Volledig scherm
De kinderopvang van Els zat vandaag in het donker © Wannes Nimmegeers

Afgesloten straat heeft op week tijd al zes stroompannes achter de rug: “Ik dien een klacht in”

Oostakker-centrum kreeg de voorbije week af te rekenen met de ene stroompanne na de andere. Vooral de omgeving van de Eekhoutdriesstraat waar rioleringswerken bezig zijn kreunt onder de wankele elektriciteitstoevoer. “Ik dien een klacht in en eis een schadevergoeding”, zegt onthaalouder Els Goovaerts. “Ik kan geen papjes of eten opwarmen voor de kinderen. Ik heb zelfs al enkele kinderen weer naar huis moeten sturen.”

“De voorbije anderhalve week zijn al bijzonder vervelend geweest. De arbeiders raken blijkbaar heel dikwijls de elektriciteitsleidingen”, zegt Els Goovaerts. Ze heeft een kinderopvang in de pas aangelegde Ivonna Nevejanstraat. “Dat we door de werken hier twee weken afgesloten zouden zitten van de buitenwereld wisten we al. Uiteindelijk raken alle ouders wel tot hier, hoe moeilijk ook. Maar de voortdurende stroompannes zijn zeer vervelend. We zitten hier met kleine kinderen. Als de stroom uitvalt zitten we zonder verwarming, telefoon en verlichting. Ik kook elke dag vers eten maar dat gaat natuurlijk niet als er geen stroom is. Papjes kan ik niet opwarmen. En wat gedaan met het eten in mijn diepvriezer? Ik dien in elk geval klacht in en vraag een schadevergoeding want dit kost me geld”, zegt Els.

Nog voor de werken maakte de buurt zich al zorgen. De straat zou namelijk niet bereikbaar zijn voor hulpdiensten. Volgens de stad zouden de arbeiders van de werf helpen indien er iets gebeurde. De werfput van de rioleringswerken zou dan gedicht worden om hulpdiensten door te laten. Dit weekend moest daarom nog een dame door werklui op een bed naar de ambulance gedragen worden. 

“We hadden wel verwacht dat we van de buitenwereld afgesloten zouden zijn maar dat we ook nog eens zonder stroom zouden vallen was toch niet gepland”, zegt David Coussens. “We hebben eerst 48 uur zonder proximus gezeten, zaterdag zaten we 5 uur lang zonder stroom. Er is dan een stroomgenerator aangebracht om de problemen op te lossen maar we blijven maar zonder stroom vallen. Maandag nog eens, vandaag (dinsdag) tussen 8 en 10u nog eens en nog een keer om 16u vandaag. Mijn kinderen zitten in hun examens. Ze moeten studeren en hebben daar de computer voor nodig. Eens de batterij van de laptop op is, is het gedaan met studeren. Het is ook bijzonder slecht voor onze apparatuur. We kijken enorm naar het einde van de werken. Dat zou voor donderdag of vrijdag moeten zijn. Laat het ons hopen.”

Het is niet alleen de Nevejanstraat die getroffen wordt. De panne van vanmorgen had ook gevolgen voor de Eekhoutdriesstraat, de Groenehoekstraat, Langerbruggestraat, Ledergemstraat, Oude Holstraat en de Pijphoekstraat.

Bij Fluvius klinkt het dat het om een opeenstapeling van ongelukken gaat. “De eerste panne van vorige week vrijdag was gepland. Toen werd de wijk op een nieuwe schakelkast aangesloten. Zaterdag is een kabel doorgetrokken door de arbeiders waardoor die schakelkast niet meer kon opstarten. We hebben twee generatoren gebracht om de wijk van stroom te voorzien maar één daarvan is vandaag sneller dan verwacht zonder mazout gevallen. Die generator had lucht in de leidingen en is dan nog eens stilgevallen”, zegt woordvoerder David Callens.

“Normaal gezien zouden we vrijdag de wijk weer op het elektriciteitsnet aansluiten. We hebben beslist dat te versnellen. We gaan dat morgen al proberen. De wijk zal dan nog enkele minuten zonder stroom zitten maar daarna moet het probleem definitief van de baan zijn.”

Volledig scherm
Els Goovaerts voor haar kinderopvang © Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
In het donker is het wat behelpen © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Humus

    Humus

    Als u als Gentenaar nog steeds denkt dat de door u verkozen burgemeester en schepenen uw waarden verdedigen zoals beloofd, dan bent u eraan voor de moeite. De eerder linkse kiezers onder u zullen niet zo’n hoge pet ophebben van het beleid in Israël. Dat land hecht namelijk weinig belang aan de mensenrechten van haar Palestijnse inwoners. Schepen Sofie Bracke wil erheen om – zo zegt ze – van Gent de Europese technologiehoofdstad te maken en dat is tegen de zin van oppositiepartij PVDA. De linkse meerderheidspartijen gaven PVDA gelijk en zo kwam blauwe Sofie niet aan genoeg stemmen om haar valies te mogen pakken. In een politiek systeem van meerderheid en oppositie is de kous dan af, maar de Israëlische zon schijnt zo verleidelijk dat blauw zich liet bijstaan door het Vlaams Belang om met een wisselmeerderheid toch te mogen vertrekken. In ons progressieve Gent werd alzo het cordon sanitaire gebroken! Dat Open VLD dan logischerwijs bij links in het krijt stond, werd op dezelfde gemeenteraad duidelijk. Toen de N-VA morde dat ‘Samen aan Zet’ voortaan ook gesubsidieerd activiteiten met een religieus en partijpolitiek karakter kan aanbieden, verdween Open VLD uit de zaal om niet te moeten stemmen tegen hun linkse coalitiepartners. U merkt het, ons college van burgemeester en schepenen is een hecht team met een duidelijke visie en een strak beleid. U begrijpt nu ook dat gelijk welk voorstel, hoe klein de steun ervoor in de meerderheid ook is, kan goedgekeurd worden. Wie tegen is, verlaat de zaal en desnoods worden Vlaams Belang en de andere oppositiepartijen erbij gehaald om aan een meerderheid te komen. De uitbreiding van de LEZ wordt binnenkort gestemd. De blauwe vrienden Mathias en Sami kunnen zich dan even op de gang verschuilen, Sofie zit dan met een bordje humus aan het strand van Tel Aviv.