegere Caermers­kloos­ter. Andere kunstvere­ni­gin­gen
zullen ze gebruiken als werkmateri­aal en makerscol­lec­tief Onbetaal­baar zal er ateliers mee bouwen

De organisatoren

Opvallend: meteen na het omvallen werden de stenen al weer op paletten gelegd. Waar straten overgestoken moesten worden, werd ook meteen ruimte gemaakt. De meeste blokken bleven ook in één stuk. “De blokken moeten van de stad een tweede leven krijgen en dat zal ook gebeuren. Een groot aantal gaat bijvoorbeeld naar Kunsthal in het vroegere Caermersklooster. Andere kunstverenigingen zullen ze gebruiken als werkmateriaal en makerscollectief Onbetaalbaar zal er ateliers mee bouwen”, aldus de organisatoren.

Volledig scherm
Domino’s in Ledeberg en Gentbrugge © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Jong en oud is in de weer © Erik De Troyer
Volledig scherm
Het is een vrij precies werkje © Erik De Troyer
Volledig scherm
250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten © Erik De Troyer
Volledig scherm
Zo’n 250 vrijwilligers zijn in de weer © Erik De Troyer
Volledig scherm
250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten © Erik De Troyer
Volledig scherm
Zelf boven op het dak van de school komen domino’s © Erik De Troyer
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken wordt allicht uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”
  1. Beton

    Beton

    Aan de rand van de Gentse kanaalzone liggen 2 straatjes gesandwicht tussen de drukke Evergemsesteenweg, de nog drukkere Zeeschipstraat, chemische fabrieken en een spoorweg. Tussen al dat vervuilend lawaai hebben de bewoners van dit Wondelgemse uithoekje een oase van rust en groen gemaakt. Ze engageren zich om hun haag pas te snoeien na de broedperiode om geen vogeltjes te storen, krijgen geregeld bezoek van een in de stad uiterst zeldzame bonte specht en ’s nachts zwerft er een vos in de buurt. In tijden waarin ecologisch goed menende politici oreren dat iedereen in de stad moet komen wonen om de natuur weer plaats te geven, kan je zeggen dan de bewoners van de Uitvangstraat en Stenen Kruis het voorbeeldig doen. Onlangs kregen de 33 gezinnen die daar wonen echter het bericht dat grote stukken van hun tuin zullen worden onteigend voor de aanleg van de ‘fietsostrade’ tussen Gent en Eeklo. Gras en bomen moeten plaats ruimen voor beton, de tuinhagen voor een 3 meter hoge stalen wand. De buurt kon een bezwaarschrift indienen tot eind september. Dat lijkt democratisch, ware het niet dat de definitieve plannen pas veel later zullen bekendgemaakt worden. De bewoners hebben een alternatieve route voor de fietsostrade bij hun bezwaren ingediend, eentje waarbij veel minder groen moet wijken, maar ze maken zich geen illusies. Wetend hoe het stadsbestuur omgaat met de protesten tegen onder meer de sluiting van camping Stropke en de invulling van de Sint-Annakerk, begrijp ik hun schrale hoop. Afgelopen week kondigde schepen Watteeuw nochtans een betonstop aan. In Gent mag voortaan niemand nog zijn eigen voortuin verharden om er een parkeerplaats van te maken. De bewoners van het verborgen stukje Wondelgem halen hoofdschuddend de schouders op. De bonte specht en de vos zijn al op zoek naar andere oorden.