Wouter verdient aan de hoge energieprijzen: 'Kregen vorig jaar 1500 euro terug’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wouter Ellis (30) uit Alkmaar.
Hoe woon je?
,,Ik woon samen met mijn verloofde en een Oekraïense vluchteling in een rijtjeshuis in Alkmaar. Het is een tussenwoning uit 1981 met 100 vierkante meter woonoppervlak. Ik heb bij de aankoop in 2017 meteen besloten om van het gas af te gaan. Ik wist al vrij veel van verduurzamen omdat ik werkte voor een installateur van zonnepanelen en warmtepompen. Daarom kon ik het natuurlijk niet verantwoorden dat ik overal zonnepanelen liet aansluiten maar er zelf geen had.
Ik kon ze via mijn werk goedkoop installeren voor een mooie inkoopprijs. Ik kon een paar collega’s voor een goede krat bier en een leuke vergoeding meekrijgen om mij te helpen. In mijn omgeving verklaarde iedereen me voor gek en nu, vijf jaar later, geeft iedereen me gelijk.
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl.
We hebben het huis meteen kaal gestript, leeg getrokken en we zijn opnieuw begonnen. Want eigenlijk is het heel makkelijk om je huis van het gas af te krijgen. Het is alleen een grote ingreep. Wij hebben vloerverwarming aangelegd, een warmtepomp geïnstalleerd en zonnepanelen geplaatst om energieneutraal te worden.
We hebben nu 29 zonnepanelen, zo'n 275 Wattpiek (WP) per stuk. Op het dak van ons schuurtje liggen en nog acht van zo'n 400 WP per stuk. Naast de warmtepomp, hebben we de vloer en de spouwmuren extra laten isoleren. De ramen binnenshuis zijn van HR-glas (isolerend dubbelglas, red.), die zijn door de vorige bewoners vervangen.”
Het voelt heel dubbel, maar die hoge energieprijzen zijn voor ons juist positief. We verdienen aan de hogere terugleververgoeding
Wat voor energiecontract heb je?
,,We hebben een variabel contract bij Engie. We betalen 10 euro per maand. Lager kan niet. Over het afgelopen jaar kregen we wel 1500 euro terug.
Het voelt heel dubbel, maar die hoge energieprijzen zijn voor ons juist positief. Wij verbruiken op jaarbasis 5000 kWh en wekken 7000 kWh op. We verdienen dus aan de hogere terugleververgoeding. Normaal gesproken wissel ik ook niet van energiemaatschappij, dat was niet interessant. Maar nu kiezen we de partij met de hoogste vergoeding.
Iedereen is paniek door de hoge energieprijzen en ik voel me soms de enige die er baat bij heeft. Dat is het kromme. Het voelt gek. Die twee keer 190 euro compensatie vind ik dan ook een verkeerde regeling. Iedereen krijgt het: miljonairs, maar ik ook, terwijl ik het niet nodig heb. Dat vind ik een grote fout van de overheid. Ze hadden dat veel beter kunnen verdelen.
Ik zie het niet als mijn taak om het zomaar weg te geven. Wij hebben er een apart spaarpotje van gemaakt. We geven het uit aan lokale ondernemers met energie-intensieve productieprocessen. Zoals de bakker uit de buurt, een visboer of een slager. Of we kopen er bloemen van. Dat deden we voorheen nooit, maar die jongens met de kassen hebben het ook zwaar. Natuurlijk is het een schijnvoordeel voor onszelf, want wij krijgen er ook een luxer leven door. Dat begrijp ik.”
Van andere vluchtelingen hoorde ze dat de energieprijzen hier zo waren gestegen. Ze houdt van langer douchen, dus ze vroeg zich af of dat nu niet meer kon
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Eigenlijk helemaal niks. Uiteindelijk is het wel een sport om ons te richten op het einde van de salderingsregeling. Dus we proberen nu alvast de vaatwasser aan te zetten als de zon schijnt. Daar proberen we slim mee om te gaan. Verder letten we bij de aankoop van apparaten natuurlijk op het energielabel. Ook gewoon vanuit ons duurzaamheidshart. De droger is onlangs bij ons kapot gegaan en die hebben we niet vervangen. We gebruikten deze toch al bijna niet en de was droogt ook wel op een rekje.
Met onze Oekraïense vluchteling hebben we het natuurlijk wel eens over deze situatie gehad. Zij had daar blokverwarming. Maar dat is aangesloten op een net en dat net gaat pas in het einde van het jaar aan. Als het daarvoor dus koud is buiten, kan het goed dat het maar 10 graden in haar huis was. Ze kennen geen warmtepompen, laat staan cv-ketels. Ze was verbaasd dat wij dit zo georganiseerd hebben.
Van andere vluchtelingen hoorde ze dat de energieprijzen hier zo waren gestegen. Ze houdt van langer douchen, dus ze vroeg zich af of dat nu niet meer kon. Dan is het wel lastig uitleggen dat wij daar geen last van hebben. Ook dingen die voor ons heel normaal zijn, zoals recyclen en het scheiden van afval, kennen zij helemaal niet. Dit maakt je ervan bewust hoe goed wij het eigenlijk hebben hier.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het is weer tijd voor de belastingaangifte: zelf doen of is het verstandig om hulp in te schakelen?
Veel mensen zien als een berg op tegen het invullen van de belastingaangifte en besteden dat liever uit aan een belastingadviseur, maar is dat wel nodig? ‘Als je denkt dat je geld laat liggen, laat je dan adviseren.’ -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMhoogleraar
Inflatie veroorzaakt nog veel meer schade dan alleen een verlies aan koopkracht
Als het over inflatie gaat, gaat het bijna altijd over verlies aan koopkracht. Maar inflatie veroorzaakt nog veel meer schade, zo waarschuwt hoogleraar economie Wim Boonstra. -
PREMIUM
Ahold-topman stapt naar Europese Unie om werk te maken van prijsverschillen tussen landen
De dagelijkse boodschappen zijn veel minder duur geworden dan iedereen denkt. Dat zegt topman Frans Muller van Ahold Delhaize, het concern achter Albert Heijn, Etos en Bol.com. ,,Consumenten zijn slim, weten de prijzen en letten op aanbiedingen.”Zaandam -
Geldflaters
Suzette liet haar jurkje repareren, maar scheurde eruit: ‘Die tocht naar de wc zal ik nooit vergeten’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Suzette Jansen (51) die een jurkje voor 50 euro liet opknappen en er vervolgens, middenin een restaurant, uitscheurde.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
belastingaangifte1
Veel vermogen? Dan moet je goed opletten: ‘Dit jaar is voor box 3 een bijzonder jaar’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe zit het met je vermogen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer