Mani (37) bezuinigt op alles, behalve zijn films: ‘Nooit op vakantie, dat heb ik ervoor over’
Of je nou geld over hebt door corona, er lang voor hebt gespaard of er zelfs je woning voor hebt weggedaan: investeren in jezelf is trending. In deze nieuwe reeks: portretten van mensen die grote bedragen aan zichzelf besteedden om een droom te verwezenlijken. Deze keer Mani Nickpour (37), die een eigen televisieserie maakt én bekostigt.
Hoe groots deze droominvesteerder denkt, blijkt uit zijn Keanu Reeves-anekdote: ,,Ik had een idee voor een film waarin de hoofdrolspeler nauwelijks in beeld kwam en een masker droeg. Dat zou hij afdoen in de laatste scène en dan zou het publiek Keanu Reeves zien. Dan hoefde ik hem maar voor één dag in te huren. Dus ik bel zijn manager en vraag hem de mail met storyboards aan Keanu te laten zien. ‘Zijn minimumloon begint bij 5 miljoen’, antwoordde de manager. Maar ik smeekte: ‘Leg het hem uit.’”
,,Een paar dagen later zat ik ‘s avonds met mijn vader. We waren behoorlijk aangeschoten toen de telefoon ging, een anoniem nummer: ‘Hi, this is Keanu Reeves.’ Ik dacht dat een vriend een grap uithaalde. Maar toen hij de naam van zijn manager noemde, begon ik vreselijk te stotteren. Hij zei dat hij het interessant vond. ‘Kan ik je morgen terugbellen?’ vroeg ik, omdat ik hem nuchter te woord wilde staan. ‘Is goed’, zei Keanu en hing op. En ik besefte dat ik zijn nummer helemaal niet had.”
,,De volgende dag belde ik zijn manager, die was woest omdat ik het nummer van een ster vroeg. Keanu dacht natuurlijk: ‘Stomme gast, waarom belt hij niet terug? Nou, dan niet.’ Mijn stomste fout ooit”, besluit Mani lachend.
De Sean Connery van Iran
Mani lacht vaak. Maar zijn televisieserie, al vijf jaar in de maak, neemt hij bloedserieus. Momenteel biedt hij ‘Ahriman Death Before Dying’ aan bij televisienetwerken, die is zo goed als af. Zijn liefde voor film werd hem met de paplepel ingegoten. ,,Mijn vader is acteur: de Sean Connery van Iran. Doordat hij me vaak meenam naar de set en ik zelf een keer als kind een rol mocht spelen, wist ik dat ik films wilde gaan maken. Ik genoot van de atmosfeer op de set, het leek een grote speelplaats.”
,,Maar als ik dat in Iran op school zei, werd ik door de juffen geslagen. Vier jaar na de revolutie waren alle mensen met hersens gevlucht en de vrouwen van martelaren stonden voor de klas. Gelukkig nam mijn moeder mij en mijn broer mee naar Nederland, voor ‘vakantie’, zei ze. Mijn vader zei: ‘Ik kom achter jullie aan’, maar hij kwam pas drie jaar later. Ik was 7. Ik herinner me hoe ik mijn moeders hoofddoek op Schiphol aftrok en zei: ‘Dat hoeft niet meer’. Ze heeft hem nooit meer gedragen.”
Dure filmschool
Mani genoot van het leven in Nederland: ,,Echt alles was beter dan in Iran.” Zijn droom om filmmaker te worden ging echter op een laag pitje, want hij dacht dat het financieel niet haalbaar was. Dus deed hij de grafische school. Eenmaal werkzaam op een drukkerij, wist hij zeker dat dit niets voor hem was.
,,Ik besloot naar een particuliere filmschool te gaan. Dat kostte 27.000 euro. Ik werkte als bordenwasser op Schiphol, in een souvenirwinkel en later maakte ik wc’s schoon bij bioscoop Tuschinski om school en de huur te kunnen betalen.”
