Redders kregen opleidingen en richtlijnen rond grensoverschrijdend gedrag.
Volledig scherm
Redders kregen opleidingen en richtlijnen rond grensoverschrijdend gedrag. © Gianni Barbieux

Al 11 mensen op zwarte lijst Rozebroeken

Lago Rozebroeken heeft vanavond zoals beloofd een stand van zaken gegeven over de toestand in het zwembad. Na een resem klachten over grensoverschrijdend gedrag blijkt kordaat ingegrepen. 11 mensen staan op de zwarte lijst. Het bezoekersaantal is wel ferm gezakt.

In 2 maanden tijd zijn in Rozebroeken al 11 mensen die zich hebben misdragen in het zwembad, op een zwarte lijst gezet. Zij komen er dus niet meer in. Sinds het begin van de zomer wordt van elke bezoeker een identiteitskaart gevraagd, de gegevens worden 72 uur bijgehouden. “Er was negatieve pers, en daardoor een pak minder bezoekers”, zegt Diether Thielemans van Lago. “We noteerden 19 procent minder in tegenstelling tot onze andere centra. Het was dus geen goede zomer voor ons. Wel is de reactie op de identiteitscontrole positief. Op 600.000 bezoekers hebben we daar slechts 6 vragen over gehad.”

Rozebroeken heeft een volledig actieplan uitgewerkt. Zo wordt op drukke momenten security ingezet. Uit een externe audit blijkt dat er geen zwijgcultuur heerst onder de redders. Er wordt aandacht gegeven aan de communicatie naar het publiek. Zwemmers worden aangespoord om op elkaar te letten en wantoestanden zeker te melden aan de redders. Die redders – en het andere personeel – kregen een draaiboek over hoe ze nu juist moeten reageren, en wat precies ‘grensoverschrijdend gedrag’ is. De opleiding ‘grensoverschrijdend gedrag’ is al door iedereen in Gent gevolgd, ook de andere centra zullen die krijgen. Vanaf oktober zullen drie keer per jaar oefeningen worden gehouden om daar juist op te reageren. “Wat ook belangrijk is: bij elke ernstige zaak – aanrakingen, voyeurisme of agressie – wordt ook de politie verwittigd en een pv opgemaakt. En we dienen indien mogelijk ook zelf klacht in, zodat we de situatie kunnen opvolgen”, aldus Thielemans.

En dan is er nog die heikele zaak van de klacht en het vonnis tegen het buitenbad, dat zou moeten worden afgebroken. “In die kwestie is er eigenlijk geen nieuws”, zegt sportschepen Sofie Bracke. “Alle betrokken partijen - Lago, de stad en ook de klager zelf – hebben beroep aangetekend tegen het vonnis. Nu is het dus wachten op de administratieve molen van het gerecht.”

Iedereen moet zich veilig voelen in het zwembad.
Volledig scherm
Iedereen moet zich veilig voelen in het zwembad. © Gianni Barbieux
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “Maar we zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvel om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”