Vakbond: bijna 800.000 Nederlanders niet op vakantie door geldgebrek
Buitenlandse vakanties blijven lastig door corona, maar voor 35 miljoen Europeanen is er een nog veel groter obstakel: geldgebrek. Zo’n 28 procent van de mensen, aldus de Europese vakbondskoepel Etuc, kan zich zelfs een uitje van een week niet permitteren. In Nederland gaat het om 775.000 mensen met een laag inkomen.
Enkel kijkend naar de lagere inkomens gaat het zelfs om een meerderheid van de gezinnen (bijna 60 procent), aldus Etuc. Het ergste is de situatie in Griekenland, Roemenië en Kroatië, waar tussen de 80 en 90 procent van de mensen met een laag inkomen gedwongen thuisblijft.
In Nederland gaat het om iets meer dan 40 procent van de lage inkomens, ook nog altijd een groep van 775.000 mensen. Het komt daarmee op een gedeelde zesde plaats met Duitsland, na Oostenrijk, Luxemburg en de Scandinavische landen. Nederland zit bovendien bij de landen waar de loonkloof de afgelopen 10 jaar nog is gegroeid: met 6,7 procent.
Luxe
,,Vakantie mag geen luxe voor enkelen zijn”, zo commentarieert Etuc-topvrouw Esther Lynch. ,,Terwijl tal van werknemers op pad gaan om tijd door te brengen met vrienden en familie, is dat – door een te laag inkomen - voor miljoenen niet weggelegd. De toename in vakantie-ongelijkheid (in de afgelopen tien jaar in maar liefst 16 van de 27 lidstaten, aldus Etuc) bewijst opnieuw hoe oneerlijk de voordelen van economische groei in Europa de afgelopen tien jaar zijn verdeeld.”
De vakbondskoepel, die zich deels baseert op cijfers van Eurostat, het Europese CBS, verbergt niet dat haar onderzoek deel uitmaakt van de Europese strijd om een hoger minimumloon, waarover het Parlement na het zomerreces besluiten neemt.
Armoedegrens
Veel werknemers met een inkomen van minder dan 60 procent van het mediaan loon (de helft verdient meer, de helft verdient minder) is werkloos of gepensioneerd, ‘maar er zitten ook miljoenen werknemers bij met het wettelijk minimumloon’, aldus de vakbondskoepel. Dat is in 16 EU-lidstaten zo laag dat ook mensen met een baan er nog tegen de armoedegrens zitten.
Etuc probeert momenteel samen met progressieve Parlementsleden een ‘fatsoensdrempel’ in de wetgeving te krijgen, waardoor het wettelijk minimumloon nooit minder dan 60 procent van het mediaan loon en nooit minder dan 50 procent van het gemiddeld loon kan zijn. Dat zou neerkomen op een loonsverhoging voor 24 miljoen mensen.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na tien jaar is de schuld van Bas en Ingrid nog even hoog, maar hun bewindvoerder steenrijk
Een werkgever die failliet ging en een gebroken sleutelbeen; dat was alles wat ervoor nodig was om Ingrid en Bas in een slopend schuldenmoeras te laten verdwalen. Dat, én een malafide bewindvoerder. Al elf jaar leven ze van bijna niets, terwijl ze keihard werken. ,,Onze tienerdochters moesten de boodschappen betalen van hun bijbaantje.” -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMGeld & Geluk
Robert-Jan loste zijn hypotheek bíjna volledig af: ‘Nog 150 euro woonlasten per maand’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Robert-Jan is gek op dieren en hij zou best een hond willen, maar voorlopig heeft hij zijn handen vol aan al het werk dat hij nog doet. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
-
PREMIUM
Prijsstijgingen treffen Sander, die van 60 euro per week leeft: ‘Straks wordt het brood weer duurder...’
Sander Crans leeft van de bonus-aanbiedingen van Albert Heijn. ,,Ik ga nergens heen en kan nooit spontaan een terrasje pakken.” -
PREMIUMonderzoek
Nederlanders laten geld rollen voor vakantie: nieuwe camper en villa met eigen zwembad
We laten onze vakantieplannen niet in de war schoppen door hogere prijzen. Inflatie lijkt een zorg voor na de vakantie. ,,Mensen willen het er nu van nemen.” -
PREMIUMMET VIDEO
Action kan z’n borst natmaken: ‘nóg goedkopere zaak’ opent winkel in Nederland
De Action kan z’n borst nat maken, want er is een nieuwe nóg goedkopere concurrent. In het centrum van Rotterdam is zaterdag een vestiging van de Turkse winkelketen Forbest geopend. ,,Nergens anders zijn deze producten goedkoper te krijgen.”