Volledig scherm
De zeventiger was bijna aan de overkant van de N60 in Zwijnaarde toen de auto hem met hoge snelheid opschepte. Zijn verhakkelde fiets belandde meters verder. © JEW

Beschonken spoedarts negeert rood, rijdt fietser aan en vlucht: jaar cel en twee jaar rijverbod

Aleksander V. (31), de anesthesist die in mei 2018 een fietser aanreed en vluchtmisdrijf pleegde, heeft van de politierechtbank in Gent een effectieve celstraf van 1 jaar en een boete van 9.600 euro gekregen. Bovendien mag hij zijn wagen voor twee jaar aan de kant laten staan. De arts uit Oudenaarde had die ochtend gedronken, en negeerde een rood licht. Het slachtoffer, een 79-jarige fietser uit Zwijnaarde, werd na het ongeval zwaargewond naar het UZ Gent overgebracht. Hij verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum.

Ondertussen is V. aan de slag als spoedarts in in Genève, een stad in Zwitserland. Hij was woensdag niet aanwezig bij het vonnis. “Het is de derde keer dat hij onder invloed van alcohol achter het stuur is gevat, dat is onaanvaardbaar”, klonk het vanachter de de rechtbank. 

vluchtmisdrijf

In de vroege ochtend van 29 mei 2018 maaide de spoedarts op de N60 in Zwijnaarde Marcel Matthys van zijn fiets. Hij had het rood licht genegeerd en pleegde na het ongeval vluchtmisdrijf. Een twintigtal minuten later werd hij gevat: hij had op dat moment 1,4 promille alcohol in zijn bloed, goed voor ongeveer zeven pinten.

Het slachtoffer was die ochtend op weg naar één van zijn broers in Eke, om samen met hun andere broer een wandeling te maken. De zeventiger werd na het ongeval met zware verwondingen naar het UZ Gent overgebracht. Hij is nog steeds niet goed te been. “Marcel ging graag wandelen en fietsen. Hij was een bezige man, een gelukkige man. Nu moet hij zich verplaatsen met een rollator”, getuigde één van zijn broers in de rechtbank. “Hij zit nog altijd in een hersteloord. Smerig om na zo’n ongeval gewoon door te rijden.”

Voorgaande veroordelingen

V. was met de feiten in Zwijnaarde niet aan zijn proefstuk toe: zo werd de Oudenaardenaar in 2014 en 2016 al veroordeeld voor rijden onder invloed. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechter waren tijdens de behandeling van de zaak niet mals voor de aanrijder. “U bent een dokter. U hoort toch een verstandig man te zijn. Heeft u dan niets geleerd uit uw vorige veroordelingen?”

De verdediging erkent dat V. fout heeft gehandeld, maar vroeg tijdens de behandeling van de zaak om geen gevangenisstraf uit te spreken. “V. is een geëngageerde dokter. Hij mocht bijna onmiddellijk terug aan de slag als arts na de feiten. Dat beslist een ziekenhuis niet zomaar bij zo’n zware feiten”, aldus zijn advocaat. “Hij heeft ook regelmatig contact gezocht met het slachtoffer en heeft enorm veel spijt van zijn daden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 2. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 3. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.