Paulien (28) reist bijna gratis: kamperen in de tuin en werken in ruil voor overnachting
goedkoop op vakantieEen vakantie kan een flinke hap uit je budget zijn. Maar sommige mensen hebben er een sport van gemaakt om goedkoop vakantie te vieren. Op allerlei creatieve manieren drukken ze de kosten. Elke week laten we zo’n vakantieganger aan het woord. Deze week: Paulien van der Werf (28) doet aan couchsurfen en kampeert bij wildvreemden in de tuin.
Waarom ga je goedkoop op vakantie?
,,Mijn werk als blogger is geen vetpot, dus ik heb geen groot budget. Ik begon op mijn achttiende met ‘workaway’-vakanties. Daarbij werk je een paar uur per dag in ruil voor gratis kost en inwoning. Zo hielp ik in Engeland met schoonmaken en ontbijt opdienen in een bed and breakfast en in Ierland werkte ik in de tuin. Ik werkte dus wel tijdens vakanties, maar door het andere landschap had ik meteen een vakantiegevoel. Door te besparen op eten en verblijf kon ik langer wegblijven.”
Hoe kwam je bij couchsurfen?
,,Via een slechte ervaring met workaway. Ik was op een plek in Slovenië waar een nare sfeer hing. Ook spraken de mensen geen woord Engels. Mijn vriend vond dat ik daar weg moest en regelde een couchsurf-plek in de buurt. Die mensen waren heel gastvrij en het beviel zó goed, dat ik nooit meer ben gestopt met couchsurfen.”
Ik reis veel alleen en vind couchsurfen gezellig. Anders zit ik in mijn eentje op een hotelkamer
Je slaapt met couchsurfen dus bij iemand op de bank?
,,Dat kan, maar je kunt ook slapen in een logeerkamer of op een matras op de grond. Op couchsurf-websites staan vaak foto’s. Als ik een kleine bank zie denk ik: daar pas ik met mijn 1 meter 80 niet op. Liever ga ik voor een matras of slaapbank.”
Waarom is couchsurfen zo leuk?
,,Vooral door de mensen: ze nodigen je uit in hun huis, je mag mee-eten en daar hoeven ze niets voor terug. Je bent er alleen voor de gezelligheid. Ook willen ze je graag de omgeving laten zien. Ik heb gecouchsurft in Engeland, Schotland en Frankrijk, maar ook in Nederland. Zo ging ik bijvoorbeeld een weekend naar Arnhem.”
Heb je ook mindere ervaringen gehad?
,,Ik sliep met een vriendin in een vies huis in Glasgow. De afwas stond metershoog opgestapeld, overal lagen geopende blikjes kattenvoer en de katten liepen over het aanrecht. Een van die katten krabde het gezicht van mijn vriendin zelfs open. Het was een avontuur, maar ik zou niet naar die plek teruggaan haha.”
,,Zelf ontvang ik ook couchsurfers, omdat ik graag anderen help. Ik heb één keer een vervelende ervaring gehad met een man die steeds te dichtbij kwam zitten. Ik heb hem er de volgende ochtend meteen uitgezet.”
Couchsurf je ook alleen?
,,Zeker. Ik reis veel alleen en vind couchsurfen gezellig. Anders zit ik in mijn eentje op een hotelkamer. Ik slaap meestal bij iets oudere mensen, een stel of een vrouw alleen. Om het veilig te houden lees ik de reviews op couchsurf-websites en weet altijd iemand waar ik ben. Couchsurfen voelt misschien gek omdat we geleerd hebben ‘niet met vreemde mensen mee te gaan’, maar mensen zijn juist zo behulpzaam.”
Hoe heb je in coronatijd goedkoop vakantie gevierd?
,,Ik wilde niet couchsurfen want dat past niet binnen de regels, dus wandelde ik afgelopen zomer met mijn tentje door Nederland. Ik ging naar Limburg en Friesland en belde aan bij mensen met de vraag of ik in de tuin mocht kamperen.”
,,Eén keer kreeg ik ‘nee’ te horen, maar de meeste mensen vonden het prima. Soms kwamen ze zelfs avondeten of ontbijt met verse croissantjes brengen. Het was ver uit mijn comfortzone om zomaar ergens aan te bellen, maar mijn vakantie was op deze manier veel leuker en goedkoper!”
Nog goedkoper op vakantie? Het kan. Kamperen in de achtertuin van je onderburen, bijvoorbeeld:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schuldhulpverleners op het ergste voorbereid; vaste lasten nekken nu zelfs mensen met middeninkomen
De armoede in onze samenleving grijpt in een rap tempo om zich heen. Vrees en verwachting is dat de groep mensen die voor hulp aanklopt bij het wegwerken van hun schuld zal groeien met 20 procent. De gemeentelijke schuldhulpverleners houden hun hart vast. -
goedkoop op vakantie
Huur opgezegd en met een caravan langs de kust: 'We traden op in ruil voor gratis verblijf'
Een vakantie kan een flinke hap uit je budget zijn, maar sommige mensen hebben er juist een sport van gemaakt om goedkoop op reis te gaan. Op allerlei creatieve manieren drukken ze de kosten. Elke week laten we zo’n vakantieganger aan het woord. Deze week: Tryntsje Hospes (30) betaalt haar vakantie door onderweg op te treden. -
Financiële wasstraat
Barts kinderen wonen op kamers: ‘Wij vinden dat ze niet alles cadeau hoeven te krijgen’
Een budgetcoach en verzekeringsexpert vlooien op uw verzoek uw vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Deze keer: Bart (57) uit Breda met zijn partner en twee studerende kinderen, die na een aantal jaar in hun nieuwe huis de balans wel eens willen opmaken. -
PREMIUM
Pas in 2024 gaat de koopkracht weer de goede kant op, wat merken we daar komend jaar van?
De inflatie blijft er voorlopig flink inhakken. Pas in 2024 zal de koopkracht van de burgers weer stijgen, verwacht De Nederlandsche Bank in een nieuwe raming van de economische vooruitzichten. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
goedkoop op vakantie
Karin betaalt geen cent voor verblijf door huizenruil: ‘Sliepen in een Zwitserse villa’
Een vakantie kan een flinke hap uit je budget zijn. Maar sommige mensen hebben er een sport van gemaakt om goedkoop vakantie te vieren. Op allerlei creatieve manieren drukken ze de kosten. Elke week laten we zo’n vakantieganger aan het woord. Deze week: Karin Frenay (50) en haar gezin besparen op vakanties door huizenruil. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.