Volledig scherm
Het aantal Gentenaar stijgt, 1 op 3 woonde 10 jaar geleden nog niet in Gent © Wannes Nimmegeers

1 op 3 Gentenaars woonde 10 jaar geleden nog niet in Gent

Gent groeit, dat is gekend, maar ook de bevolking die in Gent-centrum woont wijzigt razendsnel. In 10 jaar tijd groeide de totale bevolking van Gent met 8%. Maar nu blijkt dat 36% van de huidige Gentse bevolking 10 jaar geleden nog niet in Gent woonde. Voor Gent-centrum is dat zelfs 55%. Reden – behalve nieuw geboren kinderen: migratie uit West-Vlaanderen maar ook uit Oost-Europa en Afrika.

De dienst Data en Informatie van de stad heeft een studie gemaakt over de verhuisbewegingen en evolutie van de bevolkingssamenstelling. In 10 jaar tijd is de totale bevolking van Gent gestegen met 21.578 inwoners, of 8%. Dat is veel. Maar opvallend daarbij is dat 94.586 of 36% van die Gentenaars 10 jaar geleden nog niet in Gent woonden. Uit de cijfers blijkt ook dat de wijken in het centrum van de stad sneller vernieuwen dan de rand. De binnenstad telt liefst 55% ‘nieuwe Gentenaars’ in vergelijking met 10 jaar geleden. In pakweg Drongen is dat slechts 22%. Nieuwe Gentenaars verkiezen dus Gent-centrum. De Gentenaars die het centrum verlaten, kiezen dan weer voor de wijken in de rand. (Lees verder onder de grafiek)

Volledig scherm
Vooral in het centrum wisselt de bevolking snel © RV

Gent kent als universiteitsstad uiteraard een enorme groei aan twintigers. Bijna 40.000 twintigers kwamen de afgelopen 5 jaar in Gent wonen. Het is de zelfs grootste groep die naar Gent verhuist. Het zijn uiteraard veel studenten die blijven plakken, voor hun eerste job, of om voor het eerst echt alleen of samen te wonen. Het verklaart de blijvende groei van West-Vlamingen in Gent. Een deel van de dertigers verlaat de stad weer, maar niet iedereen: het aantal dertigers in Gent is de afgelopen jaren gestegen. Gentenaars die de stad verlaten, trekken niet ver weg, maar blijven binnen Oost-Vlaanderen, liefst in de buurgemeenten van Gent.

Uiteraard is er ook nog steeds internationale migratie. Turken en Maghrebijnen kennen we hier al lang, maar sinds enkele jaren komen ook Midden- en Oost-Europeanen, met de Bulgaren als grootste groep, graag naar Gent. Ook van buiten de EU groeit de migratie aan, met herkomstland Ghana als oude bekende, maar ook met nieuwe herkomstlanden zoals Afghanistan, Syrië en Somalië.

De volledige studie kan online ingekeken worden op de website hoeveelin.stad.gent. Daar staat niet alleen wie er woont en leeft in Gent, je ziet ook wie naar Gent komt en wie er vertrekt, zelfs op wijkniveau.

 1. Christophe Peeters al 25 jaar in de Gentse gemeenteraad. “Waarom zou ik stoppen? Ik wil er nog minstens 25 jaar bij doen”

  Christophe Peeters al 25 jaar in de Gentse gemeente­raad. “Waarom zou ik stoppen? Ik wil er nog minstens 25 jaar bij doen”

  Een snotneus was hij nog, nauwelijks 20 jaar oud, toen hij zijn eed als gemeenteraadslid aflegde. Christophe Peeters zit er 25 jaar later nog. Gepokt en gemazeld, de nestor van de Gentse politiek. Klappen gekregen, maar nooit bij de pakken blijven zitten, zelfs niet toen zijn eigen partij hem in de steek liet. “Stoppen? Natuurlijk heb ik daaraan gedacht, maar dat zou te gemakkelijk zijn. En ik doe dit veel te graag.”
 2. LEZ-schepen Tine Heyse (Groen) bedolven onder kwalijke opmerkingen: “Daar reageer ik niet op”

  LEZ-sche­pen Tine Heyse (Groen) bedolven onder kwalijke opmerkin­gen: “Daar reageer ik niet op”

  De LEZ-discussie van afgelopen week heeft hier en daar een potje doen overkoken en daarbij gingen de grenzen van het fatsoen al eens overboord. Niemand merkte dat meer dan schepen Tine Heyse (Groen), bevoegd voor de Gentse LEZ. Op haar sociale media werd ze bedolven onder kwalijke opmerkingen. “Het is niet in die mate dat we naar de politie moeten stappen, maar het is kantje boordje.”
 3. GO! Campus Impuls opent extra campus in Drongen: “Leerlingenaantal exponentieel gestegen”

  GO! Campus Impuls opent extra campus in Drongen: “Leerlin­gen­aan­tal exponenti­eel gestegen”

  Door het succes van haar campus in Oostakker en om tegemoet te komen aan de stijging van het aantal leerlingen opent de GO! Reynaertschool volgend jaar een extra campus in de Baarleboslaan in Drongen. “De voorbije jaren bleek de Gentse regio steeds duidelijker te kampen met hoge capaciteitsnoden voor buitengewoon secundair onderwijs op maat van normaal begaafde leerlingen met een autismespectrumstoornis”, klinkt het.