Heidi maakte geld over naar verkeerde: ‘Ik had het nummer van belastingdienst ingetikt, dacht ik’
GeldflatersIedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Heidi Vos, die 5000 gulden op de verkeerde rekening stortte.
Voor wie was die 5000 gulden bedoeld?
,,Voor de belastingdienst. Ik was net begonnen als zelfstandige en dan moet je opeens veel meer belasting betalen omdat je als zelfstandige geen loonbelasting hebt.”
Hoe maakte je het over?
,,Internetbankieren was toen, in 1998, net in zwang. Dit was de allereerste keer dat ik ging internetbankieren. En dan meteen iets overmaken! En dan ook nog eens een enorm bedrag van 5000 gulden! Niks eerst even oefenen met 10 gulden. Vraag me niet wat me bezielde want ik heb geen idee. Ik beschouw mezelf doorgaans als een weldenkend mens. Maar toen was ik dat dus even niet.”
Ik had het nummer ingetikt van de belastingdienst. Dacht ik
Had je zoveel vertrouwen in deze nieuwe manier van bankzaken doen?
,,Ik was er inderdaad van overtuigd dat dit niet mis kon gaan. Tot het misging.”
Wat deed je verkeerd?
,,Ik had het nummer ingetikt van de belastingdienst. Dacht ik. En dit nummer verschilde één cijfertje met iemands persoonlijke bankrekeningnummer.”
Hoe kwam je erachter dat je het naar de verkeerde had overgemaakt?
,,Niet lang daarna zag ik op mijn afschrift de naam van een persoon die ik niet kende bij de afschrijving van 5000 gulden. En niet de naam van de belastingdienst.”
Ook een geldflater begaan? Een misser waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven en wil je anderen daar met jouw verhaal voor behoeden? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl.
Wat deed je?
,,Ik schrok heel erg. Ik zocht contact met mijn bank en zij namen allereerst contact op met de meneer die het geld had ontvangen. Maar hij reageerde niet op hun brieven.”
En toen?
,,Toen heeft de bank mij gevraagd of ik zelf aan die meneer wilde vragen of hij het wilde terugstorten. Ojee, dacht ik. Maar het was mijn fout. Dus belde ik hem.”
Hoe reageerde hij?
,,Hij gaf eerlijk toe dat hij het geld had ontvangen maar toen ik hem vroeg of hij het weer wilde terugstorten, weigerde hij. Kijk het was mijn fout, dus ik snap zo’n man ook wel. Die denkt: eigen schuld, dikke bult. Maar dat geld was nou eenmaal niet bedoeld als gift aan deze voor mij onbekende man.”
De bank adviseerde me iets dreigender over te komen dan ik aan de telefoon deed. En het hielp!
Uiteindelijk is alles goed gekomen. Hoe kreeg je dat voor elkaar?
,,Ik nam weer contact op met de bank. Gelukkig dachten zij goed mee. Op advies van hen heb ik een brief aan hem gestuurd. Hierin gaf ik aan dat als hij het bedrag niet voor een bepaalde datum terugstortte, ik mezelf genoodzaakt zag een deurwaarder in te schakelen en verdere juridische stappen tegen hem te ondernemen. Ik schreef ook dat ik dit liever niet zou doen maar dat hij me zo geen keuze liet.”
Harde taal!
,,De bank adviseerde me iets dreigender over te komen dan ik aan de telefoon deed. En het hielp! Hij maakte het voor de genoemde datum over en ik kon mijn belastingen betalen.”
Durfde je na deze flater nog wel te internetbankieren?
,,Niet lang daarna werd het systeem van online bankieren aangepast: als extra check moest je ook een kloppende naam bij het rekeningnummer plaatsen wanneer je wilde overmaken.”
Wat leerde je van deze flater?
,,Ik check alles driedubbel voordat ik geld overmaak. Het was helemaal niet vanzelfsprekend dat ik die 5000 gulden terug zou krijgen van die meneer. Ook niet als ik juridische stappen tegen hem zou ondernemen want het is en blijft mijn fout. Een fout die ik niet meer wil maken en die gelukkig met een sisser afliep.”
Wat zijn je rechten als je geld overboekt naar een verkeerd rekeningnummer?
Als je geld overmaakt naar een verkeerd nummer, omdat het een verouderd rekeningnummer is, of door een typefout, ben je afhankelijk van de medewerking van de ontvanger. In de algemene voorwaarden van banken staat dat banken dit niet hoeven te controleren.
Als je een fout nummer hebt ingevoerd, is het advies om contact op te nemen met de bank. Zij nemen dan contact op met de ontvanger. Als de ontvanger het niet terugstort, moet je zelf in actie komen. Bijvoorbeeld door het nemen van juridische maatregelen. Op verzoek krijg je wel de contactgegevens van de ontvanger.
Inmiddels hebben veel banken een IBAN-Naam Check ingevoerd. Hiermee is de kans dat je naar een verkeerd rekeningnummer geld overmaakt kleiner. Bron: Consumentenbond.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geld kwijt doordat je online bent opgelicht? Er is een manier om je geld terug te vorderen
Je ontmoet iemand op een datingapp en het klikt. Jullie hebben urenlange app-gesprekken, tot deze persoon vraagt of je iets voor hem of haar wilt betalen. Daarna hoor je niets meer: je bent opgelicht. Datingfraude komt steeds vaker voor, net als WhatsApp-fraude en aankoopfraude. Maar, er is een manier om je geld terug te vorderen. -
Geldflaters
Suzette liet haar jurkje repareren, maar scheurde eruit: ‘Die tocht naar de wc zal ik nooit vergeten’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Suzette Jansen (51) die een jurkje voor 50 euro liet opknappen en er vervolgens, middenin een restaurant, uitscheurde. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Hoe is mijn energierekening opgebouwd? ‘Je betaalt eigenlijk twee keer belasting’
Jaarafrekeningen van energiebedrijven zijn onduidelijk en slecht leesbaar, concluderen experts. En juist in tijden van hoge energieprijzen en prijsplafonds willen we begrijpen wat er staat. We zetten voor je op een rijtje welke elementen er terugkomen op je energierekening. -
-
-
Geldflaters
Een dure bruiloft, negen maanden later uit elkaar: ‘Bij echte liefde hoef je niet met geld te smijten’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Martijn (51) die ooit 20.000 gulden uitgaf aan een bruiloft, het huwelijk liep negen maanden later op de klippen. -
Belastingaangifte
Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die er mee te maken hebben: weet jij waar box 2 voor dient?
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: wat is eigenlijk box 2?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer