Lieke (23) let op de centen: ‘Vriendinnen fluiten me terug wanneer ik doorsla’
SuperbespaardersSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Lieke Nusteling (23) die liever niets uitgeeft om later keuzevrijheid te hebben.
Lieke Nusteling (23)
Leeft met: ouders
Woont: in de buurt van Rotterdam
Maandelijks inkomen
2170 euro uit loondienst als Facility Coördinator - maar ze start nu als zelfstandig ondernemer
Gemiddelde uitgaven per maand
Huisvesting: 150 euro (kostgeld aan ouders)
Abonnementen: 8 euro voor telefoon, 3 euro voor Spotify
Zorgverzekering: 120 euro
Boodschappen: 30 euro
Sporten: 0 euro
Vakanties en horeca: 0 euro
Kleding: 40 euro
Vervoer (benzine, ov): 40 euro
Sparen: 1000 euro
Beleggen: minimaal 300 euro
Waarom leef jij zo zuinig?
,,Het draait om vrijheid. Toen ik begon met werken - vijf dagen per week, van maandag tot vrijdag, van negen tot vijf - voelde ik me beperkt. Zuinig leven is niet het doel maar meer mijn eigen tijden kunnen bepalen. Als ik een keer in mei met vakantie wil en ook met kerst en in de zomer, dan wil ik dat kunnen doen in plaats van maar een paar weken per jaar vrij te krijgen van de baas. Zuinig leven gaat gepaard met die wens.”
Je geeft niets uit aan vermaak. Is dat niet moeilijk?
,,Corona helpt mee. Ik ben niet materialistisch, heb niets met kleding of spulletjes. Ervaringen vind ik wel waardevol. Ik vind reizen geweldig: ik ben al naar Amerika geweest, naar Brazilië, Hawaii, India, Sri Lanka. Maar dat kan nu dus even niet, dus dat scheelt veel geld.”
Je woont nu nog thuis. Leven je ouders ook zuinig?
,,Mijn ouders hebben voor een fijne financiële situatie gezorgd en zijn bewust met geld bezig en ik daardoor ook. Mijn moeder leest alle folders van Albert Heijn en de Lidl, ze koopt wat er in de bonus of aanbieding is, met kleren gaat ze meestal voor de uitverkoop. Dat heeft ze aan mij doorgegeven. Ik leerde van hen dat als je bewust weet waar je geld naartoe gaat, dat je dan waarde hecht waaraan je het uitgeeft.”
Vind je het moeilijk om geld uit te geven?
,,Binnenkort ga ik met mijn vriend antikraak wonen, en dan wordt het leven duurder want dan moet ik gas, licht, elektriciteit, internet en verzekeringen gaan betalen. Lastig, maar dan realiseer ik me: ik ga ervan groeien, ik word er een beter ontwikkeld mens van, het is de volgende stap in onze relatie. Maar geld uitgeven vind ik niet leuk. Het is gewoon geen fijn gevoel. Als ik op werk geen lunch mee heb, denk ik: oh nee, dan moet ik iets kopen. Had ik maar boterhammen van thuis meegenomen.”
Ik wil eerder met pensioen. Als ik nu niet zuinig leef, dan bereik ik die vrijheid minder makkelijk
Heb je dat altijd al gehad?
,,Vroeger, als vriendinnen iets wilden gaan doen en ik had er geen geld voor over, cancelde ik. Nu denk ik: wordt het een leuke avond, dan is het restaurant maar duurder dan ik eigenlijk wil. Ik kijk meer naar de ervaring, die kan veel waard zijn. Ik word ook wel teruggefloten door vriendinnen wanneer ik doorsla. Toen we samen door Florida trokken, maakten ze grapjes: Lieke neemt de allergoedkoopste koekjes! Of: een appel voor lunch, is dat wel genoeg? Hallo, we zijn met vakantie!”
Doe je aan budgetteren?
,,Ik houd mijn financiën bij in een Excelsheet maar bij vooraf budgetteren ben ik bang dat ik doorsla. Als ik dan bijvoorbeeld van mezelf 100 euro aan boodschappen mag uitgeven en ik red het voor 88 euro, dan zou ik die uitgavenpost meteen naar 90 euro bijstellen zodat ik die twaalf euro nuttiger kan gebruiken.”
Twaalf euro voor wat?
,,Beleggen. Toen ik 2000 euro per maand verdiende, wilde ik er iets mee doen. Ik heb anderhalf jaar onderzoek gedaan over beleggen, online, boeken lezen. Het stigma dat alleen oude rijke mannen kunnen beleggen is onzin, je moet juist zo vroeg mogelijk beginnen. Sinds september informeer ik millennials online over financiële kennis met de nadruk op beleggen lange termijn. Ik ben met mijn baan gestopt om me voor honderd procent op mijn onderneming te starten. Alles wat ik er zelf over leerde, stop ik erin.”
Hoeveel heb je inmiddels verdiend met beleggen?
,,In totaal 1229 euro, maar ik doe het dus echt voor de lange termijn. Ik wil eerder met pensioen, dat is mijn doel. Als ik nu niet zuinig leef, dan bereik ik die vrijheid minder makkelijk of minder snel.”
Stel: je wint de lotto en je bent in 1 klap multimiljonair. Zou je dan nog zuinig leven?
,,Ik denk het wel. Het zit in me. Net als je persoonlijkheid zal dat niet veranderen, of je nu veel of weinig geld hebt. Waarschijnlijk zou ik alleen maar meer gaan beleggen.”
Lieke is niet de enige die zuinig leeft en er anderen mee inspireert. Renée Lamboo vertelt hoe ze extreem veel spaart:
Vaste lasten slokken een behoorlijk deel van je inkomen op. Hierop besparen is echter makkelijk, zo legt onafhankelijke vergelijkingssite Independer in dit artikel uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
superbespaarders
Ilona (40) spaart 700 euro per maand: ‘Broer en zus noemden me vroeger al een ‘potter’’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Ilona Dieleman-Roelofs (40), die van haar geldmanagement-skills haar beroep maakte. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Tientallen euro’s korting per maand: besparingstips voor studenten
Een kwart van de stagiaires voelt zich financieel uitgebuit, bleek deze week uit nieuw onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Voor studenten is het ontbreken van een eerlijke stagevergoeding slechts één financiële last. Hoe kan je geld besparen als student? -
superbespaarders
Sandra (29) jaagde er 3000 euro per maand doorheen: ‘Was aan het eind altijd blut’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Sandra Boon (29), die met haar eigen methode binnen no time haar financiële doelen behaalde.
-
Geldflaters
Tineke bestelde online via een advertentie: ‘Het viel bij het openen van de verpakking al uit elkaar’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Tineke Veenstra (32), die malafide hulpmiddelen kocht via advertenties op sociale media. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Prijsstijgingen treffen Sander, die van 60 euro per week leeft: ‘Straks wordt het brood weer duurder...’
Sander Crans leeft van de bonus-aanbiedingen van Albert Heijn. ,,Ik ga nergens heen en kan nooit spontaan een terrasje pakken.”