We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
Kan 't goedkoper?De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
1. Hoeveel betalen we voor een fles allesreiniger?
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: we zijn minder gaan betalen voor allesreiniger. Waar bijna alle boodschappen het afgelopen jaar in prijs zijn gestegen, kunnen we nu naar hartenlust gaan poetsen. Gemiddeld betaalden we in mei 1,82 euro voor een liter allesreiniger, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. Vorig jaar was dat in mei 1,87 euro. Een prijsdaling van 2,5 procent. En dat terwijl we voor alle boodschappen gemiddeld juist 6,5 procent méér betaalden aan de kassa over diezelfde periode.
Onderzoeker Norman Buysse: ,,Ik heb nog gekeken of de maand mei een toevallige uitzondering was, maar het is een trend. Het is een van de weinige categorieën in de supermarkt waar we minder zijn gaan betalen.” En dat brengt meteen de vraag met zich mee waar dat door komt. Want ook schoonmaakleveranciers hebben te maken met stijgende kosten voor energie, verpakkingen, transport en logistiek. Zijn er meer aanbiedingen? ,,Nee”, zegt Buysse. ,,Bijna de helft (45 procent) van de schoonmaakproducten gaat het afgelopen jaar met een korting de deur uit, dat is niet meer dan een jaar eerder.”
Het is een praktisch product met weinig emotie, daardoor kijk je eerder naar wat het kost
Waar het vermoedelijk wel aan ligt: ons eigen aankoopgedrag. ,,Er zijn twee mogelijkheden”, zegt Buysse. ,,We zijn misschien grotere verpakkingen gaan kopen. Dan is de prijs per liter vaak goedkoper. We zijn veel thuis geweest en zijn misschien meer gaan schoonmaken”, legt hij uit. Een andere optie die daaraan raakt: doordat de flessen allesreiniger meer gebruikt werden, zijn we misschien een goedkopere keuze gaan maken in het schap. ,,Het is een praktisch product met weinig emotie, daardoor kijk je eerder naar wat het kost.”
2. Wachten op een aanbieding of niet?
Ja, allesreiniger gaat vaak de deur uit in de aanbieding, 45 procent ten opzichte van gemiddeld 22 procent van de boodschappen. Dus je bent een dief van je eigen portemonnee als je de volle pond betaalt voor een fles schoonmaakmiddel. Ook loont het om te kijken naar grotere verpakkingen: ,,De gemiddelde literprijs ligt normaal gesproken wat lager bij een grote fles”, aldus Buysse. Wel moet je dan even goed naar die prijs per liter kijken.
Serie Kan ‘t goedkoper?
Wil je weten of koffie, bier of chips duurder werden en hoe je daarop kunt besparen? Lees hier eerdere afleveringen van de serie Kan ‘t goedkoper?
3. En is er nog een andere manier om te besparen op allesreiniger?
,,Ik koop het helemaal niet”, zegt Minke van Kuijen van bespaarblog Gierige Gerda. Niet omdat ze niet schoonmaakt, maar ze gebruikt schoonmaakazijn of soda. ,,Negen van de tien keer werkt dat net zo goed”, vindt ze. Tenzij ze bij de grote voorjaarsschoonmaak een lekker fris geurtje wil. Dan wil ze nog weleens zwichten voor een beetje allesreiniger in de emmer sop. De helft van de aangeraden hoeveelheid op de verpakking. ,,Dat maakt net zo goed schoon.”
En wat ze betaalt voor een fles allesreiniger? Niets. ,,Ik heb een gratis voorraadje in de kast staan. Die haal ik in huis met cashback-acties, bijvoorbeeld via de app Scoopy. Dan scan je het bonnetje in, en krijg je het aankoopbedrag teruggestort op je rekening.” Te veel gedoe? Van Kuijen: ,,Koop dan altijd huismerk. Die zijn net zo goed. En áltijd in de aanbieding.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen meer voor onze zak chips, en dat komt niet alleen doordat aardappels duurder zijn
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: chips. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Geldflaters
De vakantie van Hieke was ‘zonde van het geld’: ‘Ik ben wel klaar met kamperen’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Hieke van Hoogdalem (40), die 700 euro uitgaf aan een zesdaagse flutvakantie. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Stress over schulden en hoge rekeningen? Bij deze instanties kun je terecht voor hulp
Door de stijgende energieprijzen en duurdere boodschappen, is het voor steeds meer huishoudens lastig om het huishoudboekje kloppend te krijgen. Veel kun je zelf doen, maar schroom vooral niet om hulp te vragen. ,,Als je eenmaal schulden hebt, lopen deze meestal hard op.”
-
Kan 't goedkoper?
Ons bakkie troost is stukken duurder, kun je nog besparen op je koffie?
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: koffie. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Superbespaarder
Melina: ‘Als mijn online boodschappenmandje meer dan 120 euro kost, haal ik er dingen uit’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Melina van der Veen-Melikidis (34) die door een ton schuld superbespaarder werd.