Camping moet na 40 jaar plaatsmaken voor bos

De stad Gent heeft bij een openbare verkoop een groot stuk van de Sneppemeersen aangekocht om er een deel van de vijfde groenpool van te maken. Er zal een bos aangeplant worden. Dat is slecht nieuws voor camping 't Stropke, die al meer dan 40 jaar op die plek gevestigd is. "We kregen een aangetekend schrijven dat we hier in 2023 weg moeten. Dik tegen onze zin", klinkt het.

Het aangekochte terrein is twee hectare groot en heeft zo'n 81.000 euro gekost. Het omvat een oud campingterrein en een in onbruik geraakt weiland. Het moet een onderdeel worden van de zogenaamde vijfde groenpool die een combinatie is van de Bourgoyen, Halfweg, de Blaarmeersen en de Sneppemeersen. Een heel gebied dat zowat van Mariakerke tot aan Gent-Sint-Pieters reikt. Een groot deel van de Sneppemeersen moet een bos-uitbreidingsgebied worden. Er zijn plannen om er paden, open plekken en een doorgang richting Blaarmeersen aan te leggen.

Minder goed nieuws is dat voor kampeerverblijfpark 't Stropke. Een camping net naast de aangekochte terreinen met voornamelijk stacaravans, waar een aantal Gentenaars hun zomer doorbrengen. "Onze camping bestaat al meer dan 40 jaar. We hebben zopas een aangetekend schrijven gekregen dat we hier in 2023 weg moeten. Natuurlijk zijn we daar geen vragende partij voor. We gaan binnenkort aan tafel zitten met de stad in de hoop dat er een oplossing komt voor deze situatie", zegt uitbaatster Christine Braems.

Het terrein van de camping is eigendom van het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf Sogent. Daar bevestigt men dat de camping weg moet. "Dat is op voorhand besproken. Het huurcontract van die camping loopt tot 2023. Dat ze dat contract mogen uitdoen is een gunstmaatregel. Er is geen terrein voorzien om de camping een nieuwe stek te geven", klinkt het.

Scouts mogen wel blijven

De Sneppemeersen is het meest zuidelijke stukje van dat gebied en het ligt ingesloten tussen de spoorweg, de Ringvaart met de R4 en de Leie. De Sneppemeersen zijn de uitvalsbasis voor scouts van FOS De Reiger en ook het bekende restaurant De Sneppe is er gevestigd. Zij mogen wel blijven.

Naast de bestaande camping ligt er ook nog een verlaten kampeerterrein, inclusief overwoekerde caravans. Binnenkort begint het stadsontwikkelingsbedrijf Sogent met een opruimactie op dat terrein. De achtergelaten caravans, het vroegere toiletgebouw, het asfalt en een sluikstort worden verwijderd.

Volledig scherm
Camping 't Stropke zal door de aanplanting van het bos na 40 jaar moeten verdwijnen. © Gianni Barbieux
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement