Volledig scherm
© photo_news

Bewoners Gentse kanaalzone krijgen nieuwsbrief via BE-Alert

Legionella-uitbraakBewoners van de Gentse kanaalzone hebben via het alarmeringssysteem BE-Alert een nieuwsbrief gekregen over de legionellabesmetting in de regio rond Evergem. "In samenspraak met de lokale besturen hebben we die informatie opgesteld om duidelijk te maken wat we wel en niet weten, en om advies te geven", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het totale aantal bevestigde patiënten stond gisteren op 16. Eén van die patiënten is ‘s avonds overleden in het Universitair Ziekenhuis Gent, en dat zorgt voor extra ongerustheid bij de bewoners van de kanaalzone. Het ging om een inwoner van Evergem, een man van 50 die aan diabetes leed.

Ongerustheid

De bewoners van Evergem en Gent worden nu ook via BE-Alert op de hoogte gehouden, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "De lokale besturen hebben bij hun inwoners opgevangen dat er veel ongerustheid heerst. In de nieuwsbrief leggen we eerlijk op tafel wat we wel en niet weten. We geven ook advies. Het belangrijkste is om rustig te blijven, want de besmettingskans is sowieso klein. Als er nog ontwikkelingen zijn, gaan we via dat kanaal ook de inwoners blijven informeren.”

In de nieuwsbrief staat onder meer "Wat is legionella en hoe word je ziek?", "Hoeveel mensen zijn er nu ziek, en wie zijn ze?", "Wat met de bron, is die er nog en waar?" en "Wanneer stopt de uitbraak?" Dat laatste valt niet te voorspellen, zegt de nieuwsbrief. "Nu is het vooral afwachten of er de komende dagen nog patiënten bijkomen die op een nog latere datum ziek geworden zijn.” Sinds maandag zijn er geen nieuwe patiënten bijgekomen, zegt Moonens.

Quote

Het belangrijk­ste is om rustig te blijven, want de besmet­tings­kans is sowieso klein

Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid

Symptomen

Zorg en Gezondheid antwoordt ook op de vraag wat inwoners kunnen doen om zich te beschermen. "Preventief kan je niets doen", meldt de nieuwsbrief. "We willen benadrukken dat de kans dat je ziek wordt sowieso klein is, ook al zou de besmettingsbron nog niet verdwenen zijn. Zelfs als je in contact komt met de bacterie en die inademt, dan nog zullen de meeste mensen er niet ziek van worden. Binnenblijven is helemaal niet nodig.”

“Aangezien de bron van de besmetting ook niet in een woning zit, is het veilig om het water van de kraan te gebruiken zoals altijd, om te drinken, douchen, wassen, voor waterspelletjes met de kinderen, etc. Krijg je koorts, ben je kortademig en moet je hoesten, ga dan langs bij je huisarts. De huisartsen in de regio zijn verwittigd en zijn extra aandachtig voor de symptomen van legionella”, aldus nog het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Bekijk ook:

Wat is legionella en hoe raak je besmet?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Industrieel gebouw in stationsbuurt wordt wooncomplex

    Industri­eel gebouw in stations­buurt wordt wooncom­plex

    Op de hoek van de Meersstraat en de Raketstraat (tegenover het Sint-Pietersinstituut) krijgt een oud industrieel pand de komende jaren een make-over. Projectontwikkelaars Fenixco en Noan Real Estate zullen er de vroegere fabriek van de firma Metagra verbouwen tot een wooncomplex ‘Ghandon’. Het binnengebied van dat gebouw zal gesloopt worden, maar de beschermde gedeelten, waaronder de gevel ontworpen door de bekende architect André Claessens, blijven zeker overeind.