Kapster Gwenny bij haar gesloten salon
Volledig scherm
Kapster Gwenny bij haar gesloten salon © RV


Kappers mogen nu toch sluiten. Kapster sluit die op eigen initiatief de deuren sloot getuigt: “Sommige klanten reageerden boos”

De meest vreemde coronamaatregel tot nu is was het feit dat de kapperszaken moesten openblijven. Vanmiddag is dat veranderd naar verplicht sluiten. Kapster Gwenny Van Laere sloot vorige week al, op eigen initiatief. “Sorry, maar de gezondheid gaat nu voor", motiveerde ze. “Maar dat wilde wel zeggen dat mijn klanten een andere kapper zochten, wat eigenlijk niet fair was”

Gwenny was de enige kapster op de Antwerpsesteenweg die haar kapsalon op eigen initiatief had gesloten. “Ik zie gewoon niet in hoe ik de opgelegde maatregelen moet combineren met een kapsalon”, zei ze vanmorgen. “Anderhalve meter afstand houden, dat gaat niet als ik iemands haar moet verzorgen. Ik kan moeilijk op afstand met een haagschaar aan de slag gaan, toch? Bovendien mag er maar één klant per keer de zaak binnen. Wie moet ik dan laten komen, en wie niet? En wat doe ik dan zelf, terwijl ik soms een uur niks te doen heb, omdat een kleuring moet intrekken bijvoorbeeld? Met dit systeem kan ik hooguit 5 klanten per dag bedienen. Sorry, maar dat is het risico om dan besmet te worden niet waard. Wie zegt dat er geen besmette klant de zaak binnenkomt? En wie zegt dat ik daarna dan zelf niet nog eens 5 of meer andere klanten besmet? En mijn gezin? En mijn ouders, waar ik voor zorg? Als ik zoveel mensen ziek kan maken, dan belasten we de zorgsector onnodig nog meer. Neen, deze maatregel begrijp ik echt niet.”

Dus was Kapsalon Gwenny gesloten, op eigen initiatief. Dat betekende wel dat Gwenny geen steun kon krijgen krijgen van de overheid. “Ik ben al 23 jaar zelfstandig kapster, ik kan er dus wel even tegen. Ik heb een spaarpotje. Maar voor kleine, beginnende zelfstandigen is dit horror. Zij kunnen niet beslissen om te sluiten, of ze gaan financieel ten onder, want de kosten lopen uiteraard wel door. Dus moeten ze dan maar risico’s nemen, gezondheidsrisico’s dan nog.” Ondertussen heeft de overheid dus beslist dat kappers mogen, en zelfs moeten sluiten. Het probleem is van de baan.

Gwenny schrok wel van de reacties op haar vrijwillige sluiting vorige week. “Heel veel klanten toonden uiteraard begrip, maar er waren ook mensen boos. Het rare is, dat waren vooral oudere mensen. Zij willen dus perse naar de kapper, terwijl net zij een risicogroep zijn. Het is nochtans ook voor hùn gezondheid dat ik sloot. Maar zij gingen dan op zoek naar een andere kapper.”

  1. Carl Devos over de afwezigheid van Hafsa El-Bazioui op gemeenteraad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”
    PREMIUM

    Carl Devos over de afwezig­heid van Hafsa El-Bazioui op gemeente­raad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”

    Het ‘debat’ over de Brugse Poort maandagavond op de gemeenteraad was al op voorhand een verloren zaak, enkel en alleen door de afwezigheid van Groen-raadslid Hafsa El-Bazioui. Zij woont in de Brugse Poort en sprak zich op haar Facebookpagina uit tegen de maatregelen die de stad heeft genomen voor haar wijk. Waarom ze maandaag afwezig was, is niet duidelijk. “Maar als zelfs de verkozen vertegenwoordiging uit die wijk de mond zou worden gesnoerd, hoe gehoord kunnen de mensen op straat zich dan nog voelen”, vraagt politicoloog Carl Devos zich af.