Volledig scherm
Simon Lambrecht, Biniam Faelens, Gilles Jallal Salem en Matteo De Letter aan de BOMA-site. © Yannick De Spiegeleir

BOMA blaast nieuw leven in leegstaand opleidingsgebouw Rode Kruis: “Mensen samenbrengen die elkaar mislopen in de stad”

In de Bomastraat is er na acht jaar leegstand eindelijk opnieuw leven in het voormalige opleidingsgebouw van het Rode Kruis. OCUP vzw wil de bewoners van de wijk Sluizeken – Tolhuis – Ham samenbrengen in de tijdelijke invulling ‘BOMA’. Naast een cultuurkeuken en een fietsatelier vind je er ook een winkel met recuperatiematerialen voor doe-het-zelvers.

DOK, KERK of recenter De Meubelfabriek: Gent bouwt stilaan een traditie op van tijdelijke invullingen voor leegstaande sites. Nieuw in het rijtje is BOMA, het geesteskind van OCUP vzw, dat tot eind 2020 haar intrek neemt in het voormalige opleidingsgebouw van het Rode Kruis in de Bomastraat. “We willen hier mensen samenbrengen die elkaar mislopen in de stad”, legt Biniam Faelens van OCUP uit. “Een van de organisaties die hier aan de slag gaat, is de Federatie van Marokkaanse verenigingen. Die is het gewend om te koken voor grote groepen. Daarnaast mikken we ook op jongeren uit de wijk. We willen vooral mensen met verschillende achtergronden samenbrengen. Ook beginnende kunstenaars, voor wie het moeilijk is een atelier te huren, kunnen hier terecht. Al wat we vragen, is dat ze iets bijdragen in de kosten voor elektriciteit en water.”

Volledig scherm
Louie, Pieter en Enzo van recuperatiewinkel Scrap store. © Yannick De Spiegeleir

Blikvangers

Enkele trekpleisters zijn SAM’s Fietsatelier, de Geveltuinbrigade en het burgerbudgetproject ‘300 bomen voor elke Gentenaar’, dat de positieve effecten onderzoekt van mospanelen op de luchtkwaliteit. Een andere blikvanger is de ‘Scrap store’: een winkel met recuperatiematerialen. “Wij nemen zaken aan die elders in de vuilbak belanden. We verzamelen gerecupereerde materialen die we verkopen of ruilen: zo willen we ‘afval’ herbestemmen voor recreatief hergebruik”, verduidelijkt Pieter Malfliet van Scrap vzw. 

Volledig scherm
Op de BOMA-site kun je ook pingpongen. © Yannick De Spiegeleir

Subsidie

Ook het Gentse stadsbestuur is het project genegen. OCUP krijgt dertigduizend euro uit het Fonds Tijdelijke Invulling van de stad Gent om nieuwe impulsen op de BOMA-site mogelijk te maken. “Een tijdelijke invulling moet leegstand omvormen tot dynamiek en de noden van een buurt zichtbaar maken”, zegt schepen Astrid De Bruycker (sp.a). “De tijdelijke invulling op de BOMA-site is gericht op sociale samenhang en betrokkenheid van de buurt. Het stadsbestuur werkt daar graag aan mee, onder andere door het project mee te financieren.”

Volledig scherm
Wie wil, kan bij BOMA ook een hapje of een drankje krijgen. © Yannick De Spiegeleir
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Humus

    Humus

    Als u als Gentenaar nog steeds denkt dat de door u verkozen burgemeester en schepenen uw waarden verdedigen zoals beloofd, dan bent u eraan voor de moeite. De eerder linkse kiezers onder u zullen niet zo’n hoge pet ophebben van het beleid in Israël. Dat land hecht namelijk weinig belang aan de mensenrechten van haar Palestijnse inwoners. Schepen Sofie Bracke wil erheen om – zo zegt ze – van Gent de Europese technologiehoofdstad te maken en dat is tegen de zin van oppositiepartij PVDA. De linkse meerderheidspartijen gaven PVDA gelijk en zo kwam blauwe Sofie niet aan genoeg stemmen om haar valies te mogen pakken. In een politiek systeem van meerderheid en oppositie is de kous dan af, maar de Israëlische zon schijnt zo verleidelijk dat blauw zich liet bijstaan door het Vlaams Belang om met een wisselmeerderheid toch te mogen vertrekken. In ons progressieve Gent werd alzo het cordon sanitaire gebroken! Dat Open VLD dan logischerwijs bij links in het krijt stond, werd op dezelfde gemeenteraad duidelijk. Toen de N-VA morde dat ‘Samen aan Zet’ voortaan ook gesubsidieerd activiteiten met een religieus en partijpolitiek karakter kan aanbieden, verdween Open VLD uit de zaal om niet te moeten stemmen tegen hun linkse coalitiepartners. U merkt het, ons college van burgemeester en schepenen is een hecht team met een duidelijke visie en een strak beleid. U begrijpt nu ook dat gelijk welk voorstel, hoe klein de steun ervoor in de meerderheid ook is, kan goedgekeurd worden. Wie tegen is, verlaat de zaal en desnoods worden Vlaams Belang en de andere oppositiepartijen erbij gehaald om aan een meerderheid te komen. De uitbreiding van de LEZ wordt binnenkort gestemd. De blauwe vrienden Mathias en Sami kunnen zich dan even op de gang verschuilen, Sofie zit dan met een bordje humus aan het strand van Tel Aviv.