Gent, roze stroken, fietspad, fietsstraat, knip, en de roze driehoeken
Volledig scherm
Gent, roze stroken, fietspad, fietsstraat, knip, en de roze driehoeken © Wannes Nimmegeers

Circulatieplan bestaat 3 jaar: “Vanaf volgend jaar ook in de eerste deelgemeenten”

Het circulatieplan bestaat vandaag exact drie jaar. Een doorn in het oog voor de ene, bejubeld door de andere. Maar hoe zit het met de plannen om ‘verkeersplannen’ uit te rollen naar de deelgemeenten? Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) verduidelijkt.

“Aan het circulatieplan van de binnenstad zie ik niet onmiddellijk nog grote zaken veranderen. We zijn wel bezig met de definitieve inkleding van de knippen maar de tijdelijke invulling was voorzien om 5 tot 10 jaar mee te gaan. Die zullen dus nog niet meteen aangepakt worden”, aldus Watteeuw.

“Voor de deelgemeenten zijn we momenteel bezig met het uitrollen van verkeersplannen. Voor de wijken Dampoort, Oud Gentbrugge en Zwijnaarde is dat momenteel bezig. Daar zijn al mobiliteitsmarkten over geweest. Dit najaar worden de plannen voorgesteld op een tweede mobiliteitsmarkt. In het voorjaar van 2021 wordt dat dan gerealiseerd. We plannen elk jaar een paar wijken of deelgemeenten op die manier aan te pakken. Binnen een jaar is het aan Sint-Amandsberg en Sint-Denijs-Westrem. Nog een jaar later volgen Wondelgem, Kolegem, de Bloemekenswijk, Ledeberg en Muide-Meulestede.”

Draagvlak

Maar wat mogen de inwoners van die wijken dan verwachten? “Het gaat om veel kleinere gebieden dan tijdens het circulatieplan waardoor de ingrepen niet te vergelijken vallen. Denk aan straten die van richting veranderen, wegversmallingen, snelheidsdrempels, bredere fietspaden of wegen waar geen doorgang meer mogelijk is. Als het draagvlak er is, zullen we zeker gedurfde beslissingen nemen”, aldus Watteeuw. “Het uiteindelijk doel is meer leefkwaliteit in de wijken maar ook nog steeds een goede bereikbaarheid waardoor de lokale handel een impuls kan krijgen.”

  1. Hafsa

    Hafsa

    Het is geen geheim dat het al eens rommelt in het Gentse stadhuis. De oppositie legt de meerderheid het vuur aan de schenen en binnen de coalitie komt het ook wel eens tot een echtelijke twist. Politiek voer je door te discussiëren en dus zal er in de interne keuken van de partijen ook wel eens met het servies gegooid worden. De afgelopen week was het van dattum bij Groen. Die partij zette bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen Hafsa El-Bazioui op haar lijst. Hafsa heeft Marokkaanse roots en draagt een hoofddoek. Zoiets staat chique op de lijst van een progressieve linkse partij, zal men bij Groen gedacht hebben. Dat Hafsa bijzonder intelligent is en zowat de enige in de partij met een sappig Gents accent, was ook mooi meegenomen. Hafsa haalde een hoop stemmen en zal vanaf 2022 schepen worden, tot zover klopte het Groene plannetje als een bus. Dat Hafsa ook een mening heeft, daar hadden ze bij Groen géén rekening mee gehouden. Via Facebook liet ze vorige week haar ongenoegen blijken over de aanpak van de burgemeester in de Brugse Poort. Als bewoonster van die wijk heeft ze recht van spreken, maar dat zagen ze bij Groen anders. Hafsa stuurde haar kat naar het Brugse Poort-debat op de gemeenteraad en daaruit maakte de oppositie op dat ze het zwijgen was opgelegd door boegbeeld Filip Watteeuw. Wat volgde, was een oorlogje op Twitter tussen Tom De Meester van PVDA en Filip Watteeuw. Watteeuw schold De Meester zelfs uit voor strandjutter. U ziet het, aan de Botermarkt gaat het om de inhoud. Een kennis van mij – eveneens van de Brugse Poort, met Marokkaanse roots en met een hoofddoek - denkt luidop dat de stad haar hele wijk wil laten verkommeren om er nieuwe, dure appartementen te bouwen. Of dat klopt weet ik niet, maar het zegt veel over het vertrouwen in de gemeentelijke politiek.