Volledig scherm
Het is warm, maar het water is nog te koud om te zwemmen © Wannes Nimmegeers

Blaarmeersen-redders komen als water 18 graden is

“Waarom zaten er geen redders aan de Blaarmeersen in het paasweekend, toen het warm was en veel volk de vijver in dook?” Dat wilde Yüksel Kalaz van PVDA weten. Het antwoord van de stad is duidelijk: “Zo lang het water geen 18 graden warm is, is het te gevaarlijk om te zwemmen en hangt er een rode vlag.”

Het paasweekend was inderdaad warm, en er was veel volk aan de Blaarmeersen. Toch waren er geen redders. “En dat is een bewuste keuze”, zegt sportschepen Sofie Bracke (Open Vld). “De rode vlag hing uit, wat wil zeggen dat je niet mag zwemmen. Dan toch redders zetten, zou een fout signaal zijn. De vlag is duidelijk: rood is niet zwemmen.”

De reden waarom de rode vlag bleef hangen, was de watertemperatuur. “Volgens alle mogelijke adviezen is het pas veilig om te zwemmen als het water 18 graden of warmer is”, zegt Bracke. “Anders is het verschil tussen de buitentemperatuur en de watertemperatuur te groot, en bestaat de kans op een koudeshock. Dat is overigens de grootste oorzaak van verdrinkingen, bij warm weer in koud water springen. Wij volgen de richtlijnen op, en zullen dus pas redders – en een groen vlag – voorzien als het water warm genoeg is om veilig te kunnen zwemmen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Industrieel gebouw in stationsbuurt wordt wooncomplex

    Industri­eel gebouw in stations­buurt wordt wooncom­plex

    Op de hoek van de Meersstraat en de Raketstraat (tegenover het Sint-Pietersinstituut) krijgt een oud industrieel pand de komende jaren een make-over. Projectontwikkelaars Fenixco en Noan Real Estate zullen er de vroegere fabriek van de firma Metagra verbouwen tot een wooncomplex ‘Ghandon’. Het binnengebied van dat gebouw zal gesloopt worden, maar de beschermde gedeelten, waaronder de gevel ontworpen door de bekende architect André Claessens, blijven zeker overeind.