Volledig scherm
Jacques Bloch met familie en de auteurs van het boek. © Wannes Nimmegeers

Boek over familie Bloch ligt in de rekken

Het boek over de bewogen geschiedenis van de bekende Joodse bakkersfamilie Bloch is uit. Journalisten Tina De Gendt en Karel Van Keymeulen schreven het in nauwe samenwerking met de familie. 

Het boek beschrijft onder andere de vlucht van de familie voor de nazi’s in 1940. Dat moment zou de familie verdelen. Oma Sophie Loeb zou in Gent blijven en dat uiteindelijk met het leven bekopen. Ze zal in 1943 sterven op een dodentrein. Jacques Bloch (nu 91) en de andere kinderen belanden na omzwervingen via Frankrijk en Portugal in New York. Pas in 1945 keert de 17-jarige Jacques Bloch terug naar Gent. Hij zou daarna de bekende bakkerij van de familie weer opstarten en zo één van de bekendste handelszaken van de stad creëren in de Veldstraat.

Binnenkort zal theaterman Luk De Bruyker het boek bewerken tot het toneelstuk ‘Jood...en fier’.  Het wordt op 10 en 11 november gespeeld in de Minard. Het boek kost 19,99 euro en wordt uitgegeven door Lannoo. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadsgids duidt waterput aan Achtersikkel aan als mogelijke vindplaats van De Rechtvaardige Rechters, maar ook daar werd niets aangetroffen

    Stadsgids duidt waterput aan Achtersik­kel aan als mogelijke vindplaats van De Rechtvaar­di­ge Rechters, maar ook daar werd niets aangetrof­fen

    Nadat vorig jaar al de Kalandeberg werd opengelegd op zoek naar het verdwenen paneel van het Lam Gods, werd donderdag ook gezocht in een waterput aan de Achtersikkel, vlakbij de kathedraal. Stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze kwam met een theorie op de proppen, die net als de Kalandeberg-theorie gebaseerd is op de nooit verstuurde veertiende brief van Arsène Goedertier. De federale politie zocht, maar vond niks.