Peggy: ‘We zijn ooit gebeld of we een verwarmd zwembad hadden, omdat onze gasrekening zo hoog is’
EnergierekeningHoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Peggy Harrell (66) uit Hilversum.
Hoe woon je?
,,Wij wonen in een sfeervolle, oude twee-onder-een-kapwoning die gebouwd is in 1906. Je kunt je voorstellen dat er nog oude gasleidingen voor de verlichting door het huis liepen toen we er 25 jaar geleden kwamen wonen. Er zat ook geen badkamer in het huis. Het woonoppervlak is ongeveer 110 vierkante meter. Mijn man en ik hebben vier kinderen, waarvan er inmiddels drie het huis uit zijn. Alleen onze jongste zoon van 28 jaar woont er nog. Hij heeft autisme en dus veel zorg nodig.
Mensen met autisme hebben vaak bepaalde rituelen of gewoontes. Onze zoon kijkt bijvoorbeeld de hele dag Disney-films op zijn computer. Hij is al vanaf zijn derde fan van de Lion King. Zijn andere grote liefde is water, waardoor hij heel graag in bad zit. We zijn ooit gebeld door onze energieleverancier met de vraag of we een verwarmd zwembad in onze tuin hadden, omdat onze gasrekening zo hoog is. Het huis is ook slecht geïsoleerd. We hebben een eensteensmuur, maar wel dubbel glas. Niet dat nieuwste, gewoon alleen dubbel. Het is hier nu koud en tochtig, dus het is moeilijk te verwarmen. In de zomer merk je dat je de hitte er slecht uit krijgt.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren. Bekijk hieronder alle video’s over wonen.
Wat voor energiecontract heb je?
,,We hebben een variabel contract bij Greenchoice. We verbruiken momenteel 3756 m3 gas per jaar en 4716 kWh aan stroom. Daarvoor betaalden we 340 euro per maand, maar per januari 2022 betalen we 150 euro meer. Per maand, ja. Daar schrok ik ook van. Ik ben een hoge rekening gewend, maar 490 euro per maand is te idioot voor woorden.”
De deuren staan bij ons altijd open, zodat we altijd een oogje in het zeil kunnen houden
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Dat is dus lastig. Waar andere mensen snel een trui aan doen, korter gaan douchen of de deuren dichtdoen, gaat het bij ons ook om het welzijn en de veiligheid van onze zoon. De deuren staan bij ons altijd open, zodat we altijd een oogje in het zeil kunnen houden. We zijn altijd thuis en we hebben de wasmachine en droger iedere dag aanstaan. Dat vreet natuurlijk stroom. Uiteraard let ik dan wel op dat deze apparaten extra zuinig zijn.
Maar zulke hoge rekeningen zetten mij wel aan het denken. Misschien moeten we toch eens kijken naar betere isolatie. Bijvoorbeeld de (houten) vloer, of het dak. We hebben van die ouderwetse inloopkasten onder het dak, als je daar de deur van opendoet is het net alsof je buiten staat. We hebben geen zonnepanelen, het schijnt dat ons dak die panelen niet kan dragen. Sinds september hebben we nu wel een nieuwe ketel. Een Intergas Kombi Kompakt HRE. Verder koken we ook nog op gas.
Eerlijk gezegd hebben we niet eerder het gevoel gehad dat we actie moesten ondernemen. We zijn gelukkig hier en wonen er prettig. Dat is ook belangrijk, maar het kost wel veel geld.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUMMET VIDEO
Action kan z’n borst natmaken: ‘nóg goedkopere zaak’ opent winkel in Nederland
De Action kan z’n borst nat maken, want er is een nieuwe nóg goedkopere concurrent. In het centrum van Rotterdam is zaterdag een vestiging van de Turkse winkelketen Forbest geopend. ,,Nergens anders zijn deze producten goedkoper te krijgen.” -
Energierekening
‘Ik hoef geen energiecontract dat koopjesjagers aantrekt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard W. Dijkstra (76) uit Maarssen. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
Financiële wasstraat
Joop gaat door de financiële wasstraat: ‘Dat ik zoveel kon besparen had ik niet gedacht’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Joop (58) uit Apeldoorn gaat over minder dan tien jaar met pensioen en is al hard op weg zich voor te bereiden. Hij is benieuwd of de experts hem daar nog bij kunnen helpen. -
PREMIUM
Dankzij verschillende regelingen konden kinderen van Marlou tóch sporten
Bijna de helft van alle amateurvoetbalverenigingen hebben leden met geldzorgen of kennen mensen die hun kinderen door geldgebrek niet kunnen laten voetballen. Dat moet anders, vinden ING en voetbalbond KNVB. -
PREMIUM
Energieprijzen geëxplodeerd: ‘Verlaag btw op gas en licht naar 9 procent’
De overheid ziet de btw-opbrengsten dankzij de torenhoge energietarieven verveelvoudigen. Terwijl veel gezinnen dit jaar honderden euro’s of meer kwijt zijn aan gas en licht, strijkt de schatkist miljarden extra op, becijfert onlinevergelijker Gaslicht.com. ,,De compensatie is voor een groot deel een sigaar uit eigen doos.”