Werken al die spaarprogramma’s wel? ‘Veel mensen zullen simpelweg sparen uit gewoonte’
Knip jij de zegels uit de koffieverpakking en laat je punten bijschrijven bij de boodschappen in ruil voor kortingen of cadeaus? Dan ben je niet de enige. Maar zit er nog wel toekomst in dit soort langlopende spaaracties?
Airmiles is één van de populairste langdurige spaarprogramma’s die we in Nederland kennen en riep de 3,3 miljoen ‘actieve spaarders’ vorige maand op om punten sneller in te wisselen. Nieuwe spaarpunten - die je verzamelt bij onder andere Albert Heijn, Shell, Etos en Praxis - zijn nog maar 2 jaar geldig. Oude spaarpunten blijven wel 5 jaar geldig.
De bedoeling is dat klanten door de kortere geldigheid gestimuleerd worden om hun punten sneller uit te geven. ,,Zo werkt het op meer plekken. Bedrijven geven punten uit, zodat klanten er snel voordeel mee hebben”, legde woordvoerder Ewald van Rooij van Airmiles eerder aan deze site uit. ,,Dat lange sparen leidde tot niets.”
Naast Airmiles zijn er ook andere langlopende spaarsystemen, zoals ING Punten, de DE-zegels van Douwe Egberts en FreeBees van BP. Je kunt bij deze programma’s ook punten sparen en hiermee bijvoorbeeld korting krijgen op uitjes, sparen voor cadeaus of schenken aan een goed doel. Met deze strategie moedigen bedrijven klanten aan om bij een merk te blijven, in plaats van naar de concurrent over te stappen. Maar werkt dat nog wel?
Mensen willen tegenwoordig meteen boter bij de vis
Korte spaarprogramma’s worden populairder
Experts zien dat er op dit moment een verandering gaande is in de manier waarop consumenten willen deelnemen aan dergelijke spaaracties. ,,Mensen willen tegenwoordig meteen boter bij de vis”, stelt retailexpert Cor Molenaar. Volgens hem heeft de huidige consument een korte termijnvisie, en daar passen korte spaarprogramma’s beter bij. ,,We willen niet meer langdurig ergens voor sparen. We willen meteen consumeren en er ook meteen gebruik van kunnen maken.”
,,Programma’s verliezen al heel snel hun impact”, gaat Molenaar verder. ,,Het is even een hype en daarna vloeit het al snel weer weg uit de publiciteit. Dan moet je weer met iets anders aankomen om de verkoop te stimuleren. Daarom zie je vaak acties in de supermarkten waarbij je maximaal één of twee maanden ergens voor kunt sparen. Door die hype gaan mensen naar een specifieke winkel om iets te sparen. Na een tijdje komt er dan alweer iets nieuws.”
Ook stempelkaarten doen het om deze reden volgens Molenaar goed. ,,Bijvoorbeeld bij je lokale restaurant. Daar krijg je dan een stempel voor een bepaald bedrag dat je besteedt en bij een volle spaarkaart krijg je bijvoorbeeld 10 euro korting. Ook dat zijn redelijk kortetermijnacties die daarom goed werken.”
Hoe makkelijker we het bereiken van een doel kunnen visualiseren, hoe aantrekkelijker we het vinden
Belangrijk om een doel te hebben bij sparen
Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legt uit waarom we eerder fan zijn van die kortstondige spaaracties: ,,Hoe makkelijker we het bereiken van een doel kunnen visualiseren, hoe aantrekkelijker we het vinden. Spaarprogramma’s die meteen punten geven bij de start werken dan ook beter dan wanneer je met niets begint. Als iemand eenmaal (flink) gespaard heeft is het juist interessant om aan te geven wat er nog nodig is om een doel te halen.”
Dat doel is sowieso interessant, beweert Wessels. ,,Maar bij langdurige spaaracties als Airmiles zal dit lang niet altijd duidelijk zijn. Veel mensen zullen simpelweg sparen en dat is dan hopelijk gewoon uit gewoonte. Maar er is geen hele duidelijke motivatie om ermee door te gaan.”
Kijk maar naar de punten van Douwe Egberts: het is meer een gewoonte dan dat mensen bewust ergens voor sparen
Onbewust sparen
,,Wat je ziet gebeuren is dat mensen niet meer bewust sparen”, bevestigt Molenaar. ,,Kijk maar naar de punten van Douwe Egberts: het is meer een gewoonte dan dat mensen bewust ergens voor sparen. Hierdoor ga je jarenlang sparen zonder enig doel, en dan werkt het niet meer.”
Toch zijn er bij de langdurige spaarprogramma’s geen opvallende veranderingen te zien: de meeste bekende spaarsystemen houden zich aan hun huidige systeem. Er is een specifieke doelgroep die voor de langere spaarprogramma’s kiest. ,,Je ziet dat het vooral oudere mensen zijn die mee willen doen met dit soort programma’s, want die zijn dat van oudsher gewend”, aldus Molenaar.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Hoge inflatie en forse loonstijgingen zijn een gevaarlijke cocktail
De lonen stijgen steeds sneller en de inflatie blijft hoog. Dat voedt de angst dat hogere lonen nóg hogere prijzen veroorzaken, een zogeheten loon-prijsspiraal. -
Geldflaters
Stefan dacht dat hij een hotel boekte in San Sebastián in Spanje, maar het bleek in Puerto Rico
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Stefan (51), die voor 400 euro een hotel boekte in het verkeerde werelddeel. -
PREMIUMEnergiebedrijven
Jaarrekeningen onbegrijpelijk, zeggen experts: ‘Die van Eneco dramatisch slecht’
Jaarrekeningen van energiebedrijven zijn onduidelijk en slecht leesbaar, concluderen experts. Het is voor een doorsnee-consument nauwelijks te controleren of de nota klopt en of het prijsplafond wel goed is toegepast. Vooral Eneco maakt er een puzzel van. -
PREMIUM
Waarom je beter in potjes kunt sparen dan op grote hoop: ‘Dwingt je bewuster na te denken’
Sparen gaat makkelijker met digitale spaarpotjes. Maar hoe werkt dat? En waarvoor maak je zulke potjes? Vier vragen over online spaarpotjes.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Aantal huishoudens met betalingsachterstanden daalt tegen verwachting in
De voorspelling dat veel mensen betalingsachterstanden zouden oplopen door torenhoge prijzen, lijkt niet uitgekomen. Volgens de nieuwste monitor van BKR is het afgelopen jaar het aantal mensen met een betalingsachterstand juist afgenomen. Ook het aantal huishoudens met een krediet daalt.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer