Wie niet komt opdagen voor een geplande opname in het AZ Jan Palfijn riskeert een administratieve vergoeding van 100 euro te moeten betalen.
Volledig scherm
Wie niet komt opdagen voor een geplande opname in het AZ Jan Palfijn riskeert een administratieve vergoeding van 100 euro te moeten betalen. © KOS / Stad Gent

Als patiënt niet komen opdagen voor een afspraak? Bij Sint-Lucas en Jan Palfijn riskeer je een boete

In Vlaanderen geven steeds meer ziekenhuizen een geldboete aan patiënten als ze, zonder te verwittigen, niet komen opdagen op een afspraak. Wij informeerden bij de Gentse ziekenhuizen naar hun beleid ter zake.

UZ Gent: geen boete

“Bij ons wordt geen boetesysteem gehanteerd. Uiteraard zullen dokters patiënten wel aanspreken op het missen van een afspraak”, klinkt het bij de persdienst van het universitair ziekenhuis.

Sint-Lucas: boete mogelijk

“De afspraak binnen ons ziekenhuis is dat bij een niet nagekomen afspraak 30 euro kan worden aangerekend. Sommige artsen doen dit effectief maar heel veel ook niet. Zij kiezen dit volledig zelf. Wij zien niet echt een trend dat meer mensen niet komen opdagen”, zegt woordvoerder Iny Cleeren.

Maria Middelares: geen boete

“Wij hebben helaas te maken met (een stijgend aantal) patiënten die niet komen opdagen voor een afspraak en zoeken hiervoor actief naar oplossingen. Als er tijdig verwittigd wordt, kan het vrijgekomen tijdslot immers vaak nog ingenomen worden door patiënten. Momenteel hanteren we echter nog geen boetesysteem”, zegt communicatieverantwoordelijke Catherine Zenner.

Jan Palfijn: boete mogelijk

“Ons ziekenhuis werkt met een administratieve vergoeding indien patiënten niet komen opdagen of niet tijdig verwittigen als ze niet kunnen aanwezig zijn op een consultatie of opname. In AZ Jan Palfijn geldt dat patiënten minstens 24 uur op voorhand moeten verwittigen via onze afsprakendienst om een administratieve vergoeding te vermijden. Deze vergoeding bedraagt 25 euro voor een gemiste consultatie, 100 euro voor een gemiste opname en 50 euro voor een gemiste afspraak bij de dienst Medische Beeldvorming.Wij zien geen spectaculaire stijging, eerder een status quo of lichte stijging van het aantal patiënten dat niet komt opdagen voor een consultatie of opname. Het is ook zo dat bepaalde diensten gevoeliger zijn aan annulering dan andere”, zegt communicatieverantwoordelijke Sofie Moreels.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “Maar we zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvel om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”