Ik werkte als bordenwasser op Schiphol, in een souvenirwinkel en later maakte ik wc’s schoon
Toen hij een bevriend regisseur over het idee voor zijn televisieserie vertelde, had hij in eerste instantie voor dat verhaal nog een videoclip in gedachten, waarin zijn vader een rol zou spelen. ,,Maar die vriend zei: ,,Zonde! Geef het verhaal en je vader de ruimte, maak er een film van.”
En zo geschiedde. ,,Het is een sci-fi-thriller geworden over een jongen met psychische problemen die bij een arts terechtkomt die zijn patiënten behandelt met een droommachine. Het is niet gebaseerd op mijn leven, al zit er in ieder project een deel van jezelf.”
‘Liefde in elk detail’
Inmiddels heeft hij er 75.000 euro aan uitgegeven. ,,Ik bezuinig daarbij op niets, draaide in Griekenland en Frankrijk. Voor mezelf koop ik niks; ik ga niet op vakantie, geen weekend weg. Dat heb ik ervoor over. Als je iets maakt, moet je in ieder detail liefde stoppen als je indruk wilt maken.”
Meerdere malen klopte Mani aan bij filmfondsen: ,,Die wilden me alleen geld geven als ik met mensen die zij kennen samenwerkte. Maar ik wil zelf kiezen. Dus werk ik een paar maanden en draai een paar maanden om daarna weer geld bij elkaar te verdienen.”
Naast geld heeft het Mani ook wat relaties gekost. ,,Dames van mijn leeftijd willen kinderen maar dat is onverstandig. Mijn aandacht is er nu niet bij en een kind is geen plant.”
Momenteel biedt hij de serie in Nederland aan, maar Mani wil er ook mee naar Oost-Azië. ,,Het verhaal zit vol symboliek en dat waarderen ze daar.” Wat hij wil als hij het heeft verkocht? ,,Investeren in een nieuwe film. Maar eerst wil ik een jaar op een berg zitten en naar een landschap staren. Mijn hoofd moet, na al die tijd voor een monitor, gereset worden.”
Investeren kan slim lijken in een tijd dat de spaarrente historisch laag is. Maar is dat eigenlijk wel zo? Econoom Sandra Phlippen vindt sparen altijd een goed idee:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Superbespaarders
Francine (27): 'Voor de crisis ging ik lekker, eind vorig jaar moest ik aan mijn spaargeld komen'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Francine Boer (27) ontdekte door corona dat het best makkelijk is om met weinig geld leuke dingen te doen. -
Tikkie komt met functie voor met groepen gedeelde kosten
Betaalverzoekenapp Tikkie komt met een nieuwe functie waarin groepen mensen gedeelde kosten kunnen verrekenen. Met Groepie, zoals de functie heet, kunnen meerdere mensen aangeven wat ze hebben betaald en berekent de app automatisch wat elk groepslid aan wie verschuldigd is. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Rabobank: Geen negatieve rente meer over saldo boven 100.000 euro
Rabobank gaat klanten geen negatieve rente meer in rekening brengen. Per 1 augustus schaft de bank de negatieve rente volledig af. De stap volgt op de renteverhoging van 0,5 procentpunt van de Europese Centrale Bank. Met de rentestap is een einde gekomen aan een periode van acht jaar van negatieve rente in de eurozone. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Superbespaarders
Yvo (34) gaat elk jaar een maand op vakantie voor 1000 euro: ‘Vier dagen naar Albanië tuffen, naar een camping zonder luxe’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Yvo Nafzger (34) komt met weinig rond, mede omdat de leukste dingen volgens hem gratis zijn. -
PREMIUM
Dit kan het kabinet doen om de koopkrachtdreun op te vangen: acht maatregelen
Het kabinet heeft nog ruim twee weken om iets te doen aan de voortrazende koopkrachtcrisis. Opties zijn er genoeg, maar aan elke maatregel zitten haken en ogen.