Zelfs het dak wordt vernieuwd.
Volledig scherm
Zelfs het dak wordt vernieuwd. © Wannes Nimmegeers

“Bezoekerscentrum Lam Gods in Sint-Baafskathedraal klaar tegen oktober, maar restauratie van buitenzijde duurt langer”

In de Sint-Baafskathedraal wordt tegen de klok gewerkt om het bezoekerscentrum klaar te stomen voor de opening op 8 oktober. Er moet nog heel wat gebeuren, maar de architecten en aannemers maken zich sterk dat het kan. Alleen de achtergevel zal vermoedelijk nog niet klaar zijn wanneer het bezoekerscentrum opent.

Het zijn enorme werken. Om te beginnen wordt de crypte onder de Sint-Baafskathedraal een bezoekerscentrum met ‘augmented reality’. Men zal er een soort virtuele tour door de geschiedenis van het Lam Gods kunnen maken. Enkele maanden geleden lag die crypte nog vol met beenderen. Het was één van de vele plaatsen waar de meer dan 1.000 skeletten van de kathedraal gevonden werden. Vandaag zijn die skeletten weg. Op de plek kwam er op het eerste zicht een eenvoudige betonnen vloer. “Maar onder die vloer zit meer dan 10 kilometer bekabeling. De helft daarvan is bedoeld om data door te sturen. Die augmented reality vraagt zeer veel bandbreedte en dat was onze voornaamste bezorgdheid”, zegt één van de ingenieurs.

De crypte bevat ook een romaans gedeelte en dat heeft prachtige muurschilderingen. Die zijn momenteel weggestoken achter doeken. Om die muurschilderingen te bewaren, krijgt de ruimte klimaatregeling.

Sokkel van 18 meter hoog

Aan de achterkant van de Sint-Baafskathedraal, het deel dat moeilijk te zien is en uitkomt op het bisschoppelijk paleis, staat inmiddels een grote betonnen sokkel die 18 meter boven de grond uitsteekt. Daarin komt de lift. Die moet alle delen van de kathedraal toegankelijk maken, ook met een rolstoel. Rondom die betonnen toren komt dan weer een trap. Onder de oude binnenkoer wordt een sanitair blok gestopt. Het wordt een opmerkelijk modern blok dat enkel vanuit de tuin van het bisschoppelijk paleis echt te zien zal zijn.

Ook de achtergevel wordt gerestaureerd van het dak tot de fundering. Een enorm werk. Aanzienlijke delen van die achtergevel zijn verweerd. De slechtste stenen werden verwijderd en worden nu vervangen door nieuwe exemplaren. Die worden dan ter plaatse in de juiste vorm gehakt. Het is echt ambachtelijk werk met een hamer en een beitel. Intussen worden de glas-in-loodramen van de achterzijde van de kathedraal in een atelier hersteld.  Het Lam Gods zal uiteindelijk in de sacramentskapel komen, dat is de kapel helemaal achterin de kathedraal.

Quote

Onder de nieuwe betonnen vloer in de crypte zit meer dan 10 kilometer kabels. De helft daarvan is bedoeld om data door te sturen. Die augmented reality vraagt zeer veel bandbreed­te

Ingenieur restauratie

De oorspronkelijke deadline was juni van dit jaar, maar die werd al een poos geleden verlaten. Nu zouden het bezoekerscentrum en de sacramentskapel klaar zijn tegen 8 oktober. Er moet nog bijzonder veel gebeuren. “Maar we zitten nog behoorlijk op schema”, zegt Maaike Blancke van architectenbureau Bressers. “Er wordt ook op meerdere plekken tegelijkertijd gewerkt. We zullen die deadline nog steeds halen. De restauratie van de buitenzijde kan wel nog een tijdje langer duren.”

Werkgroep buigt zich over budget

“Het moet klaar zijn”, zegt ook Peter Malfliet, woordvoerder van het bisdom Gent. “We houden de druk hoog. Dat moet ook met zo’n strakke deadline.”

Intussen is er ook een werkgroep opgericht met onder meer leden van de kerkfabriek, Vlaanderen en de stad Gent. Die moet zich buigen over het budget van de restauratie dat fors oploopt. 

De muurschilderingen in de crypte zitten weggestoken achter doeken.
Volledig scherm
De muurschilderingen in de crypte zitten weggestoken achter doeken. © Wannes Nimmegeers
De restauratie gebeurt ambachtelijk met hamer en beitel.
Volledig scherm
De restauratie gebeurt ambachtelijk met hamer en beitel. © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
© Wannes Nimmegeers
Renovatiewerken aan de Sint-Baafskathedraal.
Volledig scherm
Renovatiewerken aan de Sint-Baafskathedraal. © Wannes Nimmegeers
Links de 18 meter hoge betonnen sokkel waarin de lift komt.
Volledig scherm
Links de 18 meter hoge betonnen sokkel waarin de lift komt. © Wannes Nimmegeers