ILLUSTRATIEBEELD: Brandweerzone Centrum
Volledig scherm
ILLUSTRATIEBEELD: Brandweerzone Centrum © Didier Verbaere

Brand fornuis in flat op 5de verdieping snel geblust door bewoners

GentIn een flat op de 5de verdieping van een appartement in de Gustaaf Callierlaan in Gent brak woensdagavond omstreeks 20.35 uur vuur uit aan een fornuis. De bewoners konden het vuur zelf blussen.

 1. De Kijk van Kurt: “Het einde van een tijdperk”
  Gent

  De Kijk van Kurt: “Het einde van een tijdperk”

  ‘Het einde van een tijdperk’ is een uitdrukking waar tegenwoordig niet meer zoveel gewicht aan hangt. Als er ergens iemand met pensioen gaat of overgeplaatst wordt naar een afdeling verder op de gang, spreekt de dienstchef er al van. “Niets zal nog hetzelfde zijn, dat tijdperk komt nooit meer terug, Patrick zien we voortaan enkel nog om 10 uur aan het koffiezetapparaat.” Er zijn nochtans gebeurtenissen waar de zinsnede wel op haar plaats is. Toen Martine Tanghe ophield met het Journaal te presenteren, toen Zwarte Piet van Sinterklaas’ zijde verdween, toen Elke Decruynaere uit de politiek stapte, toen kon men het telkens zonder schroom over het einde van een tijdperk hebben. Als iets na zeshonderd jaar uit de stad verdwijnt, dan mag het ook. De Arme Claren verlaten binnenkort hun klooster aan het Sint-Elisabethplein. Tijdens hun lange verblijf in onze stad kregen ze tonnen eieren cadeau om goed weer af te dwingen en hielden ze zich bezig met bidden en afgesloten zijn van de wereld. Toen ik met ‘de lering’ het klooster bezocht, kregen we enkel het ontvangstlokaal te zien. Daar ging een luik open en er kwam één nonnetje tevoorschijn dat enkele vragen beantwoordde. Het luikje ging al snel weer dicht en in mijn verbeelding heeft dat nonnetje de rest van haar dagen zwijgend, biddend en verborgen doorgebracht. Toen ik in mijn latere leven een uitbundige gospelmis bezocht in Harlem NY, kwam ik tot de constatatie dat een geloof ook geanimeerder kan beleefd worden. Mijn half beschilderde, met bloemen getooide deelname aan een hindoeritueel in Indonesië zette die gedachte kracht bij. De Arme Claren kiezen voor discretie. De bisschop noemde hun vertrek een aderlating voor de katholieke gemeenschap. Ik wens de gewijde dames een mooie oude dag toe en spreek van het einde van een tijdperk.
 2. Eindelijk weer leven onder de Stadshal: “In SGOL is iedereen even welkom, van de koffieslurper tot de maaltijdgenieter”
  PREMIUM
  Gent

  Eindelijk weer leven onder de Stadshal: “In SGOL is iedereen even welkom, van de koffieslur­per tot de maaltijdge­nie­ter”

  Sinds corona is het restaurant onder de Stadshal niet meer open geweest, op een pop-upconcept tijdens de ijspiste-periode na dan. Vanaf 1 juni is de 578 vierkante meter grote horecazaak weer helemaal terug, onder naam SGOL. “Het wordt een Grand Café met veel Italiaans op de kaart, bugetvriendelijk, en iedereen is welkom", beloven zaakvoerders Bertrand Flamang en Hannes Dewitte.