De zwarte bij is donkerder en heeft smallere strepen op het achterlijf.
Volledig scherm
De zwarte bij is donkerder en heeft smallere strepen op het achterlijf. © RV

Bewoners Gentbrugge krijgen opmerkelijke buren: 15.000 zeldzame zwarte bijen

In Gentbrugge zijn ze de bijen intussen al gewoon. Sinds een jaar is op de oude site van het Jules Ottenstadion een bijenhotspot gevestigd: de Beesphere. Afgelopen zondag werden daar zo’n 15.000 zwarte bijen geplaatst, een inheemse bijensoort die tot voor enkele jaren bijna verdwenen was uit onze contreien.

Het project valt te herkennen aan de twee bolvormige bouwsels. De ene is een ‘Beepod’, een soort iglo bezet met plantjes die deze zomer felgeel zullen kleuren. Binnenin bevinden zich twee bijenkorven. De andere koepel doet dienst als opkweekserre voor planten. Initiatiefneemster Heleen Calcoen baat van daaruit de kleinschalige kwekerij KWEEK uit, die voorziet in 100% natuurlijke kruiden-, bloemen-, en groenteplantjes. Het voeden van mens én bij staat centraal.

“Alle bijen hebben het de voorbije jaren heel moeilijk gehad”, legt Tim Joye uit. “Heel wat bijen sterven en het ras dat het het best doet is de zwarte bij. Dat is de honingbij die hier oorspronkelijk van nature rondvloog. Door de populariteit van de geïmporteerde Carnica bij en Buckfast bij, die beide een grotere honingopbrengst hebben, kwam de zwarte bij in de problemen. De zwarte bij dreigde zo volledig van het toneel te verdwijnen.”

De kweekserre.
Volledig scherm
De kweekserre. © RV

Zwerm zal snel aangroeien

“Sinds zondag werden beide bijenkorven in de Beepod voorzien van die zwarte bijen”, zegt Tim. “Het zijn er nu zo’n 15.000 maar we verwachten dat die zwerm snel zal aangroeien tot zo’n 100.000 in totaal. Hier in de buurt weten de meeste mensen intussen perfect hoe ze met die bijen moeten omgaan. Heel wat mensen hebben al bloemen gezaaid speciaal voor onze bijen.”

Zo’n zwarte bij herkennen is geen sinecure. Meestal is ze donkerder dan een gewone bij, met smallere lichte strepen op het lijfje. 

Wie meer uitleg wil kan langsgaan tijdens de bezoekmomenten van de bijen en de kweekserre. Wanneer die bezoekmomenten precies zijn kan je terugvinden op de Facebookpagina.

De twee koepels op de terreinen van het vroegere Ottenstadion.
Volledig scherm
De twee koepels op de terreinen van het vroegere Ottenstadion. © RV
 1. Schriftelijke examens Arteveldehogeschool in ICC en campus Watersportbaan

  Schrifte­lij­ke examens Artevelde­ho­ge­school in ICC en campus Watersport­baan

  Het Gentse congrescentrum ICC Ghent in het Citadelpark en de gloednieuwe sportcampus aan de Watersportbaan doen dienst als lokaal voor schriftelijke examens van Arteveldehogeschool. Dit is echter de minderheid: het leeuwendeel gebeurt digitaal en mondeling. “Ook voor een examen moeten docent en student in dialoog kunnen gaan, zeker in coronatijden”, aldus Imran Uddin, woordvoerder van Arteveldehogeschool.
 2. Carl Devos over de afwezigheid van Hafsa El-Bazioui op gemeenteraad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”
  PREMIUM

  Carl Devos over de afwezig­heid van Hafsa El-Bazioui op gemeente­raad: “Enige verkozen ‘gekleurde’ stem uit Brugse Poort die zou moeten zwijgen, zou extreem pijnlijk zijn”

  Het ‘debat’ over de Brugse Poort maandagavond op de gemeenteraad was al op voorhand een verloren zaak, enkel en alleen door de afwezigheid van Groen-raadslid Hafsa El-Bazioui. Zij woont in de Brugse Poort en sprak zich op haar Facebookpagina uit tegen de maatregelen die de stad heeft genomen voor haar wijk. Waarom ze maandaag afwezig was, is niet duidelijk. “Maar als zelfs de verkozen vertegenwoordiging uit die wijk de mond zou worden gesnoerd, hoe gehoord kunnen de mensen op straat zich dan nog voelen”, vraagt politicoloog Carl Devos zich af.