Volledig scherm
Blaarmeersen vijver, Zwemverbod, Blauwalgen © Nimmegeers

Daar is de zon, daar zijn de blauwalgen: twee weken niet zwemmen in vijver Blaarmeersen

De temperaturen schieten opnieuw de hoogte in, maar wie verkoeling wil zoeken in de Gentse Blaarmeersen, is eraan voor de moeite. In de vijver zijn blauwalgen aangetroffen. De komende twee weken geldt er een totaal zwemverbod in het populaire recreatiedomein. Sportkampen op het water wijken uit naar de Leie, het geplande waterpolo-toernooi gaat door op de Watersportbaan.

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft metingen gedaan waaruit blijkt dat er blauwalgen aanwezig zijn in de Blaarmeersen. Daardoor is er een compleet zwemverbod van veertien dagen afgekondigd. En het gaat wel degelijk om een serieuze besmetting, dus worden er draconische maatregelen genomen. De hele vijver is afgezet met nadarhekken en lint, waarop duidelijk wordt aangegeven dat er een zwemverbod geldt, en waarom. Dat gebeurde niet enkel aan het strand - eigenlijk de enige plek waar je mag zwemmen - maar rond de volledige vijver. Niemand zal ‘per ongeluk' of ‘onwetend’ het water in kunnen. Het domein zelf blijft voor alle duidelijkheid wel open voor het publiek, er mag alleen niet gezwommen worden.

Geen politiecontrole

“Het is op het advies van de Milieumaatschappij dat we meteen voor een zwemverbod van 2 weken gaan”, zegt sportschepen Sofie Bracke. “Er wordt nu uitgezocht waar het probleem exact zit. Staalnames door het VMM gebeuren standaard, het jaar rond, zowel in de kindervijver, de zwemzone als het duikersdok.” Extra controle op het zwemverbod komt er volgens Bracke niet. “De mensen van de Blaarmeersen zijn uiteraard aanwezig, maar we gaan geen politiecontrole aan de vijver zitten. Het zwemverbod staat duidelijk aangegeven.”

Het afsluiten van de zwemvijver heeft best wat consequenties, en dat niet alleen voor Gentenaars die dit weekend verkoeling wilden zoeken in de vijver. Er zijn sportkampen aan de gang, die gewoon doorgaan, maar waarvoor alternatieven zijn gezocht. Windsurfen op de vijver is bijvoorbeeld vervangen door kajakken op de Leie. 

Internationaal waterpolo-toernooi

Maar voor het komende weekend stond ook een groot, internationaal waterpolo-toernooi gepland op het Blaarmeersen. “Wij hadden woensdagavond wel al door hoe laat het was, omdat we toen al algen zagen drijven", zegt Koen Colpaert van Waterpoloclub KGZV. “We zijn dan al op zoek gegaan naar een alternatief, en hebben dat gevonden bij de kano- en kajakclub Gekko aan de Watersportbaan. Zij helpen ons uit de nood. We kunnen nu spelen in de kom van de Watersportbaan. Die is gelukkig net diep genoeg. De tenten kunnen op de terreinen van Gekko staan. Gelukkig, want we hebben op vrijdagavond 250 eters, en zaterdagavond nog eens 200. Er zijn ook 28 deelnemende teams, onder meer uit Nederland en Frankrijk. Ons toernooi loopt van vrijdagavond tot zondagavond, en kan dus gelukkig gewoon doorgaan.”

De blauwalgen zijn er vermoedelijk ontstaan door de warme temperaturen van de voorbije weken en door een tekort aan zuurstof in het water. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën, en kunnen giftig zijn. Ze kunnen irritaties veroorzaken aan de ogen of huid, maar ook hoofdpijn en maag- en darmklachten met zich meebrengen. Voor kinderen kan een besmetting zelfs dodelijk zijn. Ook huisdieren kunnen zwaar ziek worden.

Volledig scherm
Blaarmeersen vijver, Zwemverbod, Blauwalgen © Nimmegeers
Volledig scherm
Rond de volledige vijver werden nadarhekken gezet, ook waar je sowieso al niet mag zwemmen. © Nimmegeers
Volledig scherm
Zonnen op het strand kan nog, maar een verfrissende duik zit er niet in. © Nimmegeers
Volledig scherm
© Nimmegeers
Volledig scherm
© Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hollandse kostuums

    Hollandse kostuums

    Ik vraag me af wanneer er een standbeeld wordt opgericht ter ere van de Gentse Ondernemer. Die houdt moeilijk maar kranig het hoofd boven water, geplaagd door een tot in het absurde veranderende mobiliteit, een drastische afname van parkeerplaatsen voor potentiële klanten en aanslepende wegenwerken. Tel daar de moordende concurrentie van de e-commerce en de waanzinnig hoge Belgische belastingen bij en je weet dat je een expert in survival moet zijn om hier te ondernemen. Moedig verenigen onze lokale neringdoeners zich op de Facebookpagina Gentse Fierheid, richten ze ondernemersplatformen op en investeren ze dagelijks in tijd en goederen om het de Gentse en bezoekende shopper naar de zin te maken. Je zou denken dat de Stad zelf, die daardoor astronomisch hoge parkeergelden en gemeentetaksen van toeristen opstrijkt, dat alles toejuicht. Niet dus. Eerder deze week poseerde schepen van protocol Mieke Van Hecke fier naast haar in het nieuw gestoken stadhuispersoneel. Die mensen hadden net een nieuw kostuum gekregen, op maat gemaakt en duurzaam. Dat zou leuk nieuws geweest zijn, ware het niet dat de Stad de kostuums aangekocht heeft in Nederland. “Dat es in de mensche ulder totte spiekele” zou mijn oma zeggen. “Zijn er dan geen Gentse bedrijven die kostuums leveren”, hoor ik u vragen. “Ja, een hele hoop”, antwoord ik u. Schepen Van Hecke zei dat ze niet anders kon omdat er wijzigingen in het personeelsbestand waren. Het stadhuispersoneel behoort volgens mij tot het stadspersoneel en dus worden wijzigingen in dat personeelsbestand doorgevoerd door het stadsbestuur, waar schepen Van Hecke deel van uitmaakt. Die uitleg is er dus eentje om er vanaf te zijn. Mocht ik een winkel hebben in Gent en de schepen komt binnen, ik zou haar voor haar boodschappen naar Nederland sturen.
  2. Robots Malem worden geveild

    Robots Malem worden geveild

    De laatste weekends van de tentoonstelling Malem Robotica gaan in. De voorbije maanden hebben kunstenaars zo’n 200 robots gecreëerd en in de wijk tentoon gesteld. Om voor wat centen te zorgen voor de volgende editie gaan de robots op 28 september onder de veilinghamer. Wie zijn oog heeft laten vallen op zo’n robot, kan nu al een bod doen via info@msap.be. Bieden op de kleinste robots start vanaf 5 euro. De eigenlijke veiling vindt volgend weekend plaats aan het Heldenplein 22.