Afscheid van het klooster na 600 jaar “biddende aanwezigheid”: Arme Claren gevierd in overvolle kapel
GENTDe kapel in het klooster Arme Claren, Monasterium Bethlehem, was veel te klein. Bisschop Lode Van Hecke droeg er een dankmis op aan de zes zusters Arme Claren die momenteel nog het klooster bevolken. Na de eucharistie mochten de aanwezigen ook een blik werpen op de kloostertuin die de zusters jarenlang onderhielden.
Zowat 150 gelovigen drukten zich in de kapel van het klooster Clarissen Coletienen van het Monasterium Bethlehem, kortweg de Arme Claren. De laatste kans om met zo veel samen te bidden met de zusters, die onzichtbaar aan de rechterzijde zaten. Onzichtbaar is niet ongeliefd: de emotie was sterk voelbaar in de kleine kapel. Veel Gentenaars die als kind in het klooster kwamen tekenden present. De zusters hebben zij daarom niet vaak gezien: de Arme Claren zijn zusters die gebonden zijn aan hun slot en wiens dagtaak bestaat uit bidden en handenarbeid. Dat doen ze wel, nu ja, religieus: zelfs ‘s nachts moeten ze uit de veren voor het gebed.
Kloostertuin
Toch was er vandaag ruimte voor een streepje plezier, het blijft een viering. Onder een stralende hemel mochten de zes overgebleven zusters deelnemen aan een receptie en de kloostertuin openstellen voor het publiek. Daar hoorde ook een hapje en een drankje bij. Meteen ook een rustiger moment om toch wat afscheid te nemen voor de zusters naar Lokeren verkassen. Daar vervoegen ze een andere orde.
Voor Gent is het verlies van de Arme Claren meer dan de sluiting van een religieus gebouw. Uit de traditie van de Arme Claren komen verschillende andere fransiscaanse tradities in heel België. De grote hervormster van de Clarissenorde, Colette Boylet (de latere heilige Coleta) zou er overleden zijn in 1474. Nu de zusters verhuizen is er geen andere vrouwelijke contemplatieve religieuze gemeenschap meer in Gent.
Leven vol gebed
Op de viering waren ook heel wat vertegenwoordigers van andere ordes aanwezig, zij gebruikten de kloostergebouwen of kwamen er samen met de zusters de eucharistie bijwonen. Bisschop Lode, die zelf als abt jarenlang de cisterciënzerabdij van Orval leidde, begrijpt als geen ander het besloten leven. “Het is een enorm verlies voor Gent, en voor de geloofsgemeenschap hier”.
Bisschop Lode Van Hecke had voor de zusters graag een mis opgedragen in de kathedraal. “Maar dat hebben ze in lijn met hun orde geweigerd. De Clarissen staan op bescheidenheid, boete en gebed. Ze zouden niet op hun gemak geweest zijn en dat is niet de bedoeling. Volledig in lijn met hun eigen wensen vieren we dit dus in de kleine kapel van het klooster”.
Dat ook de jongeren geïnspireerd zijn door de zusters, bleek ook bij de leden van de Sint-Michielsbeweging. Zij verzorgden de muziek tijdens de eucharistie en waren duidelijk onder de indruk van een leven vol gebed. Gelukkig voor hen én voor de zusters was er een hemels glaasje wijn om de verhuizing ietwat te verzachten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMGent
Oudste padelclub van het land viert feest: “In 10 jaar tijd hebben we nog nooit problemen gehad met de buren”
Feest in Gent dit weekend want Padelclub 4U2 – de oudste padelclub van het land – bestaat 10 jaar. Toen ze van start gingen, had nog quasi niemand van padel gehoord. Toch was de club een instant succes, en vandaag is de sport niet meer weg te denken. “We waren geschrokken van de uitspraak in Brugge, wij hebben nog nooit problemen gehad met de buren”, klinkt het. -
PREMIUMGent
Is het de schuld van woonzorgcentrum Domino dat Anna Berteyn werd neergestoken door medebewoner? “Mocht ze dat ‘belletje’ nog gehad hebben, had ze het misschien overleefd”
In de correctionele rechtbank moest het Gentse woonzorgcentrum Domino zich vandaag verantwoorden voor de onopzettelijke doodslag van Anna Berteyn (99) op 12 juli 2020. De bejaarde vrouw werd ‘s morgens dodelijk gewond in haar bed aangetroffen. Ze had meerdere steekwonden in het aangezicht en een verbrijzelde schedel. De dader bleek een medebewoner te zijn die lijdt aan het korsakovsyndroom. Volgens het Openbaar Ministerie en de nabestaanden van Anna heeft het woonzorgcentrum echter enkel cruciale fouten gemaakt om dit te voorkomen. “Moeten dergelijke psychiatrische patiënten in een rusthuis verblijven?” -
Gent
Verdeeldheid over beeld Quinze dat weg moet: “Zet u samen en los dat op, zo doen we dat toch in Gent?”
De sculptuur van Arne Quinze op de Kouter moet weg. “Hiervoor zijn niet de juiste vergunningen afgeleverd, en is niet de juiste procedure gevolgd. De regels zijn er zodat iedereen gelijk behandeld kan worden", zegt Filip Watteeuw (Groen). Maar lang niet iedereen is het daarmee eens. “Dit is een gegeven paard in de bek kijken”, vindt gemeenteraadslid Christophe Peeters (Open Vld).
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Gent
Gent krijgt vier nieuwe skateplekken: “De vraag blijft groot”
Skaten is populair in Gent. Op drukke dagen is het vaak drummen in het skatepark in de Blaarmeersen. Om aan de toenemende vraag tegemoet te komen, komen er binnen het jaar vier nieuwe skateplekken bij, allemaal aan de rand van de stad. -
PREMIUMGent
Grote naam met een groot hart: Koen en Nono Wauters zijn peter van het kinderrevalidatiecentrum UZ Gent
Het kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent kan uitpakken met prachtig werk. Maar om dat werk meer in de kijker te zetten, en leuker te maken voor de kinderen, kunnen ze nu ook uitpakken met grote namen. Koen Wauters en zijn zoon Nono hebben officieel hun handtekening onder het peterschap gezet, en plannen een videoclip met de kinderen.