Volledig scherm
De zeventiger was bijna aan de overkant van de N60 in Zwijnaarde toen de auto hem met hoge snelheid opschepte. Zijn verhakkelde fiets belandde meters verder. © JEW

Beschonken spoedarts negeert rood, rijdt fietser aan en vlucht: jaar cel en twee jaar rijverbod

Aleksander V. (31), de anesthesist die in mei 2018 een fietser aanreed en vluchtmisdrijf pleegde, heeft van de politierechtbank in Gent een effectieve celstraf van 1 jaar en een boete van 9.600 euro gekregen. Bovendien mag hij zijn wagen voor twee jaar aan de kant laten staan. De arts uit Oudenaarde had die ochtend gedronken, en negeerde een rood licht. Het slachtoffer, een 79-jarige fietser uit Zwijnaarde, werd na het ongeval zwaargewond naar het UZ Gent overgebracht. Hij verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum.

Ondertussen is V. aan de slag als spoedarts in in Genève, een stad in Zwitserland. Hij was woensdag niet aanwezig bij het vonnis. “Het is de derde keer dat hij onder invloed van alcohol achter het stuur is gevat, dat is onaanvaardbaar”, klonk het vanachter de de rechtbank. 

vluchtmisdrijf

In de vroege ochtend van 29 mei 2018 maaide de spoedarts op de N60 in Zwijnaarde Marcel Matthys van zijn fiets. Hij had het rood licht genegeerd en pleegde na het ongeval vluchtmisdrijf. Een twintigtal minuten later werd hij gevat: hij had op dat moment 1,4 promille alcohol in zijn bloed, goed voor ongeveer zeven pinten.

Het slachtoffer was die ochtend op weg naar één van zijn broers in Eke, om samen met hun andere broer een wandeling te maken. De zeventiger werd na het ongeval met zware verwondingen naar het UZ Gent overgebracht. Hij is nog steeds niet goed te been. “Marcel ging graag wandelen en fietsen. Hij was een bezige man, een gelukkige man. Nu moet hij zich verplaatsen met een rollator”, getuigde één van zijn broers in de rechtbank. “Hij zit nog altijd in een hersteloord. Smerig om na zo’n ongeval gewoon door te rijden.”

Voorgaande veroordelingen

V. was met de feiten in Zwijnaarde niet aan zijn proefstuk toe: zo werd de Oudenaardenaar in 2014 en 2016 al veroordeeld voor rijden onder invloed. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechter waren tijdens de behandeling van de zaak niet mals voor de aanrijder. “U bent een dokter. U hoort toch een verstandig man te zijn. Heeft u dan niets geleerd uit uw vorige veroordelingen?”

De verdediging erkent dat V. fout heeft gehandeld, maar vroeg tijdens de behandeling van de zaak om geen gevangenisstraf uit te spreken. “V. is een geëngageerde dokter. Hij mocht bijna onmiddellijk terug aan de slag als arts na de feiten. Dat beslist een ziekenhuis niet zomaar bij zo’n zware feiten”, aldus zijn advocaat. “Hij heeft ook regelmatig contact gezocht met het slachtoffer en heeft enorm veel spijt van zijn daden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Klimaatbetoging morgen gaat toch door, ondanks verbod: “Wij laten ons de mond niet snoeren”

    Klimaatbe­to­ging morgen gaat toch door, ondanks verbod: “Wij laten ons de mond niet snoeren”

    Burgemeester Mathias De Clercq geeft geen toestemming voor een Klimaatmars morgen in Gent, omdat de politie zich moet focussen op de honderden voetbalsupporters van het Duitse Wolfsburg die naar Gent afzakken. Maar daar hebben de Students for Climate geen oren naar. “Wij betogen toch, wij laten ons de mond niet snoeren.” In plaats van een mars organiseren ze nu een ‘statisch aanwezig zijn’ onder de Stadshal.