Volledig scherm
Studio Skoop. © Nimmegeers

Al 1.000 handtekeningen voor behoud Studio Skoop, maar wie gaat dat betalen?

De Studio Skoop aan Sint-Anna staat te koop, en dat verontrust heel wat Gentse filmliefhebbers. “In Vlaanderen zijn er maar zeven arthouses meer, waarvan twee in Gent. We hopen dat de stad op Vlaams niveau en bij het Kunstenpunt een pleidooi houdt voor de redding van de Studio Skoop”, zegt Karin Temmerman (sp.a).

Maar Studio Skoop is een private onderneming, en daar heeft de stad dus weinig aan te zeggen. Uiteraard hoopt iedereen dat er een nieuwe uitbater wordt gevonden. “Wij zijn een petitie gestart voor het behoud van Studio Skoop en hebben op twee weken tijd al meer dan 1.000 handtekeningen”, zegt Temmerman tegen cultuurschepen Sami Souguir. “We hopen dat u op Vlaams niveau en bij het Kunstenpunt onze bekommernissen zal doorgeven. Arthouses verdienen ondersteuning. Vlaanderen subsidieert alleen de productie van films, Nederland subsidieert ook de vertoning ervan. Resultaat: zij hebben nog 100 arthouse-cinema’s, wij zeven, waarvan dus twee in Gent.”

Souguir stelt dat Sphinx en Studio Skoop jaarlijks 10.000 euro subsidie krijgen, en dat hij inderdaad het belang ervan zal benadrukken in gesprekken met de nieuwe Vlaams minister van Cultuur en het Kunstenpunt. Hij weet ook dat Filmfest interesse heeft in het gebouw, om er een fysieke locatie voor hun permanente werking te vestigen, een soort ‘Huis van de Cinema’. “Maar dat moet FilmFest zelf onderzoeken en concretiseren”, stelt de schepen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tractor verliest aanhangwagen en vernielt anderhalve meter spoor aan overweg : treinverkeer Gent Lokeren over één spoor kracht en geen doorgaand verkeer tussen Lochristi en Beervelde

    Tractor verliest aanhangwa­gen en vernielt anderhalve meter spoor aan overweg : treinver­keer Gent Lokeren over één spoor kracht en geen doorgaand verkeer tussen Lochristi en Beervelde

    Aan de spooroverweg op de Beerveldsebaan in Beervelde kantelde deze namiddag een aanhangwagen van een tractor en belandde op de sporen. Daarbij vernielde het 30 ton zware gevaarte ongeveer anderhalve meter spoor. Het treinverkeer tussen Gent-Dampoort en Lokeren kan er slechts alternerend over één spoor en er is geen doorgaand autoverkeer mogelijk tussen Lochristi en Beervelde. “We hopen de schade nog dit weekend op te lossen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel.