Brandweer raadt gebruik van onkruidbranders af: “In droge periodes is dat om problemen vragen”
Het korps van Brandweerzone Centrum in Gent trekt aan de alarmbel omdat ze merken dat vorige maand één op de vijf branden verband hield met het gebruik van een onkruidbrander. “We roepen in de eerste plaats op om zulke verdelgers niet te gebruiken”, klinkt het. Voor wie dat toch doet, heeft de brandpreventieadviseur zeven veiligheidstips.
De brandweerzone bekijkt telkens welke oorzaken branden hebben en in de cijfers van mei staat een opmerkelijke uitschieter. Eén op de vijf branden in de regio is veroorzaakt door een brander om onkruid te verdelgen of ontstond minstens door een situatie waar zo’n brander gebruikt werd. “In de maand juni verwachten we dat de cijfers in dezelfde lijn zullen liggen”, zegt Frank Samson, de brandpreventieadviseur van Brandweerzone Centrum. De branders brengen dus een groot risico met zich mee.
Schoffel
De brandweer zag al verschillende zaken in rook opgaan door de onkruidverdelgers, van bomen en gras tot carports en garagepoorten. “Op droog gras of naast tuinhuizen is er een groot risico, dus dan gebruik je die toestellen beter niet. In droge periodes is het gebruik van een onkruidbrander om problemen vragen. Sommigen leggen een tuinslang klaar, maar als het fout loopt, staat alles meteen in lichterlaaie. Dan kan je met een tuinslang niets meer doen”, weet Samson.
Het advies tijdens de droge periodes is duidelijk: “Doe het niet. Gebruik liever een hark en schoffel het onkruid weg. Dat is veiliger en bovendien een gezonde workout.”
Tips
Voor wie het toch niet kan laten om een onkruidbrander te gebruiken, heeft de brandpreventieadviseur de onderstaande veiligheidstips opgesteld.
1. Zorg voor blusmiddelen voor het geval dat ze nodig zijn: enkele emmers water, een aangesloten tuinslang,…
2. Kies voor een elektrische onkruidverbrander in plaats van eentje op gas.
3. Het is voldoende om onkruid enkele seconden te verhitten. Brand de plantjes niet tot de grond toe weg. Al na enkele seconden barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.
4. Hou voldoende afstand van struiken, gras, bladeren, hagen, tuinhuis, carport, garagebox en ventilatieopeningen. Het vuur kan immers het isolatiemateriaal tussen de muren in brand steken. Vuur kan zich trouwens ook onder de grond verspreiden, wees dus alert.
5. Houd rekening met de wind, die kan een gevaarlijk effect hebben tijdens het gebruik van een onkruidverbrander.
6. Laat het verbrande onkruid steeds goed afkoelen alvorens het op te bergen.
7. Let op voor brandwonden en draag handschoenen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GENT
Dampoort ‘sluikstortkampioen’ van Gent, steeds meer boetes uitgedeeld
Vuilnis op straat, naast vuilnisbakken, op straathoeken of gewoon op het voetpad. Het blijft een plaag en steeds meer Gentenaars melden het als er vuilnis op straat ligt. In de Dampoortwijk is er het vaakst vuilnis op straat te vinden, dat staat te lezen in het Netheidsrapport dat IVAGO-voorzitter Bram Van Braeckevelt (Groen) voorstelde. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Gent
Woensdag weer prachtig zomerweer, maar ook dan geen redders (en dus zwemverbod) aan de Blaarmeersen
Schitterend zomerweer, een strand, een zwemvijver, en... een zwemverbod, wegens geen redders aanwezig. Dat was de situatie afgelopen weekend op de Blaarmeersen, en dat zal ook komende woensdag zo zijn. “De seizoenstart is voorzien op 25 mei, vanaf dan zijn er redders", zegt sportschepen Sofie Bracke (Open Vld). -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMGent
Stad Gent legt toekomst van Dampoort vast: twee parken, sociale woningen en een ‘transferium’
In 2027 moet de bouw van een tunnel onder de Dampoort starten, maar om die datum te halen moest de Stad Gent eerst een toekomstvisie opstellen. Na de werken komt er immers heel wat ruimte vrij. Wat daarmee moet gebeuren, is nu beslist.
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
GENT
Gloednieuwe keukens, 1.100 flessen wijn en splinternieuw restaurant voor Hotelschool Gent
Feest op de Hotelschool Gent op dinsdagmiddag. Met veel égards is daar eindelijk het nieuwe oefenrestaurant De Draecke geopend. Samen met de nieuwe ‘state of the art’-keukens kunnen de leerlingen van directeur Luc De Wispelaere culinaire hoogstandjes leren maken én serveren. -
GENT
Gentse FC Balie wint WK advocatenvoetbal: “De banden die we hier smeden gaan een heel leven mee”
We hebben een wereldkampioen voetbal in Gent! Het Ghent Lawyers Football Team, in de volksmond FC Balie, heeft in de finale het Franse advocatenteam van Marseille met 2-0 verslagen. Na de beker voor het EK prijkt er nu dus ook een wereldbeker op de schouw van de advocaten. “Het gaat om meer dan voetbal, maar het is wel leuk natuurlijk.”