Raampoëzie.
Volledig scherm
Raampoëzie. © Curieus

Buren uit Bloemekenswijk maken samen raampoëzie: “Huizen worden met elkaar verbonden”

De cultuurorganisatie Curieus geeft buren de kans om samen poëzie te maken. Ze kunnen een quote of een gedicht kiezen, en dat op hun raam laten zetten. De bedoeling is om de raampoëzie tegen 6 juni af te hebben, zodat de bewoners dan kunnen fietsen van raam naar raam. Veel bewoners van de Bloemekenswijk zijn alvast op de kar gesprongen.

Raampoëzie.
Volledig scherm
Raampoëzie. © Curieus

De oproep om samen raampoëzie te schrijven, is deel van een groter project van Curieus. Eerder was er de receptendialoog, waarbij bewoners hun lievelingsrecept kunnen delen door het aan hun raam te plakken. De oproep om raampoëzie te maken is een andere manier om verbindende buuracties te realiseren over heel Vlaanderen en Brussel. In Gent is er vooral veel interesse in de Bloemekenswijk. De inschrijvingen lopen nog, maar intussen hebben 67 buren zich ingeschreven. In het Rabot en Wondelgem werden er ook al afspraken gemaakt onder buren.

De opdracht die de bewoners krijgen is simpel: kies samen één of meerdere gedichten. Ze kunnen ervoor kiezen om elk een ander gedicht op hun raam te zetten of ze kunnen één gedicht opsplitsen en verdelen over verschillende ramen. “Zo worden de huizen met elkaar verbonden aan de hand van poëzie”, zegt Sanne Standaert van Curieus. “Curieus kan voor een illustrator zorgen of de buren kunnen zelf iemand aandragen. In de Bloemekenswijk werd een illustrator uit de buurt aangesproken: Leslie Saurus.”

Route

De deadline om de raampoëzie aan te brengen is 6 juni. Dan wordt een poëzieroute vrijgegeven langs de verschillende ramen. Sanne en haar team overwegen om bepaalde gedichten ook te laten voorlezen en te verspreiden op sociale media.

Wie graag deelneemt kan mailen naar sanne.standaert@curieus.be.

Raampoëzie.
Volledig scherm
Raampoëzie. © Curieus
Raampoëzie.
Volledig scherm
Raampoëzie. © Curieus
  1. Carl Devos over de afwezigheid van Hafsa El-Bazioui op gemeenteraad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”
    PREMIUM

    Carl Devos over de afwezig­heid van Hafsa El-Bazioui op gemeente­raad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”

    Het ‘debat’ over de Brugse Poort maandagavond op de gemeenteraad was al op voorhand een verloren zaak, enkel en alleen door de afwezigheid van Groen-raadslid Hafsa El-Bazioui. Zij woont in de Brugse Poort en sprak zich op haar Facebookpagina uit tegen de maatregelen die de stad heeft genomen voor haar wijk. Waarom ze maandaag afwezig was, is niet duidelijk. “Maar als zelfs de verkozen vertegenwoordiging uit die wijk de mond zou worden gesnoerd, hoe gehoord kunnen de mensen op straat zich dan nog voelen”, vraagt politicoloog Carl Devos zich af.