Volledig scherm
Binnenkort ook 'knips' in Birmingham? © Wannes Nimmegeers

Britse stad Birmingham wil circulatieplan naar Gents voorbeeld

Het circulatieplan van Filip Watteeuw gaat internationaal. De Britse stad Birmingham wil een gelijkaardig plan, naar Gents model. Zij willen ook meteen een al eerder aangekondigde lage-emissiezone invoeren.

Op de website Forbes.com wordt uitgelegd dat Birmingham het aantal auto’s in de stad fors wil terugdringen, en dat ze dat willen doen naar Gents model. Ook Birmingham wil het stadscentrum opdelen in sectoren met ‘knips’, en het doorgaand verkeer omleiden langs een ring rond de stad. Er wordt daarbij heel expliciet verwezen naar het in 2017 in Gent ingevoerde model. Vooral op het verhoogde aantal fietsers in Gent – plus 60% sinds het invoeren van het circulatieplan zeggen de officiële cijfers – wordt met bewondering gereageerd. Het circulatieplan van Birmingham zit nog in een embryonale fase en zal eerst worden voorgelegd aan het grote publiek. Ook daar weten ze nu al dat er massaal veel kritiek van handelaars en automobilisten verwacht mag worden.

  1. Gentse handelaars laten zich inspireren door Van Eyck

    Gentse handelaars laten zich inspireren door Van Eyck

    Het Van Eyck-jaar wordt duidelijk veel meer dan enkel kunstwerken bekijken. Ook heel wat bekende Gentse voedingszaken laten zich door het Lam Gods inspireren. Van roomijs tot droge worst, alles krijgt een middeleeuwse toets. Zopas werd ook de brochure ‘Smakeleyck’ uitgebracht met moderne gerechten op basis van middeleeuwse ingrediënten. “We hopen dat die brochure de Gentse horecazaken zal aanzetten om hun eigen ding te doen met het Van Eyck-jaar”, aldus schepen van middenstand Sofie Bracke (Open VLD).