Amper twee maand na brand, gaat Anton (36) op andere locatie verder met oudste skateshop van Gent: “Aangenaam verrast door steun van klanten en andere shops”
GentHoe verwoestend de brand ook was, Anton Claeys (36) is niet klein te krijgen. Hij verhuisde wat er over bleef van zijn winkel — de oudste skateshop van Gent — tweehonderd meter verderop naar een nieuwe locatie en gaat van daaruit verder. Mede dankzij de hulp van vaste klanten en andere skateshops.
Eind november sloeg het noodlot toe: door een kortsluiting stond de oudste skateshop van Gent in lichterlaaie. De brandweer was er gelukkig snel bij waardoor ‘enkel’ de voorruimte in de as werd gelegd en de achterruimtes enkel werden bedolven onder een laag roet. Toch werd het gebouw onbewoonbaar verklaard. De gevel werd dichtgetimmerd met houten panelen en Claeys stond op straat. Maar hij bleef niet bij de pakken zitten.
Begin november tekende hij al een nieuw huurcontract voor een vrijstaand pand op de Sint-Kwintensberg, op zo’n tweehonderd meter van de uitgebrande winkel. “We zijn traag op gang gekomen. De eerste weken moesten we enorm veel regelen. Ik hing constant aan de telefoon met de verzekering, met klanten, met vertegenwoordigers die uiteraard ook met vragen zaten. Pas begin dit jaar konden we weer van start gaan. We zijn begonnen met de ‘grote stukken’ te verkopen en te verhuren: borden, bindingen, laarzen, helmen, handschoenen, brillen. Ook met onderhoud zijn we weer begonnen, allemaal tussen het andere geregel door.”
Lichtpunt
Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar — piekmomenten in de verkoop — heeft Anton gemist door de nasleep van de brand. Nu hoopt hij dat hij nog kan meesurfen op de golf van de lesvrije week en de krokusvakantie. Hij plant ook een grote uitverkoop het laatste weekend van januari en het eerste weekend van februari. “Dan gaan we allemaal spullen verkopen die we konden recupereren van de brand. Het enige wat ze hebben is wat rookgeur, maar verder is er niets aan. Op die manier hopen we toch nog wat van onze omzet te redden.”
Anton kreeg de loods waar de uitverkoop zal plaatsvinden, aangeboden door een vaste klant. Die was niet de enige die de skateshop een helpende hand bood toen dat het meeste nodig was. “We zijn heel aangenaam verrast door de steun die we kregen van sommige klanten en vertegenwoordigers, maar ook van andere shops. Een shop uit Brussel en uit Mechelen hebben ons rekken gegeven voor de nieuwe winkel. Een andere heeft auto’s ter beschikking gesteld. Echt gek want dat zijn eigenlijk concurrenten, maar die wilden alleen maar helpen.”
Gevestigde waarde
De vraag blijft natuurlijk: wat met de uitgebrande winkel? Is Anton van plan om die op termijn weer open te doen? Dat blijft voorlopig nog een vraagteken. “We hebben hier nu een contract getekend voor een jaar”, zegt de skater. “Het kan zijn dan we dat nog verlengen en het pand hiernaast erbij nemen, maar het is niet uitgesloten dat we terugkeren naar ons oud pand.” Net voor het weekend bracht gerenommeerd graffitikunstenaar Nigel Leirens daar een prachtige muurschildering aan op de gevel.
“De oude shop is een gevestigde waarde in Gent, en we willen dat graag bewaren. Maar het gaat zeker nog anderhalf tot twee jaar duren duren voor die weer klaar is, en daar kunnen we helaas niet op wachten. Bovendien hebben we daar veel passage, maar ook veel parkeerproblemen, en dat gaat enkel maar erger worden. Daarom denken we er ook over na om uit het centrum weg te trekken. Alle pistes liggen dus nog open. Intussen doen we hier zo goed als we kunnen verder.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kleine kunstenaars veroveren MSK. “Resultaat van een samenwerking tussen het museum en de Academie voor Beeldende Kunst”
Gent -
‘Verboden’ Arena Festival wijkt uit naar Lochristi. “Om het in voetbaltermen te zeggen: we hebben snel de rug gerecht en gescoord”
Een nieuwe naam, een nieuwe locatie, een andere datum. De organisatoren die een groot feest op poten hadden gezet om de 10de verjaardag van de Ghelamco Arena te vieren, hadden het zich wel anders voorgesteld. Stad Gent gaf een ‘njet’, en dus moest in allerijl een alternatief worden gezocht. Vergeet het Arena Festival, dat wordt nu Arena Open Air in Lochristi.Gent -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Opgeluchte reacties na redding van AVS: “Grote nieuwe stap na 35 jaar”
De regionale televisiezender AVS is gered, en daar komen alleen maar positieve reacties op: vanuit de hoofdredactie en al wie de omroep een warm hart toedraagt. “Maar misschien moeten ze wel een ander format maken: niet per se dagelijks nieuws, maar iets meer talkshowgericht”, zegt radiopresentator Peter Van de Veire.Gent -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUM
Kruispunt Nieuwevaart en Wiedauwkaai deze zomer drie weken dicht: “Hinder onvermijdelijk, maar groter verkeersinfarct is afgewend”
Gent -
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Gentse ondernemer Sam Baro redt regionale omroep AVS: “Alle 20 werknemers kunnen aan boord blijven”
Het lijkt erop dat de Oost-Vlaamse regionale televisiezender AVS is gered. Begin dit jaar vroeg AVS nog bescherming aan tegen schuldeisers, maar vanaf vandaag wordt de zender financieel gesteund door KoWala Productions. Dat is het media-, communicatie- en eventbedrijf van topondernemer Sam Baro (46). “De focus op kwalitatief regionaal nieuws van, voor en door mensen blijft de kern.” Al wil Baro met het nieuwe AVS wel zijn publiek laten groeien.Gent