Volledig scherm
Simon Lambrecht, Biniam Faelens, Gilles Jallal Salem en Matteo De Letter aan de BOMA-site. © Yannick De Spiegeleir

BOMA blaast nieuw leven in leegstaand opleidingsgebouw Rode Kruis: “Mensen samenbrengen die elkaar mislopen in de stad”

In de Bomastraat is er na acht jaar leegstand eindelijk opnieuw leven in het voormalige opleidingsgebouw van het Rode Kruis. OCUP vzw wil de bewoners van de wijk Sluizeken – Tolhuis – Ham samenbrengen in de tijdelijke invulling ‘BOMA’. Naast een cultuurkeuken en een fietsatelier vind je er ook een winkel met recuperatiematerialen voor doe-het-zelvers.

DOK, KERK of recenter De Meubelfabriek: Gent bouwt stilaan een traditie op van tijdelijke invullingen voor leegstaande sites. Nieuw in het rijtje is BOMA, het geesteskind van OCUP vzw, dat tot eind 2020 haar intrek neemt in het voormalige opleidingsgebouw van het Rode Kruis in de Bomastraat. “We willen hier mensen samenbrengen die elkaar mislopen in de stad”, legt Biniam Faelens van OCUP uit. “Een van de organisaties die hier aan de slag gaat, is de Federatie van Marokkaanse verenigingen. Die is het gewend om te koken voor grote groepen. Daarnaast mikken we ook op jongeren uit de wijk. We willen vooral mensen met verschillende achtergronden samenbrengen. Ook beginnende kunstenaars, voor wie het moeilijk is een atelier te huren, kunnen hier terecht. Al wat we vragen, is dat ze iets bijdragen in de kosten voor elektriciteit en water.”

Volledig scherm
Louie, Pieter en Enzo van recuperatiewinkel Scrap store. © Yannick De Spiegeleir

Blikvangers

Enkele trekpleisters zijn SAM’s Fietsatelier, de Geveltuinbrigade en het burgerbudgetproject ‘300 bomen voor elke Gentenaar’, dat de positieve effecten onderzoekt van mospanelen op de luchtkwaliteit. Een andere blikvanger is de ‘Scrap store’: een winkel met recuperatiematerialen. “Wij nemen zaken aan die elders in de vuilbak belanden. We verzamelen gerecupereerde materialen die we verkopen of ruilen: zo willen we ‘afval’ herbestemmen voor recreatief hergebruik”, verduidelijkt Pieter Malfliet van Scrap vzw. 

Volledig scherm
Op de BOMA-site kun je ook pingpongen. © Yannick De Spiegeleir

Subsidie

Ook het Gentse stadsbestuur is het project genegen. OCUP krijgt dertigduizend euro uit het Fonds Tijdelijke Invulling van de stad Gent om nieuwe impulsen op de BOMA-site mogelijk te maken. “Een tijdelijke invulling moet leegstand omvormen tot dynamiek en de noden van een buurt zichtbaar maken”, zegt schepen Astrid De Bruycker (sp.a). “De tijdelijke invulling op de BOMA-site is gericht op sociale samenhang en betrokkenheid van de buurt. Het stadsbestuur werkt daar graag aan mee, onder andere door het project mee te financieren.”

Volledig scherm
Wie wil, kan bij BOMA ook een hapje of een drankje krijgen. © Yannick De Spiegeleir
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement