Hoge Raad: Voor berekenen spaartaks moet fiscus kijken naar werkelijk rendement
Veel belastingbetalers kunnen mogelijk geld gaan terugclaimen van de fiscus omdat de overheid te veel belasting heeft geheven over hun spaargeld.
Dit volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad, waarin korte metten wordt gemaakt met onrealistische fictieve rendementen die de fiscus hanteert. In plaats daarvan zou met werkelijke rendementen gerekend moeten worden.
Volgens de hoogste rechter moet aan de belastingplichtige die de zaak had aangespannen ‘rechtsherstel’ worden geboden. De Hoge Raad oordeelt namelijk dat fundamentele rechten van spaarders worden geschonden door met een fictief rendement te rekenen. In totaal hebben zo'n zestigduizend belastingbetalers over hun belastingaangifte 2017 en 2018 bezwaar gemaakt en rechtszaken aangespannen.
Eerder concludeerde de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie al in zijn advies aan de Hoge Raad dat de huidige regeling in strijd is met de mensenrechten. De Raad neemt dit advies nu dus over. De omstreden regeling komt er in grote lijnen op neer dat de Belastingdienst - om de belasting op vermogen te berekenen - ervan uitgaat dat een deel van het vermogen boven het vrijgestelde bedrag wordt gespaard en een ander deel wordt belegd.
Vermogensmix
Bij een klein vermogen gaat de fiscus ervan uit dat twee derde wordt gespaard en een derde belegd; de zogenoemde vermogensmix. Bij grotere vermogens zou juist minder worden gespaard en veel meer worden belegd. Over het fictieve rendement van die vermogensmix wordt vervolgens belasting geheven.
De huidige vorm van de vermogensmix wordt sinds 2017 toegepast. Vermogenden die hun geld niet hebben belegd, maar op een spaarrekening hadden staan, zijn daardoor mogelijk te zwaar belast. Zij hebben vanwege de lage spaarrente meer belasting betaald over hun vermogen dan zij voordeel hebben genoten.
De Bond voor Belastingbetalers die al jaren een juridische strijd voert om deze kwestie, reageert verheugd. Voorzitter Jurgen de Vries beschouwt de uitspraak als goed nieuws voor de zestigduizend mensen die meedoen aan een zogenoemde massaal-bezwaarprocedure voor de belastingjaren 2017 en 2018. Die zouden nu dus geld terug moeten kunnen krijgen, zegt hij. Om hoeveel geld dit gaat, kan hij niet direct zeggen.
Van belang
Maar De Vries denkt dat het oordeel van de Hoge Raad ook voor andere mensen van belang kan zijn. Na wat de Hoge Raad nu gezegd heeft, zou de overheid er volgens de belangenbehartiger eigenlijk niet omheen kunnen om breder met werkelijke rendementen te gaan rekenen. In totaal zijn er circa 3 miljoen belastingplichtigen die belasting over hun vermogen betalen. Van deze groep zijn er ongeveer 1,3 miljoen mensen van wie het box 3-vermogen enkel en alleen uit spaargeld zou bestaan, aldus De Vries.
Het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat ‘duidelijk is dat dit een arrest is met grote impact’. De overheid gaat nu kijken hoe de uitspraak uitgevoerd gaat worden. ,,We kunnen nog niet zeggen hoeveel minder box 3-heffing er over de jaren 2017 en 2018 betaald hoeft te worden, en wat dit betekent voor de jaren erna”, laat een woordvoerder weten. Ook wordt volgens hem nog bezien of de uitspraak ook gevolgen heeft voor belastingplichtigen die eerder geen bezwaar hebben gemaakt.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen studielening? Dan ook geen energietoeslag voor deze studenten
Studenten die energietoeslag van de overheid hebben aangevraagd, krijgen in de meeste gevallen een afwijzing omdat ze te veel inkomsten hebben. In de berekening wordt automatisch de maximale lening meegenomen die ze kunnen aanvragen bij DUO, ook als ze daar niets lenen. ,,Je wordt gedwongen je in de schulden te steken.” -
Energierekening
Wouter verdient aan de hoge energieprijzen: 'Kregen vorig jaar 1500 euro terug’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wouter Ellis (30) uit Alkmaar. -
PREMIUM
1,3 miljoen Nederlanders betalen meer belasting dan ze aan rendement ontvangen
De Hoge Raad maakte er gehakt van, de Tweede Kamer eist verandering en er lopen tal van juridische procedures tegen. Toch lukt het maar niet om de gehate spaartaks in te ruilen voor een heffing op daadwerkelijk behaald rendement. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Veel patiënten in onzekerheid over zorgcontract: wordt mijn behandeling nog wel vergoed?
Wel of geen vergoeding? De onderhandelingen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn nog niet overal afgerond. Ondertussen zit de patiënt in onzekerheid. Geen contract betekent: op zoek naar een andere behandelaar of diep in de buidel tasten. -
-
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM
Haagse winnaar van miljoen euro meldt zich eindelijk bij Lotto: ‘Twijfelde of het wel echt klopte’
Van wie was toch dat miljoen euro prijzengeld van de Lotto? De winnaar uit Den Haag wiens lot hem of haar in één klap miljonair zou maken, had zich na de trekking op oudejaarsdag nog niet niet gemeld. Tot gisteren. ,,De winnaar was opgelaten en twijfelde of het wel echt klopte.”