Sabine (39) en haar gezin geven 12.000 euro per jaar uit aan vakantie
Hoe duur is jouw vakantie?Vakantie: we kijken er reikhalzend naar uit én geven er graag ons geld aan uit. Maar hoeveel betalen we er eigenlijk voor? Iedere week vragen wij een vakantieganger naar het budget. Deze week: Sabine Samsom (39) geeft met haar gezin 12.000 euro per jaar uit en gaat bijna iedere schoolvakantie weg van huis.
Op wat voor vakanties gaan jullie?
,,We vinden alles leuk, behalve een all-inclusive vakantie. Dat is niet ons ding. We gaan op wintersport, kamperen, op vliegvakantie of backpacken. Soms dichtbij, soms ver weg. We houden van een actieve vakantie en van relaxen op het strand. Afwisseling is voor ons belangrijk. We zijn net terug van 3,5 week met de caravan naar Italië en Zwitserland en denken alweer na over waar we volgend jaar op vakantie willen.”
Plan je vakanties altijd zover vooruit?
,,Vaak wel. We vinden het leuk om alvast te dromen over een vakantie, maar op die manier kunnen we ook goedkoper weg. De campings met de beste prijs-kwaliteitverhouding zijn als eerste vol, dus het is handig om daar vroeg bij te zijn.”
,,Ik boek vliegtickets ook meestal ver van tevoren, dan zijn ze het goedkoopst. En we zijn flexibel. Niet qua data, want we zijn gebonden aan schoolvakanties door de kinderen (6 en 10 jaar) maar wel qua plek. We willen volgend jaar in de meivakantie naar Kroatië, maar stel dat tickets duur worden, gooien we de plannen om en gaan we ergens anders naartoe. Dat is het voordeel van zoveel leuk vinden.”
Ik hoef geen a-locatie, geen vaatwasser en geen uitzicht op zee. Als het maar schoon is
Vakantiebudget
Portugal 2020 (8 dagen)
Vliegtickets: 400 euro
Auto: 200 euro
Accommodatie: 680 euro
Uitjes en eten: 600 euro
Zwitserland en Italië 2021 (25 dagen)
Benzine: 300 euro (leaseauto waarvan deel van brandstof wordt vergoed)
Accommodatie: 1620 euro
Uitjes en eten: 1575 euro
Wintersport Oostenrijk 2020 (8 dagen)
Benzine: 150 euro (leaseauto waarvan deel van brandstof wordt vergoed)
Accommodatie: 700 euro
Uitjes en eten: 1750 euro
Bespaar je op meer manieren?
,,Zeker. Bijvoorbeeld op de accommodatie, die mag eenvoudig zijn. Ik hoef geen a-locatie, geen vaatwasser en geen uitzicht op zee. Als het maar schoon is. Wij hoeven zeker niet ieder dubbeltje om te draaien, maar ik vind besparen leuk. Ik heb in de financiële sector gewerkt en deel bespaartips op mijn blog. Voor mij is besparen een sport.”
Je noemt jezelf een bespaarder, maar geeft 12.000 euro per jaar uit aan vakanties. Hoe zit dat?
,,Wij geven absoluut veel uit aan vakanties, maar ik let op de kosten. Als een ander gezin onze vakanties zou boeken, zouden ze anderhalf keer zoveel kwijt zijn. Dat zit hem in goedkope vliegtickets, accommodatie en ik regel uitjes met korting. Maar het zit ook in goed plannen. In Italië moet je een badmuts op met zwemmen: die koop ik niet voor de hoofdprijs daar, maar in Nederland bij de Decathlon. In Zwitserland zijn boodschappen duurder, die halen we dan op de heenweg. Ook verhuren we ons huis via Airbnb.”
Mensen vinden het een ‘vies’ idee dat een ander in jouw bed slaapt, maar ik heb daar handigheidjes voor zoals een speciale hoes. Het is vooral lucratief
Levert dat veel op?
,,Afgelopen vakantie 2000 euro. Zelfs in coronatijd lukt verhuren goed. Ik vraag 175 euro per nacht, maar buiten coronatijd kan ik 250 euro vragen. Mensen vinden het een ‘vies’ idee dat een ander in jouw bed slaapt, maar ik heb daar handigheidjes voor zoals een speciale hoes. Het is vooral lucratief. Ik vind het ook leuk om gastvrouw te zijn en heb een hele informatiemap voor gasten klaarliggen. Ik ben wel kritisch op wie ik accepteer: groepjes jonge jongens komen er niet in.”
Waar bespaar je dan niet op tijdens vakantie?
,,Op uitjes. Als ik in Dubai ben, wil ik wél de Burj Kalifa op. En in New York maakte ik een helikoptervlucht. Ik heb last van fear of missing out: ik heb de drang om dingen te doen. Deze zomer waren we in Cinque Terre en wilde ik per se de toren van Pisa zien: dat was 1,5 uur omrijden maar ik doe dat gewoon. Soms zijn uitjes wel té duur. In Zwitserland kostte met ons gezin de Matterhorn op 500 euro, toen zijn we naar een andere gletsjer gegaan voor 100 euro. Ook leuk.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter.
Bekijk hieronder onze video’s met tips voor de vakantie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
hoe duur is jouw vakantie
Stewardess Kelly vliegt voor werk de wereld over én geeft 2000 euro uit aan vakanties
Vakantie: we kijken er reikhalzend naar uit én geven er graag ons geld aan uit. Maar hoeveel betalen we er eigenlijk voor? Iedere week vragen wij een vakantieganger naar het budget. Deze week: stewardess Kelly Camfferman (33) geeft zo’n 2000 euro per jaar uit aan vakanties. -
Collectief verzekerden kunnen fors besparen op zorgpolis
Wie collectief verzekerd is met zijn basisverzekering doet er goed aan zich de komende dagen nog even te verdiepen in de zorgpolis. Vanaf 1 januari vervalt de groepskorting en wie blijft zitten bij zijn ‘oude’ verzekeraar, betaalt helemaal de hoofdprijs. Independer rekende uit dat collectief verzekerden met alleen een basisverzekering 100 miljoen euro laten liggen als ze niet in actie komen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Spaarrente van 2 procent, maar hoe veilig staat je geld bij een buitenlandse bank?
De spaarrentes zitten in de lift, eindelijk. Op een vrij opneembare spaarrekening van het buitenlandse Trade Republic wordt nu 2 procent rente geboden, de hoogste spaarrente in jaren. Waarom is het verschil met Nederlandse banken zo groot? En vijf andere vragen over je spaargeld.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Hoe duur is jouw vakantie?
Soraya heeft achttien potjes, waaronder voor vakantie: ‘Begin elk jaar met 3000 euro’
Vakantie: we kijken er reikhalzend naar uit én geven er graag ons geld aan uit. Maar hoeveel betalen we er eigenlijk voor? Iedere week vragen wij een vakantieganger naar het budget. Deze week: Soraya Koendjbiharie (33) geeft ongeveer 5000 euro per jaar uit aan vakanties naar Griekenland. -
Nederland blijft maar sparen, ondanks hogere prijzen: 553 miljard euro op de bankrekening
Bijna alles wordt duurder. Toch houden we geld over. Nederlanders sparen zich nog altijd suf. Inmiddels staat er meer dan 553 miljard euro op de bank, een nieuw record.