Ouders moeten hogere rekening voor kinderopvang komend jaar nog slikken
Ouders die meer voor kinderopvang kwijt zijn dan de overheid veronderstelt, moeten dat verschil ook komend jaar zelf ophoesten. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken zegt in het voorjaar ‘serieus’ te willen kijken of de vergoeding omhoog moet, maar dat zal dan pas voor het jaar 2024 zijn.
Veel partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de gestegen prijzen in de kinderopvang, bleek woensdag tijdens een commissiedebat. Die prijzen gaan gemiddeld harder omhoog dan de maximum uurprijs die de overheid vergoedt. Veel ouders betalen daardoor tientallen centen per uur extra uit eigen zak aan de kinderopvang, bovenop de eigen bijdrage die ze - afhankelijk van hun inkomen - al moeten betalen.
Volgens de opvangcentra zelf is de kostenstijging te wijten aan hogere uitgaven aan huur en energie. Die kostenstijging zou groter zijn dan de verhoging van 5,66 procent waar de overheid mee rekent. Maar Van Gennip wil eerst een onderzoek afwachten die de winstgevendheid van kinderopvangcentra in kaart brengt.
Excessieve overwinsten wil je niet, goed ondernemerschap wel
Zij wil voorkomen dat hogere uitgaven aan kinderopvang vooral in de zakken terecht komt van ondernemers die hun winstmarges opschroeven. Die angst bestaat omdat er een groot tekort aan opvangplekken is, waardoor ouders eerder bereid zouden zijn om wat extra te betalen om hun kind maar naar de opvang te kunnen brengen.
,,Excessieve overwinsten wil je niet, goed ondernemerschap wel", aldus de minister. ,,Ik wil goed weten wat er met de winstgevendheid gebeurt. Extra geld heb ik nu niet in achterzak, maar voor 2024 ga ik serieus kijken.”
'Bijna gratis’
De Tweede Kamer drukt Van Gennip tevens op het hart vaart te maken met de hervorming van het kinderopvangstelsel. Per 1 januari 2025 verdwijnt het huidige systeem met kinderopvangtoeslag en krijgen alle ouders die werken 96 procent van de kosten van de kinderopvang vergoed.
Ook in dit stelsel blijft het echter mogelijk dat ouders alsnog meer uit eigen zak moeten betalen omdat de tarieven hoger zijn dan de overheid veronderstelt. Het Sociaal en Cultureel Planbureau waarschuwt dat de belofte van 'bijna gratis’ kinderopvang misleidend is en vooral nadelig uit kan pakken voor lagere inkomens.
Volgens Van Gennip lopen er nog tal van analyses en onderzoeken waarvan de uitkomst wordt meegenomen als ze het uiteindelijke wetsvoorstel naar de Kamer stuurt. Wel deelt zij de ambitie van de Kamer om in 2025 over te gaan op een nieuw stelsel.
Regeldruk aanpakken
In de tussentijd wil Van Gennip bekijken hoe de regeldruk in de kinderopvang kan worden aangepakt, zodat het bestaande personeel meer uren aan de opvang kan besteden. Er is namelijk een tekort aan 6.000 medewerkers en dat aantal loopt de komende jaren alleen maar verder op.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Financiële wasstraat1
Monique: ‘Extra sparen doe ik niet meer, genoeg spaargeld dat stof aan het vangen is’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Vandaag: Monique (37), die strak op haar budget zit, maar toch benieuwd is of ze kan besparen. -
PREMIUM
Arme gezinnen straks kind van de rekening: kritiek op kabinetsplannen kinderopvang
Mensen met een laag inkomen zijn de dupe van kabinetsplannen om vanaf 2025 de kinderopvang voor werkende ouders bijna gratis te maken, stelt de plaatsvervangend directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). En het voorstel levert ook niet op dat mensen meer gaan werken. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Geldflaters
Angela zette 130 euro aan boodschappen bij de verkeerde deur: ‘Ze lijken allemaal op elkaar’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Angela Moerdijk (39), die voor 130 euro aan boodschappen bij de verkeerde deur achterliet. -
PREMIUMUitleg
Zelfs als kinderopvang 'bijna gratis’ wordt, kun je een gepeperde rekening krijgen
Veel ouders gaan komend jaar meer betalen voor de kinderopvang. Pas in 2025 wordt de opvang 'bijna gratis', al kan ook dan de eigen bijdrage nog vies tegenvallen. Zo zit dat.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Strijd om spaarder barst los: hier wordt de rente van 2 procent maandelijks uitgekeerd
De strijd om de spaarder is in alle hevigheid losgebarsten. Vanaf vandaag is er een vrij opneembare spaarrekening die 2 procent rente biedt. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?