Volledig scherm
Voorlopig geen Blauwe Vogels, maar lintjes, aan de Predikherenlei © Wannes Nimmegeers

Blauwe Vogels van Maeterlinck weg, gelukkig alleen voor onderhoud

Het prachtige lichtkunstwerk Les Oiseaux aan de Predikherenlei is weg. De vogels werden vervangen door lintjes. Gelukkig is dat slechts tijdelijk. “Het kunstwerk krijgt een onderhoudsbeurt en de boom moest gesnoeid worden”, aldus cultuurschepen Sami Souguir. “Binnenkort komen de vogels terug.”

Al sinds 2012 prijkt Les Oiseaux van Mr Maeterlinck aan de Predikherenlei. Omdat de blauwe vogels licht geven én reflecteren in het water, zorgen ze ervoor dat de Predikherenlei ‘s nachts één van de mooiste plekjes van Gent wordt. Oorspronkelijk maakte het werk deel uit van het Lichtfestival, maar omdat het zo mooi is, mocht het gewoon blijven.

Maar nu zijn de vogels dus weg. “Ze waren dringend toe aan een onderhoudsbeurt”, zegt cultuurschepen Sami Souguir. “Zowat een kwart van de lichtjes was defect. Bovendien moest ook de boom dringend gesnoeid worden. Maar ze komen zeker terug, binnenkort zelfs al.” Op de plekken waar de vogels hingen, zijn nu lintjes bevestigd. Zo kunnen ze op exact dezelfde plaats worden teruggehangen.

Volledig scherm
Voorlopig geen Blauwe Vogels, maar lintjes, aan de Predikherenlei © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
Het kunstwerk zoals het er zou moeten uitzien, zoals hier tijdens het Lichtfestival van 2012 © Frederik Vollaert
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Voorzitter Stijn Morand (VDK Gent) maakt ambitieuze plannen van de club bekend
  PREMIUM

  Voorzitter Stijn Morand (VDK Gent) maakt ambitieuze plannen van de club bekend

  Er is heel wat aan het gebeuren in de Liga A van het vrouwenvolleybal. Bij Hermes Oostende kondigde men vorige week al aan dat het trainersduo er op het einde van het seizoen mee stopt en het vrouwenteam van Lendelede houdt er volgend jaar helemaal mee op. Nu wordt bekendgemaakt dat ook de samenwerking van VDK Gent met hun trainers Luc Engelschenschilt en Yorick Van de Velde na dit seizoen niet verdergezet wordt.
 1. Bomen

  Bomen

  Het Gents MilieuFront (GMF) opperde de afgelopen week een idee tegen parkeerplaatsen. Volgens het GMF zijn er in Vlaanderen meer parkeerplaatsen dan inwoners en dus moeten er, als het van hen afhangt, verdwijnen. In Gent heeft naar verluidt ongeveer een derde van de bevolking geen eigen wagen en die autoloze gezinnen zouden, als het van het GMF afhangt, hun bewonersvergunning kunnen ruilen tegen een boom. Die boom zou dan op een parkeerplaats worden geplant. Toen ik dit las, zag ik met mijn geestesoog Tine Heyse en Filip Watteeuw vreugdedansjes maken bij zoveel visionair ecologisch vernuft. In ons Gentse Groene Utopia zou dat plan niet misstaan, het zou zelfs een logisch gevolg zijn op eerdere beslissingen. Eerst ontneem je elke automobilist de goesting om nog de stad in te rijden door onlogische lussen en knips aan te leggen, daarna ontzeg je oudere auto’s de toegang en vervolgens ontneem je de laatste moedige overlevers elke mogelijkheid om hun auto nog kwijt te kunnen. Autorijden in Gent lijkt zo meer en meer op een niet te winnen videogame met steeds moeilijker levels. Ik heb zelf jaren in de buurt van het Zuidpark gewoond en had ik geen garage gehad, ik was nog naar plaats aan het zoeken. Waar het GMF al die overtollige parkeerplaats gespot heeft, ze mogen het me komen vertellen. Al wie zich nog tegen beter weten in met de wagen in Gent beweegt, zal het beamen, parkeerplaats vinden is geen makkie. Ik kan me voorstellen dat er in sommige delen van West-Vlaanderen en de Kempen plaatsen teveel zijn maar het kan niet de bedoeling zijn dat je daar parkeert als je aan de Dampoort woont, toch? Maar goed, het GMF wil dus een boom per autoloos gezin. Zullen we ineens elke automobilist vervangen door een eekhoorn? Ik zal het maar niet te luid vragen of Filip en Tine maken er werk van.