Studio Skoop.
Volledig scherm
Studio Skoop. © Nimmegeers

Al 1.000 handtekeningen voor behoud Studio Skoop, maar wie gaat dat betalen?

De Studio Skoop aan Sint-Anna staat te koop, en dat verontrust heel wat Gentse filmliefhebbers. “In Vlaanderen zijn er maar zeven arthouses meer, waarvan twee in Gent. We hopen dat de stad op Vlaams niveau en bij het Kunstenpunt een pleidooi houdt voor de redding van de Studio Skoop”, zegt Karin Temmerman (sp.a).

Maar Studio Skoop is een private onderneming, en daar heeft de stad dus weinig aan te zeggen. Uiteraard hoopt iedereen dat er een nieuwe uitbater wordt gevonden. “Wij zijn een petitie gestart voor het behoud van Studio Skoop en hebben op twee weken tijd al meer dan 1.000 handtekeningen”, zegt Temmerman tegen cultuurschepen Sami Souguir. “We hopen dat u op Vlaams niveau en bij het Kunstenpunt onze bekommernissen zal doorgeven. Arthouses verdienen ondersteuning. Vlaanderen subsidieert alleen de productie van films, Nederland subsidieert ook de vertoning ervan. Resultaat: zij hebben nog 100 arthouse-cinema’s, wij zeven, waarvan dus twee in Gent.”

Souguir stelt dat Sphinx en Studio Skoop jaarlijks 10.000 euro subsidie krijgen, en dat hij inderdaad het belang ervan zal benadrukken in gesprekken met de nieuwe Vlaams minister van Cultuur en het Kunstenpunt. Hij weet ook dat Filmfest interesse heeft in het gebouw, om er een fysieke locatie voor hun permanente werking te vestigen, een soort ‘Huis van de Cinema’. “Maar dat moet FilmFest zelf onderzoeken en concretiseren”, stelt de schepen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “Maar we zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvel om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”