Schade blijft beperkt: gas en licht vanaf januari tientjes per maand duurder bij energiereuzen
De energierekening valt voor miljoenen Nederlanders inderdaad fors duurder uit vanaf 1 januari, blijkt uit de nieuwe tarieven van grote energiespelers Essent en Vattenfall. Van een verdubbeling lijkt echter geen sprake zijn, mede dankzij de eenmalige verlaging van de energiebelasting.
Bij Essent gaan klanten met een variabel contract 1,11 euro voor een kuub gas betalen en ruim 25 cent per kilowattuur stroom, maakte het bedrijf donderdag bekend. Momenteel is dat nog 82 cent voor gas en 23,9 cent voor stroom. Volgens Essent zijn klanten met een gemiddeld verbruik van 1400 kuub gas en 3000 kilowattuur stroom 656 euro extra kwijt.
Aangezien het kabinet huishoudens tegemoet komt met een fikse, eenmalige verlaging van de energiebelasting van - wederom bij gemiddeld gebruik - 446 euro blijft de stijging volgens Essent beperkt tot 210 euro. Dat is circa twee tientjes per maand.
Vattenfall
Eerder deze week maakte Vattenfall zijn tarieven eveneens bekend: de gasprijs stijgt fors van 82,5 cent per kubieke meter gas naar 125,9 cent. Daarmee vraagt het bedrijf 14 cent meer dan Essent. Voor stroom betalen Vattenfall-klanten straks 26,2 cent per kilowattuur, dat is nu nog 23,6 cent.
Op jaarbasis zijn huishoudens vanaf januari 472,80 euro duurder uit dan nu. Als de verlaging van de energietaks wordt meegenomen, komt dat neer op 25,85 euro meer per maand dan nu. Vattenfall rekent daarbij overigens wel met een beduidend lager gemiddeld verbruik dan Essent, namelijk 1200 m3 gas en 2250 kilowattuur elektriciteit. Bij een gelijk verbruik zouden klanten anders nog meer kwijt zijn per maand.
Tekst gaat verder na de foto.
Eneco
De derde grote speler Eneco komt over twee weken met zijn nieuwe tarieven. Eerder verhoogde Eneco de variabele tarieven in zijn zogenaamde modelcontract wel al fors: naar 1,80 euro per kuub gas en 49 cent voor een kilowattuur stroom. Dit zijn ook de tarieven die de 90.000 klanten van het failliete Welkom Energie bij Eneco moeten betalen.
Het modelcontract - een energiecontract met variabele prijzen dat iedere leverancier van toezichthouder ACM verplicht moet aanbieden - is volgens Eneco echter niet representatief. ,,Het overgrote deel van onze variabele klanten heeft een ander product”, legt woordvoerster Rianne de Voogt uit. De tarieven zullen dus niet automatisch naar dat hoge bedrag stijgen, stelt ze.
Goede indicatie
De nieuwe tarieven van grote bedrijven Essent en Vattenfall geven een goede indicatie van waar het heen gaat. Met Eneco hebben zij ruim de helft van de ruim zestig leveranciers tellende energiemarkt in handen. Hoewel veel Nederlanders de energieprijs vast hebben gezet of zetten, nemen miljoenen mensen nog steeds gas en licht af via variabele tarieven. De meeste energiebedrijven verhogen of verlagen die altijd per 1 januari en 1 juli.
De prijsstijgingen lijken nog binnen de perken te blijven
Al met al gaat met name de gasprijs met vele dubbeltjes omhoog. Van de eerder gevreesde verdubbeling van de tarieven is echter geen sprake. ,,De prijsstijging blijft ons inziens nog redelijk binnen de perken”, zegt Sinie Oskam van vergelijkingssite Gaslicht.com dan ook.
Essent zegt blij te zijn dat het de stijging nog onder controle heeft weten te houden. ,,We doen er alles aan om de energierekening van klanten betaalbaar te houden”, zegt commercieel directeur Boudewijn den Herder. ,,Door slim in te kopen, weten we de stijging van de energiekosten zoveel mogelijk te beperken voor onze klanten met een variabel tarief.”
Nordstream-pijpleiding
Vraag is wel wat de vele kleine energiebedrijven gaan doen. Zij hebben minder vet op de botten dan Essent en Vattenfal. De kans bestaat dat zij gas en stroom forser in prijs moeten verhogen om risico's zo veel mogelijk uit te bannen. Duidelijk is dat de gasprijzen voorlopig nog wel even hoog blijven. Nadat de prijzen eerder deze maand flink daalden, stegen ze afgelopen dagen weer.
Belangrijke domper was het nieuws dat de Duitse toezichthouder de nieuwe Nordstream 2-pijpleiding van Rusland naar Europa voorlopig niet goedkeurt. De verwachting is dat Rusland daardoor voorlopig de gasleveranties aan Europa niet opvoert. Daardoor blijft de vraag nog groot en het aanbod klein.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Gas- en energieverbruik verminderen? Deze zes simpele tips leveren honderden euro’s op
Nu gas en licht vanaf januari honderden euro’s duurder worden, zoeken veel Nederlanders naar snelle manieren om energie te besparen. Wij vroegen experts naar meteen uitvoerbare tips om de energierekening flink te verlagen. -
PREMIUM
Energiecrisis raakt ook jou in de portemonnee, dit moet je erover weten
En daar is ineens die mail van de energieleverancier: uw termijnbedrag wordt fors verhoogd. Wat is er toch aan de hand met de energieprijzen? En wat kunnen we zelf doen? -
PREMIUM
Energierekening wordt onbetaalbaar voor lage en middeninkomens
De energietarieven stijgen zo hard dat gas en licht in 2022 onbetaalbaar dreigen te worden voor grote groepen Nederlanders. Energiebedrijven bevestigen de trend, schuldhulpverleners reageren bezorgd.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Rabea heeft spijt van Louis Vuitton-tas: ‘Kocht ‘m omdat verkoopster dacht dat ik het niet kon betalen’
Wat Rabea met haar bedrijf verdient, gaat van haar WIA-uitkering af. ‘Ik strooi niet met geld, maar op de verjaardag van mijn zoon gaan we lekker sushi eten.’ In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Grote schenking ontvangen vorig jaar? Dan heb je nog een paar dagen om aangifte te doen
Heb jij vorig jaar geld geschonken of geld gekregen en is dat meer dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag? Dan moet je aangifte schenkbelasting doen. Voor schenkingen in 2022 moet die aangifte vóór 1 maart binnen zijn.