Armste Week op gang getrapt met keukengekletter en lichtjesketting aan de Krook
GENTDe Krook lichtte extra op op zaterdagavond: een vijftigtal mensen bracht er een lampje mee om de stadsbibliotheek in het licht te laten baden. Samen met heel wat gekletter van keukengerief was dat het startschot voor ‘De Armste Week’: het Gentse initiatief tegen armoede. Wie wil eten voor het goede doel, kan zich nu al inschrijven.
Vorig jaar haalde De Armste Week meer dan 120.000 euro op door acties zoals ‘La Grande Bouffe’. De opbrengst gaat naar heel wat Gentse organisaties die tegen armoede strijden. Begon de actie enkele jaren geleden nog als een initiatief van het Gents Kunstenoverleg, dan is intussen iedereen van Cirq tot Refu Interim aangesloten. Het gevolg is een ware golf van mensen die koken, mensen die eten en hopelijk ook een pak centen voor wie het nodig heeft.
De editie van 2022 werd daarom op gang getrapt met een lichtgolf. De Krook deed even de lichten uit zodat een mensenketting van lichtjes goed te zien was. Nadien ging een kort feestje van start, waarbij veel amateur-muzikanten hun beste kunnen lieten zien op klassieke instrumenten uit de keuken zoals ‘de soeppot’, ‘de houten lepel’ en ‘de elektrische mixer’. Want de Armste Week, dat is bittere ernst, maar dan liefst met een feestje.
Vorig jaar werd er 140.000 euro opgehaald, maar Gentenaars willen zichzelf natuurlijk overtreffen. Dus worden er weer een pak evenementen op touw gezet. Speerpunt is natuurlijk La Grande Bouffe. Wie honger heeft en niet kan koken, bestelt daarvoor bij één van de Gentse cultuurhuizen of een ander initiatief, een warme maaltijd. Die kost 20 euro. In 2021 was dat goed voor 40.000 euro, maar de initiatiefnemers hopen van harte dat nu ook de horeca op de kar springt en dat er dus nog véél meer gegeten wordt.
Kook mee en laat het weten!
Wat meteen ook het tweede deel van La Grande Bouffe is: een warme oproep om zelf je keuken open te stellen, te koken met vrienden en familie en de op voorhand gerekende ruime overschot zelf te koop aan te bieden, voor het goede doel. Met andere woorden: richt zelf een actie op en laat dat weten aan de Armste Week. Zo brengt al dat zweet ook nog wat op. “We hopen ook dat mensen een filmpje opnemen van in hun keuken en dat delen op sociale media onder hashtag #keukenjam”, zegt Frederik Sioen van het Gents Kunstenoverleg.
Er is ook nog een feestje voorzien om de Armste Week te sponsoren en een veiling. “Zo zullen we onder andere een werk van Berlinde De Bruyckere kunnen veilen voor de Armste Week”, weet Sioen nog. Dat is ook meteen goed om weten voor het brede publiek: ook als je niet kan koken (of eten), kan je de Armste Week sponsoren: elke actie, van tombola tot pannenkoekenslag en kunstverkoop, is welkom.
Het nobele doel voor dit jaar is stiekem 1 miljoen euro. Een grote sprong van vorig jaar, maar haalbaar. Het WK eindigt namelijk ook op 18 december, en aangezien ons nationaal elftal al thuis is, hebben ze extra tijd om het gat tussen het eindbedrag en de 1 miljoen euro nog te dichten. Voor de zekerheid hoopt De Armste Week wel alvast dat de Gentenaars zich extra hard inzetten. Allez, manger!
Inschrijven? Meer info? Check de website.
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Groot Vleeshuis wordt fietsenstalling: 7,5 miljoen euro gevonden voor broodnodige renovatie
Het Groot Vleeshuis op de Groentenmarkt in hartje Gent wordt omgebouwd tot fietsenstalling. Het historische gebouw uit de 15de eeuw staat al even in de stellingen. “Dit is een win-win”, zegt schepen Hafsa El-Bazioui (Groen). “We waren als stad op zoek naar geld voor de renovatie én naar extra plaats om fietsen te stallen.” -
PREMIUMGent
Hoe de sterke arm der wet van Peter D’Hondt tot in Gent reikt
In de Gentse politierechtbank heeft de laatste tijd meer dan één beklaagde, en samen met hem zijn advocaat, zich verslikt als het vonnis uitgesproken wordt. “Bepaalde politierechters zijn zo streng dat maar liefst 70 procent van de overtreders in beroep gaat, en daar ook een lichtere straf krijgt”, zegt een advocaat. En daar heeft een politierechter die niet eens in Gent werkt, veel mee te maken. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
GENT
56-jarige man blijkt speed op zak te hebben nadat hij wordt gearresteerd voor winkeldiefstal: 10 maanden cel
Tien maanden cel. Dat is het verdict voor een 56-jarige man die werd gevat na een diefstal in de Kruidvat in Gent. Tijdens zijn arrestatie had hij speed op zak, zijn drugsprobleem was dan ook de rode draad doorheen zijn proces. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMGent
Oudste cafébazin van Gent Lisbeth (87) overvallen door vier gemaskerde dieven: “Zelfs de ringen aan mijn vingers moesten ze hebben”
Café De Viking aan de Muide is al jaar en dag een vaste stop voor buurtbewoners en arbeiders. Dat is helemaal de verdienste van Lisbeth Waldack, die op 87-jarige leeftijd, en met 58 jaar (!) ervaring op de teller, als geen ander het klappen van de zweep kent. Woensdag kreeg de kranige vrouw echter onverwachts bezoek van enkele laffe overvallers. “Toen ik wakker werd, stonden ze naast mijn bed. Ik moest me koest houden, of ik ging eraan...” Nog trillend van emotie doet ze haar verhaal. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMGent
Familie Hakim verslagen na vrijlating tweede verdachte: “Hij bleef nog 47 seconden boven water, ze hadden hem kunnen redden”
54 zou hij woensdag geworden zijn, Hakim Mutyaba. Maar een ‘domme grap’ kostte hem half juli, tijdens de Gentse Feesten, het leven, toen hij in het water werd gegooid aan de Visserij. Eerder deze maand kwam ook de tweede verdachte vrij na het betalen van een borgsom. “Een slag in ons gezicht”, zegt de familie, “Is Hakims leven maar de prijs van een iPhone waard?” Zijn ex-vrouw Mieke doet in tranen haar verhaal.