Slim boodschappen doen: ‘Mensen denken dat het meevalt, maar ik bespaar honderden euro’s’
Pakken toiletpapier, blikken met groenten, spaghetti en wasmiddel. Allemaal producten die lang houdbaar zijn en die je goed op voorraad kunt hebben. Deze vrouwen speuren folders en het internet af op zoek naar de beste acties en slaan dan groot in. Ze besparen hiermee honderden euro’s op hun boodschappen.
Su’en Verweij-Kwok (39), pedagoog uit Capelle aan den IJssel, is dol op ál die actiefolders van verschillende winkels. Iets wat ze vanuit huis heeft meegekregen. ,,Ik ben Chinees en mijn ouders zijn hier gekomen als gastarbeider. Ze hebben hard moeten werken voor weinig geld. We leefden niet in armoede, maar we hadden het ook niet breed. Mijn moeder ging alle foldertjes af en probeerde zo voordelig mogelijk boodschappen te doen. De liefde voor kortingen en besparen is er met de paplepel ingegoten.”
Aan de hand van de aanbiedingen maakt ze een weekmenu. ,,Ik kijk naar de lang houdbare producten en combineer dit met seizoensgroenten- en fruit. Dat is goedkoper en ook lekker. Waarom zou je nog dure en smakeloze aardbeien buiten het seizoen kopen?” Thuis heeft ze een grote voorraadkast en op zolder een kleine opslag voor alle producten. ,,Hier bewaar ik onder andere mijn voorraad wc-papier en doucheproducten.”
Tekst loopt door onder de foto
Jaren vooruit
Ze probeert die producten biologisch te kopen, vertelt ze. ,,Zonder chemische stoffen. Vaak zijn biologische producten maar één keer per jaar in de aanbieding. Ik abonneer me op nieuwsbrieven van winkels zodat ik precies weet wanneer die 1+1 gratis-actie er weer is. En dan koop ik meteen een stuk of 60 producten en krijg er dan 60 gratis bij. Met die voorraad kan ik weer jaren vooruit.”
Voor Verweij-Kwok is het een sport om voorraad met korting te kopen. ,,Ik baal echt als ik korting misloop en de volle mep moet betalen. Vaak denken mensen dat de korting wel meevalt, maar als je alles optelt dan bespaar je wel honderden euro’s per jaar.’’
De grens over
De 39-jarige Sabina Atkins, belangenbehartiger uit het Friese Niawier, shopt haar voorraad over de grens. Ze werd getipt door vrienden en besloot een keer mee te gaan. ,,Ik liep daar vol verbazing rond. Vanwege een lager btw-tarief en grotere voorraad zijn de prijzen veel lager.” Een tripje Duitsland is volgens haar de ultieme manier om te besparen op boodschappen. ,,Ik gooi daar mijn auto tot de nok toe vol met boodschappen. Vlees, drogisterij-artikelen, wasmiddel, parfum en wijn. De afgelopen keer kocht ik drie XL-verpakkingen wasmiddel voor 4,50 euro per stuk. Hier doe ik ongeveer twee jaar mee. Dat is 50 procent goedkoper dan in Nederland.”
Ze vult thuis haar vriezer en heeft stellingen vol voorraad. ,,Ik heb altijd iets bij de hand en nooit iets dat opraakt.” Ondanks de benzinekosten, is Atkins veel goedkoper uit dan thuis. ,,Ik geef per kwartaal 300 euro uit in Duitsland. Dezelfde boodschappen zouden in Nederland zeker het dubbele kosten. Ik weiger hier nog naar de drogist te gaan. Ik word zelfs boos als ik zie hoe duur alles hier is.”
Tekst loopt door onder de foto
Vier rolcontainers vol
Joyce Schuil- van der Weijden (27), bestuurder uit Vlaardingen, koopt niet alleen voorraad voor zichzelf. Met haar stichting UP deelt ze voedselpakketten uit aan minima die vanwege regelgeving tussen wal en schip vallen. ,,Het zijn mensen die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar het wel hard nodig hebben.” Ze begon hier zes jaar geleden mee als burgerinitiatief. De stichting bestaat uit vrijwilligers die samen 120 verschillende gezinnen helpen aan een boodschappenpakket.
De hele week is ze druk met het vergelijken van prijzen. ,,Ik speur alles af. We krijgen donaties en schrijven fondsen aan om groot en goedkoop inkopen te kunnen doen. Dat is soms lastig en daarom is het belangrijk dat wij veel kunnen kopen voor zo min mogelijk geld. Op die manier kunnen we zo veel mogelijk gezinnen helpen.” En dat betekent heel groot inslaan. ,,Wij kopen voorraad per tweehonderd stuks per keer in. Geen winkelkarretje, maar vier rolcontainers vol met bijvoorbeeld douchegel en wereldgerechten.’’
Zelf een grote voorraad aanleggen? Drie gouden tips
Let op de eenheidsprijs. Kijk bij aanbiedingen altijd naar eenheidsprijs, per 100 gram of 1 kilogram. Daarmee reken je snel genoeg uit of het een goede korting is.
Voorraad aanleggen. Als er een aanbieding is, bijvoorbeeld 1+1 gratis, neem dan zo veel mee als je kunt gebruiken. Die producten bewaar je in een voorraadkast. Shampoo, wasmiddel en afwasmiddel zijn goede voorbeelden.
Maak een weekmenu en hou je hieraan. Kijk daarbij hoe je de aanbiedingen uit de folders kunt gebruiken en bedenk recepten met seizoensgroenten- en fruit.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Hoe doe jij slim je boodschappen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMWaarvan Akte
De familie van de jonge vrouw moet toezien hoe haar moordenaar er met haar erfenis vandoor gaat
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week krijgt de notaris een tik op de vingers in een bijzondere zaak met een erfenis en een moordenaar. -
Thuiszorgmedewerker betaalt meer voor aanvullende verzekering dan Shell-medewerker, maar minister kan niets doen
Vanaf volgend jaar vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar op de aanvullende pakketten wordt de groepskorting nog wel gegeven. En de verschillen zijn fors, blijkt uit onderzoek van Independer. -
PREMIUM
Dit gezin kookt altijd een extra maaltijd om in te vriezen: ‘Voor de momenten dat het geld op is’
De prijzen waren dit jaar historisch hoog. In september werd zelfs een recordinflatie van 17,1 procent gemeten. Dat was de hoogste in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen hebben moeite om rond te komen. Zo ook de Syrische Mayada Khaled. Zij heeft 50 euro per persoon per week te besteden.
-
1
Eerste loonstrookje van het nieuwe jaar valt mee: loon omhoog met gemiddeld acht tot negen tientjes
Werkend Nederland heeft er reikhalzend naar uitgekeken en deze week is het dan eindelijk zover: het eerste loonstrookje van 2023 valt op de digitale mat. Valt het mee? -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Spaarrente van 2 procent, maar hoe veilig staat je geld bij een buitenlandse bank?
De spaarrentes zitten in de lift, eindelijk. Op een vrij opneembare spaarrekening van het buitenlandse Trade Republic wordt nu 2 procent rente geboden, de hoogste spaarrente in jaren. Waarom is het verschil met Nederlandse banken zo groot? En vijf andere vragen over je spaargeld.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerkitty van swaal
Els Saas