Volledig scherm
De groene eilandjes aan de Coupure moeten weg © Wannes Nimmegeers

Buurt Groene Vallei boos omdat ‘groene eilandjes’ weg moeten voor fietsonderdoorgang

De stad Gent heeft concrete plannen voor de bouw van een fietsonderdoorgang aan het Van Hembysebolwerk. Goed nieuws voor fietsers, maar de buurt is boos. Voor dat fietspad moeten immers de groene eilandjes wijken die in 2003 in het water werden gelegd. Die zijn intussen een volledig ecosysteem op zichzelf.

De Groene eilandjes waren in 2003 een eerste vorm van co-creatie, nog lang voor het woord hip was. De buurtbewoners en de stad, toen nog met Lieven Decaluwe als bevoegd schepen, ontwierpen samen ‘groene eilandjes’, een constructie met drijvende buizen en kokosmatten waarop waterplanten groeiden, en lieten ze te water. Toen was het Groene Valleipark daar nog niet echt een park, en de bewoners van Ekkergem en de Brugse Poort waren oprecht blij met hun eerste buurtgroen, ook al dreef dat dan op het water. De voorbije 15 jaar zorgden de buurtbewoners dat de eilandjes af en toe onderhouden werden. Ze werden een broedplaats voor watervogels, zoals de fuut, waterhoen, meerkoet, aalscholver en zelfs blauwe reiger. Ze werden onder water ook een paaiplaats voor het toenemend aantal vissoorten in het Gentse water.

En nu moeten de eilandjes dus weg voor de heraanleg van de fietsonderdoorgang. Omdat het fietspad een stuk water zal innemen, moet dat volgens de ‘watertoets’ gecompenseerd worden. En dat zal dus gebeuren door de eilandjes weg te halen. “De buurt werd niet betrokken bij het zoeken naar alternatieven”, klinkt het boos. “Natuurlijk zijn we blij met de groene heraanleg van het Van Hembysebolwerk en de fietsonderdoorgang, maar we begrijpen niet waarom de eilandjes hiervoor opgeofferd moeten worden. Waarom wordt er niet gezocht wordt naar een permanente vergroening van het water zelf? We hebben voorstellen klaar liggen, en we willen samen verder duurzaam meewerken aan een ecologische opwaardering van het Coupurewater. Wij willen als buurt dat de eilanden blijven en dat er gebouwd wordt aan ecologisch functionerende groene oevers in de Coupure.”

En dus wordt er op zaterdag 25 mei actie gevoerd, samen het met Gents Milieufront. Om 15 uur worden er aan de Waldamkaai eendjes aangeboden ter adoptie. Plastic eendjes, voor alle duidelijkheid. De actievoerders hopen op een grote opkomst van mensen die mee het belang willen ondersteunen van groener water.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Industrieel gebouw in stationsbuurt wordt wooncomplex

    Industri­eel gebouw in stations­buurt wordt wooncom­plex

    Op de hoek van de Meersstraat en de Raketstraat (tegenover het Sint-Pietersinstituut) krijgt een oud industrieel pand de komende jaren een make-over. Projectontwikkelaars Fenixco en Noan Real Estate zullen er de vroegere fabriek van de firma Metagra verbouwen tot een wooncomplex ‘Ghandon’. Het binnengebied van dat gebouw zal gesloopt worden, maar de beschermde gedeelten, waaronder de gevel ontworpen door de bekende architect André Claessens, blijven zeker overeind.