Meer betalen, maar minder krijgen: klanten ergeren zich aan verkapte prijsstijging
krimpflatieConsumenten ergeren zich eraan dat ze voor sommige producten meer betalen terwijl ze er minder van krijgen. De Consumentenbond kreeg negenhonderd meldingen over deze ‘krimpflatie’ binnen en roept fabrikanten en supermarkten op transparant te zijn over wat de bond ‘verkapte prijsverhogingen’ noemt.
De bond kreeg de meeste meldingen over de siroop van Karvan Cévitam. De inhoud van de flessen siroop ging van 750 ml naar 600 ml, terwijl de prijs maar met tien cent daalde. In een kuipje Gouda’s Glorie Volle Pond zit nog maar 500 gram in plaats van 600 gram, maar de prijs steeg van 1,85 naar 2,49 euro. En in een zak Hema Koffiepads zitten nog maar 40 in plaats van 46 pads, terwijl de prijs omhoog ging van 3,00 naar 3,50 euro.
Bij andere producten bleef de prijs gelijk, maar krijg je daar nu minder waar voor je geld. Zo ging een zak Lay’s Chips van 225 naar 200 gram, Verkade Nobo sprits ging van 200 naar 150 gram en Swiffer vloerdoekjes van 40 naar 34 doekjes in een doosje. Overigens zijn het niet alleen A-merken die dit trucje toepassen, ook bij de huismerken van grote supermarkten komt dit voor.
Krimpflatie
Het laat volgens de Consumentenbond zien dat kopers deze ‘krimpflatie’ oneerlijk vinden. ,,Als er extra inhoud in een verpakking zit, zetten fabrikanten dit wel groot op de verpakking. Dus ook bij een verminderde inhoud zouden fabrikanten iets op de verpakking moeten zetten”, aldus de directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar. De bond wil dat de Autoriteit Consument & Markt deze werkwijze gaat toetsen.
Als verklaring voor de ‘verkapte prijsstijging’ noemen fabrikanten tegen de bond onder meer stijgende kosten voor energie, transport en de prijsstijging van grondstoffen. ,,Voor vragen over de prijs hullen fabrikanten zich in stilzwijgen en verwijzen ze naar de supermarkten”, aldus de Consumentenbond.
Ook voor voedselwaakhond Foodwatch is het moeilijk te verkroppen dat voedingsmiddelenfabrikanten verpakkingen kleiner maken, terwijl de verkoopprijzen gelijk blijven of zelfs omhooggaan. ,,Fabrikanten zijn er wel als de kippen bij wanneer ze van de daken kunnen schreeuwen: ‘Nu, 50 gram gratis!’ of ‘Sterk in prijs verlaagd’. Vanuit wederkerigheid en transparantie zouden wij ook graag slogans zien als: ‘Sorry, even 75 gram minder’ en ‘Nu sterk in kiloprijs verhoogd!’”, aldus Foodwatch.
Foodwatch doet al tijden onderzoek naar de producten in de supermarkten en is een onlineprotestactie gestart.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Door deze wijziging van het testament krijgt de echtgenote straks de schrik van haar leven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man onverwachts zijn testament wijzigen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMGeld & Geluk
Jan kon zijn huis goedkoop krijgen: ‘Was slecht onderhouden, dus ze vroegen maar twee ton’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Jan vreesde dat z’n drive-inwoning onbetaalbaar zou zijn, maar dat viel mee. Na zijn pensioen stort hij zich op de handel in oude ansichtkaarten. -
PREMIUMGeld & Geluk
Hans en Natasja hebben regelmatig negen man aan tafel: ‘Wordt hier in huis flink veel gegeten’
Hans heeft meer boeken van Ronald Giphart dan de schrijver zelf. Natasja: ‘Hij houdt van verzamelen. Vroeger waren het smurfen.’ In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
Werken al die spaarprogramma’s wel? ‘Veel mensen zullen simpelweg sparen uit gewoonte’
Knip jij de zegels uit de koffieverpakking en laat je punten bijschrijven bij de boodschappen in ruil voor kortingen of cadeaus? Dan ben je niet de enige. Maar zit er nog wel toekomst in dit soort langlopende spaaracties? -
Bloemkooloogst valt tegen, prijs gaat door het dak: ‘Bij de groenteboer liggen ze nu voor 5 euro’
In de supermarkt is hij niet te koop of erg duur: de bloemkool. In Spanje, waar ’s winters wordt geteeld, was het voor de groente te koud om te groeien.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrans Wolfert