Volledig scherm
De grot van de Broeders van Liefde met een vijvertje kan binnenkort verdwijnen. © Arthur De Decker

Buurtbewoners willen grot van Broeders van Liefde redden: “Dit is een uniek bouwsel dat echt zijn nut nog kan hebben”

Een groep bewoners van Zwijnaarde wil een grot redden. Geen echte grot, maar een nagemaakt exemplaar in de tuin van de Broeders van Liefde aan de Ebergiste De Deynestraat. De grot moet gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuwbouw. “Een uniek bouwsel dat echt zijn nut nog kan hebben.”

Er loopt momenteel een openbaar onderzoek naar de bouwaanvraag van de Broeders van Liefde. Zij willen bestaande gebouwen op de site slopen, een aantal bomen kappen, nieuw groen aanplanten en een multifunctioneel centrum bouwen voor zes leefgroepen. Op de campus worden jongeren en kinderen met beperkingen of stoornissen opgevangen.

Een aantal omwonenden hebben zich verenigd om een uniek bouwwerkje op de site te behoeden voor de sloophamer. “De Broeders doen er alles aan om de grot in kwestie geen grot te noemen”, zegt Arthur De Decker. “In de papieren spreekt men steevast over een rots, maar het is wel degelijk een aangelegde grot. Het is een uniek gebouw. We hebben in ons land wel een pak Lourdesgrotten, maar zo’n grot in een tuin is toch iets unieks. Men kan het aantal dergelijke grotten in ons land op twee handen tellen. Dit mag gewoon niet verloren gaan.”

Kan nog nut hebben

De grot staat volledig op privé-terrein en is dus niet publiek toegankelijk. “De meeste mensen weten zelfs niet dat er zo’n grot in de buurt is. We pleiten niet eens om de grot publiek toegankelijk te maken, enkel om hem te bewaren. Door wat met gebouwen te schuiven op de plannen kan die grot perfect bewaard blijven. Hij kan ook nog zijn nut hebben. Hier komt een pak jongeren wonen. Die kunnen zeker en vast die grot gebruiken. Het gaat om een bouwsel van 12 op 4 meter, van vijf meter hoog, dat is niet zomaar een schuurtje hé. We hebben in het verleden al gepraat met vertegenwoordigers van de Broeders van Liefde om de grot te redden. Jammer genoeg heeft dat blijkbaar niets opgeleverd, want ze gaan door met hun oorspronkelijke plannen.“

De actievoerders roepen nu op om bezwaren te uiten tegen de sloopvergunning. Het is uiteindelijk de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen die over het dossier moet oordelen. Het openbaar onderzoek duurt nog tot en met 8 oktober. “We krijgen zelfs steun uit Nederland. Daar noemen ze dergelijke bouwsel een ‘tuinfolie’. Het was tussen de twee oorlogen iets wat enkel de rijken konden veroorloven. Het is pure versiering”, zegt De Decker.

Bij de Broeders van Liefde was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar. 

Volledig scherm
De grot is in totaal twaalf op vier meter groot. © Arthur De Decker
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tractor verliest aanhangwagen en vernielt anderhalve meter spoor aan overweg : treinverkeer Gent Lokeren over één spoor kracht en geen doorgaand verkeer tussen Lochristi en Beervelde

    Tractor verliest aanhangwa­gen en vernielt anderhalve meter spoor aan overweg : treinver­keer Gent Lokeren over één spoor kracht en geen doorgaand verkeer tussen Lochristi en Beervelde

    Aan de spooroverweg op de Beerveldsebaan in Beervelde kantelde deze namiddag een aanhangwagen van een tractor en belandde op de sporen. Daarbij vernielde het 30 ton zware gevaarte ongeveer anderhalve meter spoor. Het treinverkeer tussen Gent-Dampoort en Lokeren kan er slechts alternerend over één spoor en er is geen doorgaand autoverkeer mogelijk tussen Lochristi en Beervelde. “We hopen de schade nog dit weekend op te lossen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel.