Rik streeft naar 25.000 euro spaargeld, schiet hij daarin door?
Financiële wasstraatEen budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Rik (27) heeft zijn persoonlijke financiën graag onder controle en streeft er naar om minimaal 25.000 euro spaargeld hebben. Hij vraagt zich af of hij daarin niet doorschiet.
Hij heeft verschillende potjes op zijn bankrekening, zijn bankzaken zijn onder controle en hij spaart. Maar dat is wel enigszins obsessief, bekent hij. ,,Ik krijg zenuwen als ik geen 25.000 euro op mijn spaarrekening heb. Soms zeggen mensen weleens dat het totale onzin is. Dat ik echt niet zoveel geld achter de hand hoef te houden. Ik zou wel willen weten wat nu wijsheid is. Hoeveel spaargeld heb ik nodig?”
Dat wisselt, zegt budgetcoach Rita Celestine desgevraagd. ,,Sparen voor een buffer is maandelijks in ieder geval 10 procent van het totale inkomen”, zegt zij. ,,Er is geen standaard bedrag, maar het is goed om 3 tot 6 maanden aan inkomen als buffer te hebben. Zeker als ondernemer, moet je in ieder geval minimaal 3 maanden kunnen overbruggen.” Maar, zegt Celestine: ,,Sla niet door omdat je altijd bang bent dat je te weinig hebt. Je moet niet door alleen maar 60 tot 70 uur te werken tot een bepaald inkomen komen.” Rik stelt gerust: ,,We werken allebei rond de 40 uur.”
Rik heeft een vaste baan, maar zijn vrouw werkt als ondernemer. Op een mindere maand zijn ze voorbereid. ,,Per maand keert zij zichzelf een vast bedrag uit. De ene maand verdient ze meer, de andere maand wat minder. Ook in haar bedrijf zit een buffer. En afgelopen maand had ze een drukke maand met haar studie. Haar eigen bedrijf lag toen nagenoeg stil. Dan sparen we een maand wat minder”, vertelt Rik.
Tekst loopt door na de tabel
Goede deals voor energie en hypotheek
Maar dat het stel hun zaakjes goed op orde heeft, is duidelijk. Voor zijn autoverzekering betalen ze 33,18 euro per maand. Verzekeringsexpert Michel Ypma van Independer: ,,Dat is echt een goede deal geweest, ik heb geen goedkopere kunnen vinden onder dezelfde voorwaarden.” Hetzelfde geldt voor hun energierekening, een vast contract dat ze vorig jaar afsloten. ,,Als je nu zou overstappen, ga je geheid meer betalen”, aldus Ypma.
Rik: ,,We hebben veel mazzel. We zijn vorig jaar in ons huis gegaan en hebben ons contract toen voor drie jaar vastgezet. Vorig jaar kregen we heel veel geld terug.” Zijn voorschot heeft hij omhoog gezet, naar 114 euro per maand. ,,Ik krijg liever aan het eind van het jaar wat terug, dan dat ik moet bijbetalen.” Ook zijn hypotheek is in een gunstige en mooie tijd gesloten, aldus Ypma. Een rentepercentage van 1,72 procent, voor twintig jaar vast. ,,Lager ga je met de gestegen hypotheekrente niet meer krijgen. De rente zit nu bijna tegen de 4 procent aan.”
De uitgaven aan boodschappen zijn ruim, maar gezien het inkomen, kan dat prima
Celestine: ,,Samen besteden ze 51 procent van hun inkomen aan hun vaste lasten. Dat is prima.” De uitgaven aan boodschappen (circa 450 euro) zijn ruim, maar ‘gezien het inkomen, kan dat prima.’ Daarnaast sparen ze ook meer dan 20 procent. ,,Qua verhoudingen zitten ze eigenlijk wel goed. Het is ook goed dat er niet ergens geld verdwaald ligt. Alles wordt benut, gereserveerd of gespaard.”
Besparen op verzekeringen
Toch zijn er voor Rik en zijn vrouw ook nog wel wat besparingen te vinden. Bijvoorbeeld de woonverzekering (inboedel- en opstalverzekering in één). Nu betaalt het stel 38,47 euro bij Centraal Beheer. Maar dezelfde verzekering kost bij FBTO 25,42 euro per maand. Op jaarbasis besparen ze daar ruim 150 euro mee. ,,Best een verschil”, zegt Rik. Ypma adviseert om ook te kijken naar de glasverzekering. ,,Die hebben ze nu niet, en daar gebeuren de meeste ongelukken mee. Zeker goed HR-plus glas is niet goedkoop.” Aanvullende dekking voor glaswerk kost zo’n 3,50 euro per maand, schat Ypma in.
Het stel kan na 12 november - als alle zorgpremies bekend zijn en het mogelijk is om over te stappen - ook nog naar hun zorgverzekering kijken. ,,Ze kunnen overwegen om hun eigen risico te verhogen naar 865 euro. Dan bespaar je op je premie tot ruim 200 euro per jaar.” Maar, zegt Ypma, ,,dan moet je die 865 euro wel klaar hebben liggen.” Rik heeft juist bewust een laag eigen risico, vertelt hij. ,,Ik vind het geen fijn idee om een dikke rekening te kunnen krijgen.”
Abonnement zonder telefoon
Tot slot adviseert Ypma het stel om hun mobiele abonnement onder de loep te leggen. Nu betalen ze voor haar telefoon - hij heeft er één via de zaak - 56 euro. Daar zit een smartphone bij. ,,Neem je een abonnement zonder telefoon, ben je 46 euro per maand goedkoper uit. Bij YouFone betaal je 10 euro per maand. Als een abonnement twee jaar loopt, bespaar je 1100 euro ten opzichte van het abonnement mét telefoon. Dat zijn bijna de kosten van een nieuwe telefoon.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe is mijn energierekening opgebouwd? ‘Je betaalt eigenlijk twee keer belasting’
Jaarafrekeningen van energiebedrijven zijn onduidelijk en slecht leesbaar, concluderen experts. En juist in tijden van hoge energieprijzen en prijsplafonds willen we begrijpen wat er staat. We zetten voor je op een rijtje welke elementen er terugkomen op je energierekening. -
Financiële wasstraat
Door de financiële wasstraat: ‘Besteed maximaal 150 euro per persoon per maand aan boodschappen’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Sander (45) en Lizette (51) hebben drie kinderen, waarvan twee thuiswonend. Ze zijn benieuwd hoe ze beter kunnen sparen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMGeld & Geluk
Inez en Greg kochten boerderijtje in Frankrijk: ‘Mochten het voor 23.000 euro hebben’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inez is van de cijfertjes, Greg niet. Ze laten hun Franse boerderijtje opknappen: ‘Ik mocht het hebben voor de helft van de vraagprijs, 23.000 euro.’
-
PREMIUM
Koersen van banken en verzekeraars onderuit: moet ik me zorgen maken?
Vijftien jaar na de kredietcrisis lijkt zich een nieuwe bankencrisis aan te dienen. Wat is er aan de hand en moet ik mijn geld van de bank halen? -
-
-
Financiële wasstraat
Yvette heeft een lage energierekening en hypotheek, toch kan ze nog 100 euro besparen op vaste lasten
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Yvette (65) woont alleen en gaat volgend jaar met pensioen. Ze is benieuwd of ze nog kan besparen voordat ze stopt met werken. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?