Volledig scherm
© UZ Gent

Akkoord over 4,5 miljoen euro besparingen bij UZ Gent

In het UZ Gent hebben directie en personeel een akkoord bereikt over een besparingsoefening van zowat 4,5 miljoen euro. Eind vorig jaar kwam het nog tot een stakingsaanzegging omdat onder meer de vakantieregeling en het borstvoedingsverlof ter discussie stonden.

“We zijn tevreden dat de heronderhandelingen in een sereen en constructief klimaat hebben kunnen plaatsvinden, na een eerder valse start”, zegt ACOD-vakbondsman Yves Derycke. “Vandaag is een compromis aan het personeel voorgelegd, "dat blijkt na consultatie van het personeel deze week een gedragen geheel te zijn.” In de komende weken wordt het plan nu verder uitgewerkt om daarna concrete toepassing te krijgen.

Het UZ Gent moet besparen op personeel maar voorstellen van de directie vielen zwaar. Vooral het borstvoedingsverlof (als een werkneemster borstvoeding geeft, mag ze tijdelijk geen werkzaamheden uitoefenen indien haar beroep erkend is als gevaarlijk) en het loon dat in bepaalde omstandigheden wordt uitgekeerd bij ziekte stond ter discussie. 

In het nieuwe plan zijn in grote lijnen de ‘scherpe’ kantjes weggewerkt en werden besparingen deels op andere vlakken gevonden. De vijf maanden borstvoedingsverlof blijven behouden, weliswaar met een kleine loonaanpassing voor statutaire personeelsleden. Er komen sociale correcties bij disponibiliteit (het maximum aantal ziektedagen is overschreden, maar de werknemer is nog niet in staat om opnieuw te werken), zoals uitzonderingen bij ernstige ziekte en ook het systeem van medisch halftijds is herzien. Er wordt ook bespaard op interimkrachten, werkingskosten en personeelsactiviteiten. Bij het UZ Gent werken zowat 6.250 personeelsleden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Castro-Montes dicht bij eerste vrijschopgoal voor AA Gent: “Ik dacht écht dat die bal binnen zou gaan”
  PREMIUM

  Cas­tro-Mon­tes dicht bij eerste vrijschop­goal voor AA Gent: “Ik dacht écht dat die bal binnen zou gaan”

  Vrijdag al verzekerde AA Gent zich van een rustig weekend dankzij een 2-3-overwinning op bezoek bij Eupen. Helemaal een gelaagde generale repetitie voor de trip naar AS Roma werd het niet, daarvoor acteerden de troepen van Jess Thorup veel te wisselvallig. Ook de partij van Alessio Castro-Montes kende hoogtes en laagtes. Hij tekende aan het eind voor de winning goal, met het hoofd zowaar.
 2. Negentiende Belgische titel voor Eline Berings: “Maar die starter heeft de wedstrijd onthoofd”
  PREMIUM

  Negentien­de Belgische titel voor Eline Berings: “Maar die starter heeft de wedstrijd onthoofd”

  Was het nu vals of niet? Of werd er bewogen in de blokken? Feit is dat de start van de 60m horden vrouwen op het BK indoor toch enige vragen opriep. De starter schoot de atletes immers wel heel snel weg na zijn ‘klaar’. Sommige atletes waren de kluts kwijt en liepen achter de feiten aan. Ook Eline Berings, die uiteindelijk wel haar negentiende Belgische titel won, was er niet over te spreken.